Wat is ploppen? Het krulwoordenboek
Denk je bij het woord ploppen meteen aan die goede oude kabouter Plop? Na vandaag brengen we daar verandering in. Voor het stylen van je wavy haar verwijst ploppen namelijk naar een manier om je haar te drogen. In dit blog lees je welke plopmethodes er zijn en wanneer je ze gebruikt.
#1 Wet plop
De eerste plopmethode is de wet plop. In tegenstelling tot de andere manieren van ploppen, maak je je haar met een wet plop nog niet droog. Vandaar de naam. Sommige termen in de curly girl wereld zijn eigenlijk best logisch ;-)
Wanneer doe je een wet plop?
Was je haar zoals je gewend bent. Daarna kun je de wet plop op twee manieren inzetten: na je leave-in conditioner of na het stylen. Na je leave-in heeft de wet plop als voordeel dat je je verzorgende producten wat langer de tijd geeft om in je haar te trekken. Dit komt vooral van pas als je laag poreus haar hebt. Na het stylen - dus als je gel of mousse al in je haar zitten - zorgt een wet plop vooral voor meer definitie. Ook helpt het om je waves meer op te laten springen. Dit is handig als je een wat losser krulpatroon hebt.
Hoe plop je je haar in een badmuts?
Of je nu wet plopt na je leave-in of na het stylen, in allebei de gevallen doe je je krullen in een waterdichte douchemuts. Om dat voor elkaar te krijgen, is het het makkelijkst om je haar op zijn kop te stylen. Houd de douchemuts met beide handen zo ver mogelijk open, verzamel al je haar erin en breng hem richting je hoofd. Het handigst is om hem eerst richting je voorhoofd te brengen, en daarna over je achterhoofd te trekken.
Zit je douchemuts goed op z’n plek, dan kun je overeind komen.
Hoe lang kun je wet ploppen?
Hoe langer je de wet plop laat zitten, hoe meer kans je haarproducten krijgen om in te trekken. De een haalt het beste resultaat bij 5 minuten wet ploppen, de ander kan de badmuts veel langer op houden. Dit is een kwestie van uitproberen. Over het algemeen geldt wel dat hoe droger je haar is, hoe meer voordeel je haalt uit een wet plop. Heb je heel dun of fijn haar, dan kun je de wet plop beter overslaan.
Ben je voornamelijk praktisch ingesteld, dan duurt de wet plop net zo lang als je nodig hebt om je douche af te maken en jezelf aan te kleden. Met de douchemuts voorkom je dat je stylingproducten over je rug lopen en dat je natte haar op je kleding drupt. Hiervoor kun je trouwens ook de volgende plop gebruiken…
#2 Dry plop
Plopmethode 2 is de dry plop. Hiervoor gebruik je geen douchemuts, maar een haarhanddoek of katoenen T-shirt. Met de dry plop - je raadt het al - help je je waves om sneller te drogen.
Wanneer doe je een dry plop?
De dry plop gebruik je meestal na het stylen van je haar. Je hebt je leave-in en gel / mousse dus al aangebracht. De handdoek of het T-shirt nemen alvast wat water op uit het haar. Daardoor hoef je het straks minder lang te diffusen of aan de lucht te laten drogen. Daarnaast stimuleert de dry plop de vorm van je waves. Golvend haar heeft snel de neiging om uit te zakken. Als het boven op je hoofd opgevouwen zit, krijgt het daar geen kans voor.
Hoe plop je je haar in een haarhanddoek?
Ook voor de dry plop is het handig als je je haar op zijn kop stylet. Leg je haarhanddoek of T-shirt voor je op de grond of bijvoorbeeld op bed. Buig langzaam naar de handdoek toe en zorg ervoor dat je krullen zo netjes mogelijk op de handdoek terechtkomen. Raak je met de bovenkant van je hoofd de handdoek, dan kun je hem dicht gaan vouwen.
Hoe je dat doet, hangt af van de handdoek die je gebruikt. Met een T-shirt vouw je de mouwen om je hoofd en knoop je ze vast. Een haarhanddoek heeft vaak een speciaal lusje dat je vast kunt zetten aan een knoop. Gebruik je een vierkante microvezeldoek, dan kun je de uiteinden oprollen en vastknopen. Trek goed aan en kom weer overeind.
Hoe lang kun je dry ploppen?
De dry plop is bedoeld om je haar alvast droog te maken. Merk je dat de handdoek nat is, dan kun je hem losmaken. Hoe snel dit gebeurt hangt af van hoe nat je haar was toen je het in de plop deed. Wat jouw ideale ploptijd is, is een kwestie van uittesten. Is je haar nog erg beschadigd (hoog poreus), dan haal je vaak de mooiste resultaten als je korter plopt. Dit komt omdat je haar van zichzelf al snel droogt. Heb je gezond, laag poreus haar, dan kom je meestal wel weg met 10 tot 15 minuten ploppen.
Kun je je plop ook de hele nacht laten zitten?
Je ziet soms mensen die hun haar ploppen en vervolgens met de plop gaan slapen. Dit is geen goed idee. Ten eerste droogt je haar nauwelijks als het afgesloten zit in een natte handdoek. Het is schadelijk voor je haar om lang nat te blijven. Niet zo’n goed idee is. Daarnaast maak je ook je hoofdhuid niet blij door hem lang vochtig te houden. Een vochtige omgeving is een broedplaats van bacteriën. Op je hoofd zorgen die voor jeuk en op den duur zelfs haaruitval. Liever niet doen, dus.
#3 Microplop
Tot slot is daar de microplop. Deze plopmethode is specifiek bedoeld om je haar te drogen. Anders dan bij de wet en dry plop zet je niets op je hoofd, maar houd je de handdoek in je handen.
Wanneer doe je een microplop?
Microploppen doe je na het stylen van je haar. Het is de laatste stap voor je je haar gaat drogen. De microplop is ideaal als je je droogtijd wil verkorten. Of dat nu is om het proces van diffusen korter te maken, of je haar sneller aan de lucht te laten drogen.
Hoe doe je een microplop?
Houd je haarhanddoek of T-shirt in je handen. Verzamel voorzichtig een deel van je haar, en breng de handdoek naar je haarwortels. Knijp daar je handen dicht, zodat je het water uit je haar drukt. Open je handen weer en haal de handdoek voorzichtig naar beneden. Herhaal dit net zolang tot je al je haar hebt gemicroplopt.
Wat is het voordeel van een microplop?
Zoals gezegd helpt een microplop om je haar sneller te drogen. Door je haar in je handdoek of katoenen T-shirt te scrunchen, stimuleer je bovendien het vormen van je waves. En omdat je water uit je haar knijpt, verklein je de kans dat het water je haar naar beneden trekt. Je krijgt dus meer volume en mooier gevormde golven van microploppen.
Je haar gehydrateerd houden tijdens het stylen? Probeer de bowl method. In dit blog lees je hoe deze stylingmethode werkt.