Wat is scrunchen? Het krulwoordenboek
Vertellen de Curly Girls dat je je haar moet scrunchen, maar heb je geen idee waarom? In dit blog lees je alle manieren om je haar te scrunchen en welke voordelen scrunchen heeft.
#1 Squish to condish
Het eerste moment waarop je begint met scrunchen, is als er conditioner in je haar zit. Deze manier van scrunchen staat ook wel bekend als ‘squish to condish’.
Waarom squish to condish?
De gedachte achter je haar scunchen als er conditioner in zit, is dat je meer van de ingrediënten uit de conditioner in je haar krijgt. Als je haar nat is, staan de haarschubben wat omhoog. Dit is dus het moment om je haar te voeden. Als je de conditioner alleen maar op je haar smeert en er daarna weer afspoelt, haal je er niet het maximale uit.
Hoe doe je een squish to condish?
Breng eerst je conditioner aan op je haar. Doe dit niet op zeiknat haar, maar knijp het een beetje uit. Zo voorkom je dat alle conditioner meteen door het putje spoelt. Ga daarna voorzichtig de klitten uit je haar halen. Doe dit met je vingers of - voorzichtig! - met een borstel. Zijn je waves verlost van de klitten? Dan kun je het gaan scrunchen.
Verzamel haar in je handen, breng je handen omhoog en maak knijpende bewegingen. Herhaal dit tot je al je haar hebt ‘gesquisht’. Voeg wat water toe en herhaal, net zolang tot het grootste deel van je conditioner uitgespoeld is. Ga daarna weer onder de douche en spoel alle conditioner uit, voordat je begint aan de styling.
Wat is het resultaat van squish to condish?
Na de squish is je haar zachter en beter gevoed. Dit geeft een goede basis voor je styling.
#2 Scrunchen tijdens het stylen
De tweede manier van scrunchen is tijdens het stylingproces. Bij elk nieuw product dat je toevoegt, scrunch je je waves.
Waarom scrunchen?
Scrunchen helpt golvend haar op twee manieren: het helpt om de krul te vormen en zorgt ervoor dat je stylingproducten goed in je haar zitten.
Laten we eerst ingaan op het vormen van je krulpatroon: waves hebben wat meer stimulans nodig om hun patroon te vinden. Waar krullen (type 3 haar) ook nat vanzelf opkrullen, blijven waves (type 2) steil als je ze niet een handje helpt. Door te scrunchen zorg je ervoor dat je haar in het natuurlijke wavepatroon komt.
Daarnaast zorgt scrunchen ervoor dat je haarproducten beter in je haar komen. Dit werkt volgens hetzelfde idee als squish to condish: smeer je je producten gewoon op je haar, dan blijven ze daar zitten. Door te scrunchen zorg je ervoor dat ze meer in je haar komen, zodat je er het maximale uithaalt.
Hoe scrunch je je haar?
Scrunchen tijdens het stylen van je haar met slag werkt hetzelfde als de squish to condish: maak een kommetje van je handen, verzamel hier wat haar in, breng je handen omhoog en maak een knijpende beweging. Laat je handen los, haal ze voorzichtig omlaag en ga verder met de volgende sectie.
Waar moet je op letten tijdens het scrunchen?
Belangrijk voor wavies is om goede curl clumps te krijgen. Dit zijn plukken haar die bij elkaar zitten en zo één wave of krul vormen. Zorg er tijdens het scrunchen voor dat je haar nat genoeg is. Zo blijven de haren die in een clump zitten goed bij elkaar. Knijp je handen niet te hard dicht - dan knijp je al het water eruit - maar druk ze zachtjes in elkaar. Pas als je alle stylingproducten hebt aangebracht, kun je het overtollige water eruit knijpen.
Let er tijdens het scrunchen op dat je haar mooi glad blijft. Zie je dat er al haren loskomen uit hun clumps of dat je pluis hebt? Voeg dan wat water toe. Want als je haar al pluist als het nat is, dan pluist het zeker als het droog is.
Wat is het resultaat na scrunchen?
Voor wavies is het doel van scrunchen om de krullen zo goed mogelijk in vorm te krijgen. Na het scrunchen zie je dat je meest krulvorming hebt en dat je waves er mooier uitzien. Heb je golvend haar, dan is scrunchen een stap die je niet mag overslaan!
#3 Scrunch out the crunch
De derde manier van scrunchen gebruik je als je haar droog is. Belangrijk om te onthouden is dat je haar echt helemaal droog moet zijn voordat je het weer gaat scrunchen.
Waarom scrunch out the crunch?
Stylingproducten zoals gel en mousse kunnen een harde laag vormen op je haar als het droog is. Door de ‘crunch’ eruit te scrunchen, breek je deze harde laag en krijg je zachte krullen. Doe je dit niet, dan houd je harde krullen waar ons Royke Donders jaloers op zou zijn.
Hoe werkt scrunch out the crunch?
Scrunch out the crunch werkt op dezelfde manier als de andere manier van scrunchen: je verzamelt je haar in je handen, brengt ze naar boven en knijpt ze samen. Herhaal dit tot de harde laag helemaal uit je haar verdwenen is.
Je kunt de crunch eruit scrunchen met droge handen, maar er zijn ook andere manieren. De meest gebruikte is door wat haarolie op je handen te doen. Dit maakt het makkelijker om de harde gellaag te breken, zorgt voor glans, voorkomt pluis en beschermt het haar tegen invloeden van buitenaf.
Heb je heen dun of fijn haar dat snel vet wordt? Dan wil je misschien geen olie toevoegen. In dat geval kun je je haar scrunchen met een microvezelhanddoek of zijden sjaal. Zo hoef je geen extra producten toe te voegen en voorkom je pluis.
Wat is het resultaat na scrunch out the crunch?
Scrunch out the crunch is misschien wel het beste moment van het wassen van je waves. Je gaat namelijk van harde, platte plukken haar naar zachte, volumineuze golven.
Bonus: scrunchie
Officieel is de scruncie geen term die onder de noemer scrunchen valt, maar vanwege de naam is het toch de moeite waard om hem even toe te lichten. Een scrunchie is een haarelastiek met een zacht laagje eromheen. Dit zachte laagje zorgt ervoor dat je haar niet beschadigd raakt als het in een knot of staart zit. Een handig ding om altijd bij je te hebben als wavy!
Je haar gehydrateerd houden tijdens het stylen? Probeer de bowl method. In dit blog lees je hoe deze stylingmethode werkt.