Review: Olaplex 3, 4, 5 en 6

olaplex

Producten die je haar herstellen liggen inmiddels volop in de schappen bij de drogist. Maar: de eerste die hiermee kwam, was toch echt Olaplex. Ik probeerde een set van 4 producten van dit merk. Dit zijn mijn bevindingen.

Getest op:

  • Dik, coarse haar tot halverwege de rug

  • Geen schade door haarverf of hitte

  • Punten wel beschadigd door UV-straling en uitdroging

Wat doet Olaplex?

Olaplex is een product dat je haar herstelt. Om te weten hoe het werkt, moet je eerst weten hoe je haar is samengesteld. Heel simpel gezegd, bestaat dit uit verschillende soorten verbindingen. Als je je haar verft, veel in de zon laat of behandelt met hitte, breken die verbindingen. Je haart raakt beschadigd.

Olaplex maakt je haar weer gezond door die verbindingen te herstellen. De technologie die ze hiervoor gebruiken, is uniek voor Olaplex. Hoewel er inmiddels dus meerdere soorten van deze zogenaamde bond builders zijn, hebben die dus andere manieren waarop ze werken.

Hoe gebruik je het?

Het product wat puur gericht is op het herstellen van je haar, is Olaplex 3. Deze gebruik je voor het wassen op nat haar. Olaplex adviseert om de behandeling één keer per week te doen.

Hoe vaak je dit daadwerkelijk doet, lijkt me vooral afhankelijk van hoeveel schade je hebt aan je haar. Als je haar geen of weinig gebroken verbindingen heeft, is het ook niet nodig om het te herstellen. Ik gebruikte het zelf één keer per maand, om ‘dagelijkse’ schade door in de zon zitten, stylen en föhnen tegen te gaan.

De overige producten gebruik je zoals je ze kent. Olaplex 4 is de shampoo, 5 is de conditioner en 6 is de stylingcrème. Allemaal bevatten ze ook het herstellende ingrediënt, maar wel in mindere mate dan Olaplex 3. Als het je gaat om het herstel van je haar, begint het dus bij nr. 3.

Ingrediënten

Volgens de website van Olaplex zitten de volgende ingrediënten in Olaplex 3:

Water (Aqua), Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate, Propylene Glycol, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Methosulfate, Cetyl Alcohol, Phenoxyethanol, Glycerin, Hydroxyethyl Ethylcellulose, Stearamidopropyl Dimethylamine, Quaternium-91, Sodium Benzoate, Cetrimonium Methosulfate, Cetrimonium Chloride, Fragrance (Parfum), Polyquaternium-37, Tetrasodium EDTA, Benzyl Benzoate, Etidronic Acid, Ascorbic Acid, Phytantriol,Tocopheryl Acetate, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Panthenol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Citric Acid, Potassium Sorbate

Het tweede ingrediënt is de unieke bond builder. De overige ingrediënten komen in veel haarproducten voor, maar zijn in dit geval bedoeld om de hersteller z’n werk te laten doen en het product prettig aan te laten voelen.

Goed om te weten: Olaplex 3 is geschikt voor de Curly Girl Methode. Dat geldt niet voor Olaplex 4, 5 en 6. Deze bevatten namelijk allemaal siliconen. De ingrediënten daarvan kun je checken op de website van Olaplex of op de fles als je de producten koopt.

Mijn ervaring met de Olaplex 3

Laat ik beginnen met zeggen dat mijn haar niet zo beschadigd is als dat van iemand die het regelmatig blondeert en elke dag met de stijltang bewerkt. Misschien dat dit invloed had op de manier waarop ik Olaplex heb ervaren. Dat gezegd hebbende, was het voor mij geen succes.

Gebruik

Olaplex 3 gebruik je voor het wassen. De eerste keer dat ik het gebruikte, volgde ik deze exacte instructies op. Oftewel: haar nat maken, Olaplex aanbrengen, 10 minuten laten intrekken en dan uitspoelen en opvolgen met shampoo en conditioner.

Omdat ik - zoals veel Curly Girls - een flinke hoeveelheid producten gebruik, heb ik het daarna omgekeerd: eerst 1x wassen met shampoo, dan Olaplex 3 10 minuten laten intrekken, dan weer shampoo, dan conditioner. Op deze manier kreeg het, in ieder geval voor mijn gevoel, een betere kans om z’n werk te doen.

Ik heb ook een keer geprobeerd om het langer in te laten trekken dan de aanbevolen tijd. Toen heb ik het een uur in mijn haar laten zitten.

Eerste indruk

Olaplex 3 ziet eruit en voelt als een conditioner. Maar zoals Olaplex zelf zegt: dat is het niet. De behandeling is puur gericht op het herstellen van het haar. Over het algemeen voelt het prettig aan en smeert het makkelijk uit. Niets op aan te merken dus.

De geur vind ik aan de sterke kant. Het ruikt lekker, maar als je geen fan bent van sterke parfums kan het wel wat overweldigend zijn. Vooral omdat je het 10 minuten moet laten zitten.

