Stap voor stap diffusen haar met slag en krullen
Lukt het jou ondanks tientallen pogingen nog niet om je haar mooi te diffusen? In dit blog leer je stap voor stap om je haar met slag en krullen te föhnen met de diffuser.
Stap 1: kies een föhn met goede diffuser
Een goed begin is het halve werk. En in dit geval is dat goede begin een föhn. Waar let je op? Voor krullen is het fijn als je kunt kiezen tussen verschillende blaassnelheden en warmtestanden. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je haar schade oploopt doordat het oververhit raakt. Een warmtestand van maximaal 50 graden is dan een must.
Ook een goede diffuserkop is onmisbaar. Hierbij is het vooral belangrijk dat dit opzetstuk de lucht zo goed verdeelt dat je haar niet weggeblazen wordt. Klinkt logisch, maar toch zit bij veel standaardföhns een diffuser die nog steeds pluis veroorzaakt bij krullen.
Een goed voorbeeld van een föhn die aan beide eisen voldoet, is de Sansbeauté EssentiaPRO. Deze heeft vier warmtestanden en een magnetische diffuserkop die lijkt op die van Dyson en Laifen. Extra voordeel is dat deze je haar snel droogt, zodat je geen uren bezig hoeft te zijn met het diffusen van je haar.
Lees hier mijn volledige review van de Sansbeauté EssentiaPRO.
Stap 2: voor het föhnen
Zoals je weet style je je wavy haar en krullen als het nat is, direct na het wassen. Voordat je gaat föhnen is het echter goed om het overtollige water eruit te halen. Dit kort niet alleen het droogproces in, het is ook gezonder voor je haar.
Hoe doe je dit? Pak een zachte handdoek, bijvoorbeeld een speciale haarhanddoek of een microvezeldoek. Deze leg je in je handen. Houd de handdoek onder de punten van je haar, breng ‘m langzaam omhoog en knijp dicht. Even vasthouden om de handdoek de kans te geven het water op te nemen, en dan voorzichtig weer loslaten.
Herhaal dit totdat je al je haar hebt gehad en er weinig tot geen water meer in de handdoek terechtkomt.
Het kan gebeuren dat deze manier van drogen - die in de Curly Girl Methode bekend staat als ploppen - ook wat product uit je haar haalt. Voor de zekerheid kun je daarom nog wat extra stylingproduct aanbrengen. Bijvoorbeeld een haarspray of foam, of een beetje gel die je in je handen mengt met wat water om hem makkelijker aan te kunnen brengen.
Stap 3: hover diffusen
Nu komen we bij het ‘technische’ deel: het diffusen zelf. Je begint het droogproces met een techniek die hover diffusen heet. Hierbij houd je de föhn met diffuser op ongeveer 10 - 15 centimeter afstand van je haar.
Waarom je hiermee begint? Nat haar is kwetsbaar. Als je het aanraakt terwijl het nog (erg) nat is, creëer je pluis. Door eerst de ‘hoveren’ langs je haar, geef je je stylingproducten de kans om een beschermend laagje te vormen rond je krullen.
Naarmate je haar verder droogt, ga je merken dat dit laagje harder wordt. Hoe harder deze laag, hoe minder kwetsbaar je krullen. Je wilt nog niet dat dit té hard wordt (daarover later meer), maar wel dat het sterk genoeg is om pluis te voorkomen.
Haarwortels drogen
In deze stap begin je ook met het drogen van je haarwortels. Als je meer volume wilt, doe je dit door tegen de zwaartekracht in te drogen. De effectiefste manier om dit te doen is door ondersteboven te gaan hangen.
Krijg je daardoor last van je nek of rug? Flip dan je haar naar één kant. Maar: wel voorzichtig. Buig langzaam voorover zodat al je haar onder je hangt, en draai dan via links of rechts weer naar boven tot je helemaal rechtop staat.
Als het goed is hangt je haar nu aan één kant van je hoofd. Droog die kant een paar minuten, en herhaal dan deze stap om de andere kant ook te drogen. Het vergt misschien wat oefening, maar als je het eenmaal doorhebt gaat dit vanzelf.
