Help, haaruitval! Waarom je haar in de herfst meer uitvalt
Hoera, het is herfst! Maar helaas zijn de bladeren niet de enige dingen die dit seizoen uitvallen. Ook je haar doet vrolijk mee. In dit blog lees je waarom haaruitval vaak erger is in de herfst en wat je ertegen kunt doen.
In de rui?
Als je een huisdier hebt, weet je waarschijnlijk wel wanneer de rui aanbreekt. Voor honden en katten is dat in de lente, als ze hun dikke wintervacht omruilen voor een fris zomerkleed.
Ook mensen zijn soms in de ‘rui’, al noemen we het niet zo. Vanaf eind augustus tot eind oktober kan het zomaar zijn dat je doucheputje vol ligt met haar en dat je een spoor van losse haren achterlaat in je huis.
In deze periode hebben veel mensen meer last van haaruitval dan normaal. Om te ontdekken hoe dat komt, gaan we eerst kijken hoe je haar eigenlijk groeit.
Hoe ontstaat haaruitval?
Laten we beginnen met zeggen: haaruitval is heel normaal. Per dag verliezen mensen gemiddeld tussen de 50 en 100 haren. Dat klinkt als veel, maar als je weet dat we gemiddeld 100.000 haren op ons hoofd hebben, valt het best mee.
Haaruitval heeft alles te maken met de manier waarop je haar groeit. Dat gebeurt in 3 fasen: de anagene fase, de catagene fase en de telogene fase. De wat? We leggen het uit
De anagene fase - De fase waarin je haar groeit
De eerste fase is de groeifase of actieve fase waarin je haar groeit. Hoe lang de anagene fase bij jou duurt, ligt vast in je DNA. Bij de meeste mensen is dit zo’n 3 tot 5 jaar.
Omdat je haar zo’n 15 centimeter per jaar groeit, betekent dit dat het in theorie 45 tot 75 centimeter lang kan worden.
Mensen van Aziatische afkomst hebben geluk: bij hen duurt de groeifase vaak langer, tot wel 7 jaar. Hallo lang haar!
Ongeveer 85% van je haar zit in de anagene fase.
De catagene fase - De overgangsfase
In de overgangsfase gaat er steeds minder bloed naar de cellen die nieuw haar produceren. Je haar stopt met groeien en komt los van de basis in het haarzakje.
Deze periode duurt ongeveer 3 weken. Ongeveer 1% van je haren bevindt zich in deze fase.
De telogene fase - De rustperiode
Na de overgang komt je haar in een fase van rust terecht. Je haren zitten nog in hun haarzakjes, maar staan verder stil.
Na zo’n 100 dagen - ongeveer 3 maanden - valt je haar uit en begint er weer een nieuwe haar te groeien. Ongeveer 14% van je haren zit in deze fase.
Haaruitval in de herfst
Hoewel wetenschappers nog niet zeker weten waarom haar in de herfst vaker uitvalt dan anders, konden ze wel verschillende verklaringen bedenken.
Eén factor ligt voor de hand: de zomer. Huh, maar we hebben het toch juist over haaruitval in de herfst? Klopt, maar zoals je inmiddels weet duurt het ongeveer 3 maanden voordat een haar uitvalt.
Heb je in de zomer lekker in de zon gezeten, dan kan de uv-straling ervoor hebben gezorgd dat er meer haren in de (telogene) rustfase terechtgekomen zijn. Die haren vallen vervolgens in de herfst uit.
Het lijkt dus of je haar uitvalt omdat het weer kouder wordt en de dagen korter, maar in werkelijkheid is dit proces al een paar maanden geleden begonnen.
En de lente?
Ook na de winter hebben sommige mensen meer last van haaruitval. Dat komt dan vaak door een gebrek aan uv-straling op de koude en donkere dagen, waardoor er ook meer haar in de rustfase belandt.
Overigens kunnen ook temperatuurschommelingen ervoor zorgen dat je haar stopt met groeien en begint met rusten.
Andere oorzaken van haaruitval
Houdt jouw haaruitval niet op na de herfst of heb je het idee dat het extremer is dan anders? Misschien is er dan meer aan de hand.
Mogelijke oorzaken van overmatig haaruitval zijn:
Stress
Veranderingen van je hormonen (denk aan zwangerschap en anti-conceptie)
Medicijnen
Veel afvallen of juist aankomen
Voedingstekort of vitaminetekort
Leeftijd
Genetische aanleg
Denk je dat je haaruitval erger is dan normaal, maak dan een afspraak bij de huisarts. Die kan achterhalen waar het misgaat.
Wat kun je doen tegen haaruitval?
Schiet vooral niet meteen in de stress als je tijdelijk meer last hebt van haaruitval. Ten eerste omdat stress nóg meer haaruitval veroorzaakt, maar vooral omdat het heel normaal is om af en toe meer haar te verliezen.
Wil je toch iets extra’s doen om haaruitval te verminderen? Volg deze tips:
Tip 1: verzorg je hoofdhuid goed
De basis voor je haargroei zit in je hoofdhuid. Zaak dus om die goed te verzorgen. Was je haar regelmatig (maar niet te vaak), kies voor een goede shampoo en behandel roos als je daar last van hebt.
Tip 2: geef jezelf hoofdhuidmassages
Hoe beter de doorbloeding in je hoofdhuid, hoe beter je haar groeit. Geef jezelf - bijvoorbeeld voor je je haar wast - een hoofdhuidmassage. Ga met je vingertoppen voorzichtig over je hoofdhuid en draai kleine rondjes, om de doorbloeding te verbeteren.
Tip 3: gebruik een hoofdhuidserum, -masker of -olie
Het afgelopen jaar zijn er steeds meer producten op de markt gekomen om je hoofdhuid te verzorgen. Logisch, want hoofdhuid is ook huid. Voeg aan je hoofdhuidmassage eens een serum of olie toe, of gebruik na het wassen een masker om je droge huid weer te voeden.
Tip 4: eet en leef gezond
Haar groeit van binnenuit. Om gezond haar te hebben, is het dus belangrijk dat je gezond leeft. Eet genoeg eiwitten, ijzer en vitaminen en beweeg regelmatig om de algehele doorbloeding van je lichaam te bevorderen.
Tip 5: ondersteun je haar met haarvitamines
Tot slot kun je je haar ondersteunen met speciale haarvitamines. Hierin zitten vitamines die je haargroei ondersteunen, zoals biotine. Een paar voorbeelden:
Let op: gebruik deze alleen als ondersteuning. Vermoed je dat er een onderliggend probleem is voor je haaruitval? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om de oorzaak van je haaruitval te verklaren. Wil je meer weten over haarverzorging? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.