Krullen en sporten: 7 tips
Wil je niet alleen je krullen goed in vorm houden, maar ook je lichaam? Dan weet je dat die twee niet altijd samengaan. In dit blog lees je tips om je haar met slag en krullen mooi te houden tijdens het sporten.
Het blog is opgeknipt in twee delen: de eerste tips gaan over het schoonhouden van je haar, de laatste over het mooi houden van je krullen.
Tip 1: stem je wasdagen af op je trainingsdagen
Bij sporten hoort zweten. Ook op je hoofd. Maar hoe balen is het als je je haar net hebt gewassen en het zweet alweer op je hoofdhuid staat?
De makkelijkste tip is daarom om je wasdagen af te stemmen op de dagen dat je sport. Bijvoorbeeld:
Dag 1: cardio en haar wassen
Dag 2: rustdag
Dag 3: krachttraining
Dag 4: HIIT en haar wassen
Zo heb je pas op de derde ‘dag’ na het wassen je eerste sportsessie. Bovendien is kracht voor veel mensen minder zweterig dan cardio, waardoor je haar prima nog een dagje langer meekan.
Met dit schema was je je haar 2 à 3 keer per week. Dat is perfect om schade door overmatig wassen te voorkomen.
Tip 2: droogshampoo
Heb jij snel last van vet haar door zweet, of wil je vaker (intensief) sporten dan dat je je haar wilt wassen? Dan heb je misschien wat extra maatregelen nodig om je wasbeurten uit te stellen.
De eerste mogelijkheid is droogshampoo. Hoewel de meeste droogshampoos niet Curly Girl-proof zijn, zijn er ook steeds meer droogshampoos in poedervorm te vinden. Bijvoorbeeld deze van Foamies. Er is een variant voor licht en donker haar, dus check goed dat je de juiste kleur neemt.
Het nadeel van een poeder is dat je het lastig uit je haar krijgt zonder het te borstelen. Aangezien je krullen niet kunt borstelen als ze droog zijn (zei er iemand pluis?) is het niet zo effectief als bij steil haar.
Gelukkig zijn er ook andere opties. Zo heeft Bouclème een schuimende droogshampoo. Deze ruimt oliën op, waardoor je haar nog een dagje langer meekan. Een andere optie is de root refresh van hetzelfde merk. Dit product is ook geschikt als je een gevoelige hoofdhuid hebt.
Bonustip: breng je droogshampoo al voor je zweetsessie aan. Zo kan het de olie meteen opzuigen. Na het sporten even de wortels uitschudden met je handen en je haar ziet er nog fris en mooi uit.
Tip 3: cowash
Is er met droogshampoo geen redden meer aan, maar zijn je punten droog door het vele wassen? Switch dan je shampoo eens voor een cowash. Een cowash is een conditioner met reinigende ingrediënten. Hiermee houd je je haar gevoed terwijl je het toch gewoon wast.
De fijnste cowash die ik heb geprobeerd is die van As I Am (bij Look Fantastic of Bol). Deze maakt je haar goed schoon, en je hebt naderhand geen conditioner meer nodig. Dat scheelt tijd bij het wassen.
Met een cowash moet je vaak wel iets harder je best doen tijdens het wassen dan met een shampoo. Omdat de cowash niet schuimt, heb je je vingers nodig om deze goed in te masseren en uit te spoelen. Het vergt dus wat extra inspanning (hallo workout!), maar kan een goede oplossing zijn om droog haar te voorkomen.
Tip 4: de juiste staart / knot
Dan over naar de tips om je haar mooi te houden als je veel sport. Schoon is namelijk één, maar je wilt het liefst ook dat je krullen presentabel blijven.
Daarom is het slim om je haar goed vast te zetten voor je gaat sporten. Hoe je dit doet, hangt af van veel factoren. Ten eerste de lengte van je haar. Hoe langer het is, hoe meer opties je hebt. Maar ook: hoe groter de uitdaging.
Belangrijk is dat je haar zo min mogelijk rekt als je het opsteekt. Voor krachttraining - waarbij je redelijk ‘op je plek’ blijft - is een hoge knot vaak de beste optie. Hiermee houd je het haar uit je nek en je gezicht, en trekt het niet aan je haarlijn. Gebruik voor kort haar schuifspeldjes om het haar uit je nek omhoog te houden (of check tip 6).
