Kunnen producten haaruitval veroorzaken?
Zo af en toe komt het in het nieuws: een influencer die claimt dat een product of merk haaruitval heeft veroorzaakt. Kan dit eigenlijk? En wat moet je doen als een product ervoor zorgt dat jouw haar uitvalt?
Het bekendste voorbeeld: haaruitval door DevaCurl
Als je nieuw bent in de Curly Girl-wereld, is de kans groot dat je nog nooit van dit merk gehoord hebt. Maar ooit was DevaCurl de heilige graal onder krullenbollen. Het merk is opgericht door Lorraine Massey, de bedenker van de Curly Girl-methode. Hoewel ze DevaCurl al jaren geleden verliet, zorgde haar bekendheid er wel voor dat velen fan waren van de producten.
In 2019 begon daar verandering in te komen. Langzaam maar zeker kwamen steeds meer mensen naar buiten met hun verhalen over haaruitval, beschadigd haar en hoofdhuidirritaties. Het verhaal kwam in een stroomversnelling toen de op dat moment bekende influencer Ayesha Malik een video publiceerde over haar ervaringen met DevaCurl.
In het kort: Ayesha gebruikte DevaCurl elke dag, 6 jaar lang. Tot ze last kreeg van jeuk op haar hoofdhuid, haar krullen steeds korter mooi bleven en ze uiteindelijk zelfs kale plekken kreeg. Van het mooiste, gezondste lange haar, ging ze naar een uitgezakt krulpatroon met pluis waar de plukken haar uitkwamen. Omdat de problemen niet veroorzaakt werden door stress, een slecht eetpatroon of hormonale veranderingen, bleef er maar één mogelijke oorzaak over: DevaCurl.
Na het delen van haar verhaal kwamen meer en meer mensen naar buiten. Bij een opgerichte Facebookgroep voor slachtoffers van DevaCurl, sloten tienduizenden mensen zich aan. Allemaal hadden ze last van dezelfde verschijnselen. En allemaal gebruikten ze DevaCurl.
Het merk bleef echter claimen dat hun producten veilig waren. Daarom spanden ze een rechtszaak aan. Hoewel het nooit tot een uitspraak kwam, was de schade al gedaan. De schikking die DevaCurl de gedupeerden aanbood en het feit dat ze verschillende van hun formules veranderden, zorgde er alleen maar voor dat nog meer mensen dachten dat de producten het probleem waren.
Benieuwd? Bekijk hier de video van Ayesha:
Andere merken die haaruitval veroorzaakten
DevaCurl was niet het enige merk dat negatief in het nieuws kwam. Voor DevaCurl was WEN by Chaz Dean een merk dat onder vuur lag omdat gebruikers haaruitval, kale plekken en huidirritatie kregen. Hoewel WEN beweerde dat de producten veilig waren, kwam het wel tot een schikking van 26 miljoen dollar.
Ook Monat kwam onder vuur. Klanten en zelfs voormalige verkopers klaagden over haaruitval, jeuk en huidproblemen. Ook hier volgden rechtszaken in de VS. MONAT heeft de formules inmiddels aangepast, maar de reputatieschade was aanzienlijk.
Bekender in Nederland is Olaplex. Deze maker van bond builders kwam in 2023 nog in het nieuws omdat mensen haarbreuk, haaruitval en een jeukende hoofdhuid kregen door het gebruik van de producten. Hoewel de rechtszaak werd afgewezen door gebrek aan bewijs, zette het wel veel mensen aan het denken.
Van deze merken is Olaplex het enige wat ik ooit heb gebruikt. Mijn ervaringen lees je hier. Hoewel ik Olaplex kocht nog voordat ze negatief in het nieuws waren, herken ik de problemen. De bond builder (Nr. 3) maakte mijn haar eerder droger dan gezonder. De shampoo veroorzaakte zoveel jeuk dat ik ‘m heb weggedaan. De ervaringen die later naar buiten kwamen, herken ik dus.