Resultaat

Op het moment van het eerste gebruik van Olaplex 3 was mijn haar weliswaar niet enorm beschadigd, maar wel flink uitgedroogd. Ook had ik veel schade door de zon, vooral in de punten. Ik had vooral de hoop dat het mijn krulpatroon wat zou herstellen en de slag sterker zou maken.

Het resultaat was echter vooral teleurstellend. In plaats van zachter en veerkrachtiger, voelde mijn haar juist droger en nog stro-achtiger aan dan daarvoor. Ook de andere manieren van toepassen (na shampoo, langer laten zitten) hadden voor mij niet het gewenste effect.

Uiteraard ging ik zoeken waarom dit gebeurde. En ik bleek niet de enige. Vaak werd als reden genoemd dat er veel neppe / namaak Olaplex-producten in omloop zijn. Ik kocht mijn flesje echter op LookFantastic, wat volgens de website van Olaplex een officieel verkooppunt is.

Daar kon het dus niet aan liggen. Maar waar dan wel aan?

Bij een verdere zoektocht ontdekte ik dat Olaplex 3 weliswaar geen proteïne bevat, maar dat de ingrediënten wel kunnen reageren als proteïne. Dit is overigens niet gezegd door Olaplex zelf. Of het waar is, weet ik dus niet. Maar: het zou wel verklaren waarom mijn haar er niet goed op reageert. Het houdt namelijk ook totaal niet van proteïne.

Ervaringen met Olaplex 4, 5 en 6

En de overige producten van Olaplex dan? Ook die waren een teleurstelling. Van de shampoo kreeg ik enorme jeuk. Ik heb altijd een gevoelige hoofdhuid gehad, maar de jeuk die ik kreeg van Olaplex 4 had ik al lang niet meer meegemaakt. Zelfs al tijdens het wassen. Dit product heb ik dus na twee keer gebruiken weggedaan.

Olaplex 5, de conditioner, was prima. Maar niet meer dan dat. Voor de prijs die je betaalt voor zo’n klein flesje, kun je bij de drogist meerdere flessen kopen van producten die minstens zo goed zijn.

Over Olaplex 6 was ik in eerste instantie wel enthousiast. Het product gaf mijn haar een mooie glans en zorgde ervoor dat mijn krullen langer goed bleven zitten. Mijn haar voelde echter ook veel sneller dan anders vettig aan.

Al met al baalde ik vooral dat ik meteen een complete set had gekocht. Had ik dit geweten, dan had ik mijn geld liever ergens anders aan besteed. Een les voor de volgende keer.

Haaruitval door Olaplex?

Als je naar reviews gaat kijken op bijvoorbeeld Trustpilot, zie je dat ik niet de enige ben die geen fan is van Olaplex. Verschillende mensen laten weten dat ze door het gebruik van Olaplex flinke haaruitval hebben gekregen. Hoe zit dit?

Allereerst: de kans dat een product haaruitval veroorzaakt is klein. Veel vaker komt de oorzaak van binnenuit. Bijvoorbeeld als je een vitamine- of ijzertekort hebt. Bovendien kun je door de groeicyclus van je haar meestal niet meteen zeggen of een product haaruitval veroorzaakt.

De hoeveelheid recensies waarin haaruitval en dunner wordend haar worden genoemd, is opvallend. Het zijn niet één of twee mensen die misschien toch al een gevoelige hoofdhuid hadden, maar honderden mensen die zelfs bij de huisarts zijn geweest om de oorzaak van hun haaruitval te achterhalen.

In Amerika is er zelfs een rechtszaak aangespannen door een groep mensen die claimde haaruitval te krijgen van Olaplex. Daarop is het product getest in een onafhankelijk laboratorium. Uit die tests bleek dat Olaplex geen haaruitval veroorzaakt. De claim is dan ook afgewezen.

Op de website van Olaplex vind je hier een uitgebreide uitleg over (Engels)

Echt zorgen hoef je je dus niet te maken als je Olaplex gebruikt. Toch is jeuk wel degelijk een teken om direct te stoppen met het gebruik van een product. Jeuk betekent namelijk vaak dat je een allergische reactie hebt. Dit is hoe dan ook niet goed voor je - onafhankelijk van of het haaruitval veroorzaakt.

Conclusie: is Olaplex een aanrader?

Je verwacht het al, maar voor mij is Olaplex geen aanrader. Als je last hebt van beschadigd haar, zou ik persoonlijk kiezen voor het Acidic Bonding Concentrate van Redken. Dit richt zich eveneens op het herstellen van je haar, én je krijgt meer inhoud voor minder geld.

Benieuwd hoe ik dit product ervaarde? Lees dan hier mijn review.

Als Olaplex voor jou werkt, kun je het natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Ik heb namelijk ook genoeg lovende dingen gehoord. Voor mij was het echter een eenmalige aankoop.

 
Vorige
Vorige

Wat is Curl Training? (en werkt het?)

Volgende
Volgende

Stap voor stap diffusen haar met slag en krullen