Wat is flash drying?
Hoe kan het dat je haar soms opeens droog, stijf en ruw aanvoelt tijdens het stylen, terwijl het een minuut eerder nog zacht en soepel was? Waarschijnlijk heb je te maken met flash drying. Of in goed Nederlands: flitsdrogen. In dit blog lees je wat flash drying is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om het te voorkomen. Daar gaan we.
Wat is flash drying?
Bij flash drying verdwijnt het vocht uit je haar opeens nadat je een haarproduct hebt aangebracht. Meestal is dat haarproduct een styler, zoals gel, mousse, foam of haarlak. In plaats van glanzend en zacht, voelen je lokken opeens ruw en droog.
Hoe herken je flash drying?
Flash drying is op verschillende manieren te herkennen. Als je je waves nat stylet, dan zie je dat het water er opeens met grote druppels tegelijk uit komt vallen. Het wordt letterlijk in een flits droog. Ook merk je dat je curl clumps veel kleiner zijn dan normaal.
Style je op vochtig haar, dan herken je flash drying vooral aan het gevoel. Je haar voelt stroef, krijgt klitten en ziet er dof uit. Ook is het bijna onmogelijk om het te stylen en krijg je de krul er met geen mogelijkheid in.
Waar wordt flash drying door veroorzaakt?
Flash drying kan op verschillende manieren ontstaan:
Uitdrogende alcohol. Stylingproducten hebben soms ingrediënten zoals alcohol denat, isopropylalcohol of ethanol. Deze helpen bij het creëren van hold, maar kunnen je haar ook uitdrogen.
Polymeren. Om je haar hold te geven, bevatten producten vaak polymeren. Het bekendste voorbeeld is PVP copolymer. Deze ingrediënten kunnen bijdragen aan flash drying.
Verkeerde combinatie. Sommige producten reageren slecht op elkaar. Heb je een leave-in die ‘botst’ met je gel, dan ontstaat soms flash drying.
Proteïne. Waar wavies met beschadigd haar niet genoeg proteïne kunnen krijgen, kan het bij gezond haar soms flash drying veroorzaken.
Kokos en aloë vera. Ook hier geldt dat deze ingrediënten voor de een zorgen voor hydratatie, terwijl ze bij de ander alleen maar extra droogheid veroorzaken.
Dat een product uitdrogende alcohol, polymeren of proteïne bevat, wil echter niet zeggen dat het per definitie flash drying veroorzaakt. Sterker nog: de meeste producten zullen prima werken. Maar: als je ziet dat ze bij jou voor flash drying zorgen, is het wel zaak om het probleem op te lossen.
Hoe? Dat leggen we graag uit.
Hoe los je flash drying op?
De beste manier om flash drying te voorkomen, is door een voedend haarproduct aan te brengen onder het product dat de flash drying veroorzaakt. Gebruik een leave-in of crème onder je gel, zodat er al een laagje om je haar ligt dat het beschermt tegen uitdrogen.
Ontstaat de flash drying juist omdat de producten met elkaar ‘botsen’? Probeer dan producten uit dezelfde productlijn of van hetzelfde merk te combineren. Meestal kunnen die namelijk wél goed met elkaar overweg.
Tip: je achterhaalt of producten goed samen kunnen, door ze eerst in je handen te mengen. Doe een beetje van je leave-in en styler in je handpalm en meng dit met elkaar. Blijft het glad? Dan gaan de producten goed samen. Ontstaan er brokjes, korrels of plakkerige stukjes? Dan is het beter om ze niet samen te gebruiken.
Komt de flash drying door te veel proteïne, maar wil je het product toch blijven gebruiken? Vermijd dan proteïne in je andere haarproducten, en gebruik je styler als allerlaatste stap. Bijvoorbeeld om wat extra hold te geven ná het ploppen, net voor het diffusen. Zo droogt het je haar niet verder uit.
Werkt het nog steeds niet op deze manier? Soms zijn je producten en je haar gewoon geen match. Verkoop het op Marktplaats of geef het aan een mede-wavy wiens haar er wel tegen kan.
Bonus: kijk ook eens deze video over flash drying, waarin Swavy Curly Courtney laat zien wat er met haar haar gebeurt als ze flash drying ervaart.
Beginnen met wavy girl methode
Heb je net ontdekt dat je wavy haar hebt? Check dan dit stappenplan van de Wavy Girl Methode om het maximale uit je haar met slag te halen.
Je haar gehydrateerd houden tijdens het stylen? Probeer de bowl method. In dit blog lees je hoe deze stylingmethode werkt.