Kan een product haaruitval veroorzaken?
Nu is de grote vraag: kan een product er inderdaad voor zorgen dat je haar uitvalt of beschadigd raakt? Het antwoord is dat dit heel moeilijk te bewijzen is. Dat wil echter niet zeggen dat het niet kan.
Als oorzaken zoals een ijzertekort, stress of hormonale veranderingen uitgesloten zijn en je ervaart tóch haaruitval, is de kans zeker aanwezig dat het komt door de producten die je gebruikt.
Om een voorbeeld te geven: jaren geleden gebruikte ik vrijwel alleen John Frieda. De hele anti-frizz lijn stond in de kast. Af en toe stapte ik - voor de afwisseling - over op een product uit een andere lijn. Eén daarvan was de Beach Blonde shampoo. Ik kan deze nu nergens meer vinden, maar het idee hiervan was dat je haar licht en volumineus werd, alsof je op het strand was geweest.
In plaats daarvan viel mijn haar echter met bossen uit. Na een paar maanden was m’n haar voor mijn gevoel de helft dunner. Waarschijnlijk was het niet echt zo erg, maar het laat wel zien hoeveel ik was kwijtgeraakt. Bij elke wasbeurt lag het doucheputje vol en ook tussendoor leek ik wel in de rui.
Ik stopte met het gebruiken van het product en mailde John Frieda met mijn ervaringen. De enige reactie die ik van hen kreeg, was dat dit niet mogelijk was. Maar hoe kwam het dan dat ik toch haaruitval kreeg door dit product?
De meest waarschijnlijke verklaring is dat ik allergisch was voor een ingrediënt in deze shampoo. Door het bij elke wasbeurt te gebruiken, raakte mijn hoofdhuid zo geïrriteerd dat mijn haren uit begonnen te vallen. Of dit echt zo was heb ik nooit uitgezocht, maar dit is de beste verklaring die ik kan bedenken.
Waar moet je op letten bij om haaruitval door product te voorkomen?
Niemand wil dat producten haaruitval veroorzaken. Jij niet, maar als het goed is ook de merken met een goede naam niet. Ze hebben er namelijk geen enkele baat bij om producten te maken die het haar van hun klanten slechter maakt. Kleine kans immers dat je het daarna nog een keer gaat kopen. En met de kracht van social media verspreidt dit nieuws zich als een lopend vuurtje.
Hoofdhuid
Hoe kan het dan dat sommige producten toch je haar uit laten vallen? Zoals ik al zei: de kans is groot dat dit te maken heeft met een allergische reactie op een ingrediënt. Krijg je dus na het gebruik van een shampoo (of ander haarproduct) last van jeuk, irritatie, schilfers, roodheid of eczeem? Stop dan meteen met het gebruik ervan.
Hoe duur het ook was of hoeveel andere mensen er ook enthousiast over zijn: als een product deze klachten veroorzaakt, is de enige oplossing om het de deur uit te doen. Zodra je hoofdhuid namelijk slecht reageert, kan het bijna niet anders dan dat het ook invloed gaat hebben op je haar. En niet op een goede manier.
Heb je hier vaker last van? Probeer dan om bij te houden wanneer en bij welke producten dit gebeurt. Zo krijg je een beeld van de ingrediënten waar het aan kan liggen. Heel vaak is parfum een veroorzaker van allergische reacties. Maar ook bepaalde conserveringsmiddelen, die merken toevoegen om producten langer goed te houden, kunnen problemen veroorzaken.
Houdbaarheid
Let er daarnaast op dat je producten gebruikt binnen de houdbaarheidsdatum. Meestal staat op de verpakking aangegeven hoe lang het na opening nog goed blijft (met het symbool van het open doosje). Vaak is dit 6 maanden, 12 maanden of soms ook 18 maanden.