Je haarwortels drogen is trouwens niet alleen goed voor volume, maar ook beter voor je hoofdhuid. Op een natte ondergrond krijgen bacteriën namelijk de kans om te groeien. Hoe sneller het haar bij je hoofdhuid droog is, hoe minder kans op jeuk of eczeem.
Temperatuur en blaassnelheid
Bij hover diffusen houd je de diffuser nog niet tegen je haar aan. De hitte vormt dus nog geen probleem. In deze stap kun je daarom nog met een gerust hart op de warmste stand föhnen. Zelf ga ik meestal voor de middelste warmtestand, maar dat is vooral voor mijn eigen comfort.
Qua blaassnelheid is het vooral belangrijk dat je de föhn je haar niet wegblaast. Met een goede diffuserkop kun je meestal de hoogste snelheid kiezen voor hover diffusen. Is je diffuser niet zo goed, schakel dan terug naar een lagere stand.
Tot hoever drogen?
Je houdt dit hover diffusen vol tot je wortels voor ongeveer 70 procent droog zijn. De lengtes van je haar mogen ongeveer voor de helft droog zijn. Zo is de cast van je stylingproducten gevormd, maar nog wel flexibel. En dat is nodig voor de volgende stap.
Stap 4: pixie diffusen
In deze stap ga je de vorm van je haar bepalen. Als je haar van nature vooral slag of losse krullen heeft, is de kans groot dat je er graag maximale krul in maakt. Dat doe je door een techniek te gebruiken die bekend staat als pixie diffusen.
Bij deze techniek zet je de diffuser onder de punten van je haar en breng je hem langzaam omhoog. Zo ligt je haar als het ware gekruld in je diffuser, waardoor het ook beter in de krul opdroogt.
Hoe ver je de diffuser omhoog brengt, is afhankelijk van de lengte van je haar. Heb je kort of halflang haar, dan breng je hem tot net iets onder je wortels.
Bij lang haar (vanaf borsthoogte en langer) breng je de diffuser slechts gedeeltelijk omhoog. Ga je namelijk verder, dan zit er zoveel haar in de diffuser dan de bovenste delen toch niet meer droog worden.
Bovendien is het vooral bij wavy haar zo dat het bovenste deel van nature al wat meer uitgerekt is. Dwing je dit in een krul, dan krijg je meestal geen nette spiraalvorm, maar gaat de krul alle kanten op. Daar wordt het eindresultaat meestal niet mooier op.
Lengtes drogen
Bij pixie diffusing liggen de punten van je haar in de diffuserkop. Deze worden dus het eerste droog. Om te voorkomen dat je ze uitdroogt, is het goed om elke sectie maximaal 15 - 20 seconden in de diffuser te laten liggen. Ga daarna verder met de volgende sectie.
Afhankelijk van hoe dik je haar is en hoeveel stylingproducten je hebt gebruikt, kun je dit proces een aantal keer herhalen.
Temperatuur en blaassnelheid
In deze stap zet je de hitte van je föhn direct tegen je haar. Tijd dus om een standje terug te schakelen. Met de Sansbeauté diffuser kies ik ervoor om over te schakelen op de wisselende temperatuurstand. Deze krijg je door het knopje een paar seconden ingedrukt te houden.
Het voordeel hiervan is dat de diffuser automatisch wisselt tussen warm en koud, waardoor je haar nooit te heet wordt.
Heb je deze functie niet, dan kun je overschakelen naar de laagste warmtestand die op de föhn zit. Koude lucht is niet nodig - daar duurt het drogen alleen maar langer van.
Ook de blaassnelheid mag bij pixie diffusing omlaag. Ik ga zelf altijd voor de laagste snelheid, om de kans op pluis zo klein mogelijk te maken.
Tot hoever drogen?
Het pixie diffusen houd je vol tot de lengtes van je haar ongeveer 85 - 90 procent droog zijn. Waarschijnlijk zijn de punten op dat moment helemaal droog. Wat je wil zien is dat de krullen hun vorm behouden. Als je de diffuser uitzet en ze beginnen meteen weer te zakken, dan föhn je nog even door.
Stap 5: hover diffusen of aan de lucht laten drogen
Om je haar voor het laatste deel droog te krijgen, kun je weer terugschakelen op hover diffusen. Focus daarbij vooral op de delen van je haar die nog niet droog zijn. Als je de stappen hebt gevolgd, is dit meestal het middelste stuk van de lengtes.
