Wat is Curl Training? (en werkt het?)
Je haar trainen om mooier of beter te krullen: als je sommige influencers moet geloven, is dit een onmisbare stap in de Curly Girl Methode. Maar wat is curl training? En werkt het eigenlijk wel?
Wat is Curl Training?
Curl training is in het kort een manier om je haar te leren (weer) goed te krullen. Je kunt dit toepassen als je het bijvoorbeeld jarenlang hebt gestijld of als je haar beschadigd is.
In de praktijk zijn er twee vormen van krullentraining. De eerste is tijdens het laten intrekken van een haarmasker. Je doet het haarmasker in je haar zoals je dat altijd zou doen. In plaats van het ‘gewoon’ te laten zitten, ga je je haar in strengen in elkaar twisten. Dit doe je bijvoorbeeld door het te finger coilen.
Vervolgens laat je het masker een bepaalde tijd zitten. Vaak is dit langer dan op de verpakking staat, bijvoorbeeld een half uur tot zelfs een uur. De gedachte hierachter is dat je haar hiermee weer in de natuurlijke vorm ‘leert’ te zitten. En daardoor gaat het beter krullen.
De andere vorm van krullentraining is tijdens het stylen. In plaats van dat je het simpelweg scruncht, ga je je haar stylen door het te finger coilen of finger rollen. Hiermee dwing je het in de krul. Vervolgens droog je het met de diffuser in deze vorm, zodat het op deze manier blijft krullen.
Ook hier is het idee dat je op deze manier je haar traint om beter te krullen. Je geeft je krullen als het ware een nieuw geheugen. Hoe langer je het traint, hoe beter dat geheugen blijft hangen.
Hoe werkt Curl Training?
Nu komt de grap… Curl training werkt namelijk niet. Althans, niet op de manier zoals veel influencers je willen doen geloven. Hoe zit dat?
Hiervoor moeten we even naar de technische kant van haar. Je haar bestaat namelijk uit verschillende verbindingen. Dit zijn de zoutbruggen (salt bonds of ionic bonds), zwavelbruggen (disulfide bonds) en waterstofbruggen (hydrogen bonds).
Klinkt ingewikkeld, maar we gaan het makkelijker maken. De zwavelbruggen bepalen de vorm van je haar. Oftewel, is het steil, met slag of krullend? Deze zwavelbruggen zijn permanent, en kun je alleen veranderen met een chemische behandeling.
De waterstofbruggen daarentegen zijn tijdelijk. Elke keer als je haar nat wordt, verbreken deze verbindingen. Bij het drogen van je haar vormen deze verbindingen zich opnieuw, waardoor je je haar in een bepaalde vorm kunt laten drogen.
Hoe zit het dan met curl training? Dit doe je als het haar nat is. Daardoor richt je je op de waterstofbruggen. Doordat deze breken als je haar nat is en weer bij elkaar komen als het droogt, kun je je haar in een andere vorm brengen. Dit is echter altijd van tijdelijke aard.
Je krulpatroon ligt namelijk vast in je zwavelbruggen. En die zijn genetisch bepaald. Daar kun je met training niets aan veranderen.
Waarom zien mensen toch resultaat van Curl Training?
Hoe kan het dan dat sommige mensen toch zeggen dat curl training hen heeft geholpen? Dit heeft waarschijnlijk veel meer te maken met de verzorging van het haar dan met het ‘trainen’ ervan.
Als je je haar jarenlang hebt geverfd, gesteild of beschadigd, kunnen de verbindingen in je haar kapot zijn. Daardoor is de vorm van je haar anders dan die van nature zou zijn.
Stop je met het aanbrengen van schade en ga je je haar beter verzorgen door haarmaskers en leave-in conditioners te gebruiken, dan gaan die verbindingen niet langer kapot. Na verloop van tijd kan je haar zelfs weer beter gaan krullen.
De clou zit dus in de verzorging van je haar, niet in het trainen ervan. Je kunt haar dat van nature steil is namelijk ‘trainen’ tot je een ons weegt, het gaat er zeker niet van krullen.
Hoe kun je je haar wel beter laten krullen?
Als curl training niet werkt, wat kun je dan doen om je haar beter te laten krullen?
De eerste stap is om te stoppen met het beschadigen ervan. Weg met de steiltang, krultang en liefst ook de haarverf. Zo blijven je zwavelbruggen het beste intact. Al het nieuwe haar dat groeit, komt tevoorschijn in de natuurlijke vorm.
Maar: wachten tot de schade volledig is uitgegroeid is een lang proces. Afhankelijk van hoe lang je haar is én hoe snel het groeit, ben je zo een paar jaar verder.
Wat kun je doen in de tussentijd? Hier komen de bond builders om de hoek kijken. Bond builders zijn producten die helpen om de kapotte verbindingen in je haar te herstellen.
Goed om te weten is dat er verschillende bond builders zijn, die ieder focussen op verschillende verbindingen in het haar. Zo richt Olaplex zich op de zwavelbruggen, Redken Acidic Bonding op de zoutbruggen en waterstofbruggen en K18 op de zogenaamde polypeptideketens tussen de bruggen.
Heleen van @sciencemeetscosmetics op Instagram legt het hier uit:
Heb je dus last van beschadigd haar, dan kun je een (of meerdere) bond builders gebruiken om je natuurlijke krulpatroon te herstellen. Hoewel je ernstige schade nooit 100% kunt terugdraaien, helpen deze producten wel degelijk om je haar weer sterk te maken. En dat werkt beter dan welke curl training dan ook.
Daarnaast is styling enorm belangrijk in de manier waarop je haar krult. Als je je haar steil borstelt en het zo laat opdrogen, zul je - zeker als wavy - weinig krullen zien. Als je het scruncht, een gel aanbrengt en diffuset, zijn de krullen een stuk beter aanwezig.
In dit blog lees je handige stylingtips.
Wat styling echter niet gaat doen, is je haar meer laten krullen dan het van nature doet. Als het van nature lichte slag heeft, blijft het lichte slag. Daar gaat geen training iets aan veranderen.
Waarom je dan toch plaatjes ziet met enorme metamorfoses? Vaak is dit een combinatie van extreem beschadigd haar en een gebrek aan styling. Ga je het haar eenmaal goed verzorgen en stylen, dan kun je inderdaad zo’n verandering teweeg brengen. Met of zonder training.