Heb je veel producten en kun je dit niet onthouden? Schrijf dan met watervaste stift ergens op de fles wanneer je deze hebt opengemaakt, zodat je dit makkelijk in de gaten kunt houden. Kijk ook naar de samenstelling. Ruikt een product anders of in de consistentie dikker of dunner, dan is het beter om het de deur uit te doen.
Gevoel
Beschadiging van je haar door producten is lastiger te herkennen. Schade zoals uitdroging komt immers pas na langdurig gebruik naar boven. De beste tip is om hier te kijken hoe je haar aanvoelt. Voelt het zacht en glad, en ziet het er glanzend uit na het aanbrengen van een product? Dan zit je waarschijnlijk goed.
Voelt je haar echter stug, vliegt het water er meteen na het aanbrengen uit (flash drying) of gaat het snel pluizen? Dan reageert je haar er niet goed op. Weggooien hoeft in dit geval niet meteen, want soms gaan producten beter werken als je haar gezonder wordt. Gebeurt hetzelfde als je het na een maand of drie opnieuw gebruikt, dan is weggeven of verkopen een betere optie.
Hoe kun je je haar herstellen na haaruitval?
Het terugkrijgen van je haar is jammer genoeg een proces dat tijd nodig heeft. Ten eerste moet je hoofdhuid weer herstellen. Zelf ben ik na mijn debakel met John Frieda overgestapt op Dr. Organic en Zarqa. Beide zijn zachter voor de hoofdhuid, en Zarqa is bovendien parfumvrij. Niet alleen groeide mijn haar weer terug, ook de jeuk waar ik vaak last van had verdween.
Als je hoofdhuid weer rustig is, gaat je haar vanzelf weer groeien. En dan is het een kwestie van tijd. Je haar groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Heb je haar tot over je schouders, dan ben je zo’n twee jaar bezig voor het weer op de oude dikte is. Yep, dat is niet wat je wilde horen. Maar het is wel de realiteit.
Voorkomen is beter dan genezen dus. Wacht daarom niet tot je haar bij bossen uitvalt, maar ga bij de eerste tekenen van irritatie op onderzoek uit. De kans is het grootst dat haaruitval komt door een product dat je op je hoofdhuid aanbrengt. Meestal is dat shampoo, maar als je ook producten zoals hoofdhuidolie of hoofdhuismaskers gebruikt, kunnen ook dat de boosdoeners zijn.
Als je je haar plopt - met een haarhanddoek of T-shirt bovenop je hoofd - heb je nog extra mogelijkheden. Want terwijl producten zoals leave-in en gel meestal alleen in de lengtes van je haar zitten, kunnen ze door het ploppen op je hoofdhuid terechtkomen. Neem dit dus mee in je zoektocht.
Tip: als je een gevoelige hoofdhuid hebt, kan het slim zijn om één product per keer te veranderen. Zo weet je meteen waar de oorzaak ligt als je jeuk, schilfers of irritaties krijgt. Heb je toch meerdere nieuwe producten tegelijk geprobeerd, dan is de beste optie om terug te keren naar je oude routine tot je hoofdhuid weer hersteld is, en van daaruit de producten één voor één weer toe te voegen. Zodra je weer jeuk krijgt, weet je wie de boosdoener is.
Is je haar beschadigd door een product? Focus dan op het verzorgen ervan. Gebruik een voedend masker, een leave-in of crème en voeg eventueel een bond builder toe om schade te herstellen. Je haar wordt pas echt weer gezond als het nieuw is gegroeid, maar in de tussentijd kan dit wel een groot verschil maken in hoe het eruit ziet.
Houd ondertussen je oren en ogen open. Neem altijd contact op met een merk als het product haaruitval heeft veroorzaakt. Misschien denken ze met je mee om een oplossing te vinden. Maar zelfs als ze dat niet doen, is het zinvol om te laten weten dat er iets mis kan zijn met het product.
Wie weet ben jij degene die de ogen opent, zodat ze hun formules gaan aanpassen. Zodat anderen na jou niet meer hetzelfde hoeven te ervaren.