Omdat je gel cast op dit moment al is gevormd, is het niet meer nodig om extreem voorzichtig te zijn. Schud je haar bijvoorbeeld alvast wat los bij de wortels om meer volume te creëren. Let wel op dat je de gel cast nog niet breekt. Dit doe je pas als je haar volledig droog is.
De andere optie is om je haar verder aan de lucht te laten drogen. De ervaring leert namelijk dat de laatste 10 procent drogen het meeste tijd kost. Aangezien je haar toch al in de cast zit, kun je gewoon rondlopen in je huis terwijl je wacht tot je haar droog is.
Als je je haar ‘s ochtends wast, is het wel aan te raden om te wachten met naar buiten gaan totdat je haar 100% droog is. In de auto stappen om naar je werk te rijden kan natuurlijk wel, maar met een fietstocht doe je al je harde werk teniet.
Was je je haar ‘s avonds, dan is het beter om te wachten met naar bed gaan tot je haar echt 100% droog is. Door te draaien over je kussen kan je cast namelijk makkelijk breken. Als dat gebeurt voor je haar echt droog is, wordt je de volgende dag wakker met pluis.
Stap 6: scrunch out the crunch
De laatste stap van het diffusen is om het harde laagje dat de stylingproducten hebben gevormd, eruit te halen. Dit doe als je haar 100% droog is. Doe je dit namelijk al eerder, dan zakken de krullen uit en gaan ze sneller pluizen.
Hoe weet je of je haar helemaal droog is? Daar kom je het beste achter door het even af te laten koelen. Steek daarna je droge vingers op verschillende plekken in je haar en knijp ze tegen elkaar. Voelt het kouder of zelfs nog een beetje vochtig? Dan wacht je nog even.
De cast eruit halen doe je vervolgens door een paar druppels olie in je handen te wrijven en het haar te scrunchen. Schud je haar ook nog even los bij de wortels voor extra volume.
Als je je haar ‘s avonds wast, kun je ervoor kiezen om de cast te laten zitten. Zo bescherm je je haar tijdens het slapen. De volgende dag scrunch je (wat er nog over is van) de cast eruit, en voilà: mooie, zachte krullen.
Bonustip: afsluiten met koude lucht
Heb je vaak last van uitzakkende krullen? Probeer dan eens om, als je klaar bent met diffusen, af te sluiten met koude lucht. Hiermee zet je ze vast in de vorm waarin je ze hebt gediffused. Meer tips tegen uitzakkende krullen vind je hier.
Een goede diffuser voor wavy haar
Zoals gezegd in de eerste stap, is een goede diffuser onmisbaar voor mooie krullen. Ja, het is een investering. Maar het is wel de beste manier om in één keer mooiere krullen te krijgen.
In dit blog lees je een overzicht van de drie beste diffusers die ik heb getest. Ik licht de Sansbeauté diffuser hier nog even uit. Deze is namelijk relatief betaalbaar (de standaardprijs is € 99,99, maar hij is regelmatig in de aanbieding) én droogt je haar net zo snel als de veel duurdere Dyson.
Vooral als je lang haar hebt zijn er wat mij betreft nog een paar extra voordelen. Ik denk dat we allemaal weleens per ongeluk een pluk haar in de achterkant van de föhn hebben gekregen. Au! Dit kan bij de Sansbeauté föhn niet gebeuren, doordat de luchtinlaat heel anders is vormgegeven. Daardoor hoef je niet steeds op te letten en vind ik deze föhn persoonlijk veel makkelijker in gebruik.
Ook de diffuser is goed vormgegeven. Hij klikt makkelijk op de föhn en blijft ook goed zitten als je bezig bent met diffusen. En hij verdeelt de lucht goed, zodat je geen pluis creëert.
Dit artikel is onderdeel van een betaalde samenwerking met Sansbeauté. Uiteraard deel ik mijn eerlijke mening.
Nog steeds niet het gewenste resultaat?
Heb je na het volgen van deze stappen nog steeds last van pluis? Misschien gaat er dan iets anders mis. In dit blog lees je veelgemaakte fouten tijdens het diffusen.