Als je gaat hardlopen of veel in beweging bent tijdens je workout, blijft zo’n knot echter niet zitten. Als je dun of fijn haar hebt, kun je het in een hoge staart doen. Trek je haar niet te strak naar achter, zodat je krul zoveel mogelijk intact blijft.
Bij dik haar is dat niet altijd een optie, omdat het gewicht van de staart trekt aan het haar. Hierdoor zakt het alsnog uit. Ga in dat geval voor een lage staart, waarbij je het haar wederom niet te strak trekt. Omdat de staart lager in je nek zit is de kans wel groter dat de lengtes over je rug wrijven, maar dit kun je makkelijker refreshen.
Protip: blijft dat ook niet zitten? Werk dan met twee elastiekjes. Zet eerst het onderste deel van je haar - wat je niet ziet als het los is - vast met één stiekje. Zorg dat dit goed strak zit, en trek het dan een beetje naar beneden. Vervolgens breng je het zichtbare deel van je haar naar deze staart. Doe dit er losjes bij en bindt dan een tweede stiekje bóven het andere stiekje. Zo vormt het onderste stiekje een barrière dat het bovenste tegenhoudt.
Tip 5: haarelastiek, spiraalelastiek of scrunchie
Het elastiekje waarmee je je haar vastzet maakt ook een groot verschil. Hierbij is vooral je haarpatroon een beslissende factor.
Heb je haar met slag, dan blijft een spiraalelastiekje waarschijnlijk het beste zitten. Trek deze strak genoeg aan zodat-ie vast blijft zitten, maar niet zo strak dat er geen rek meer op zit.
Om het stiekje weer uit je haar te halen, werk je in omgekeerde volgorde dan bij het vastzetten. Trek het dus niet zomaar uit je haar, maar haal je haar er telkens doorheen tot het weer los is.
Voor krullen zijn scrunchies ideaal. Let wel op dat je een scrunchie kiest met een beetje grip. De satijnen of zijden varianten glijden vaak toch snel uit. Bij Action, Kruidvat en Etos liggen vaak genoeg betaalbare scrunchies.
Blijven beide voor jou niet zitten? Overweeg dan een stay-in-hair stiekje van Zenner. Dit heeft een rubberen band aan de binnenkant, waardoor het niet uit je haar glijdt. Wel voorzichtig zijn met uithalen, want anders zijn je krullen niet blij.
Tip 6: je haar los houden
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je haar los te houden. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar als het gaat over het mooi houden van je krullen maak je hiermee wel de grootste kans.
Om je haar uit je gezicht te houden, is een haarband handig. De EK-kijkers herinneren zich vast nog de inmiddels iconische hoofdband van Memphis Depay. Kies voor een dikkere band die je zelf kunt vastknopen, of ga voor een dunne anti-slip haarband. Die laatste is vooral handig als je van nature glad haar hebt.
Als je thuis sport is er zelfs nog een andere optie: doe je slaapbonnet op. Zo blijft je haar op z’n plek én in model. Het nadeel is dat het wel warm kan worden op je hoofd. Alleen geschikt dus voor je lichtere trainingsdagen.
Tip 7: refreshen
Hoeveel moeite je ook doet, de kans is groot dat je krullen toch uitzakken of pluizig worden als je (veel) sport. Gelukkig zijn er manieren om ze weer in model te brengen, zonder je haar meteen te moeten wassen.
Enter: de refresh. In dit blog staan 4 manieren om je krullen te refreshen zonder ze te hoeven wassen. Zo kun je met een paar extra minuten toch een dag langer plezier hebben van je inspanningen voor het stylen.
Begin trouwens niet te snel na het sporten met je refresh. Vaak hebben je krullen als ze uit een staart komen even nodig om weer terug in model te gaan. Geef het dus die kans voordat je naar de sprayfles grijpt.
Als je haar na het sporten nat is van het zweet, kan het helpen om het meteen droog te föhnen. Vaak droogt het dan minder vet op dan wanneer je het zweet aan de lucht laat drogen.
Niet sporten?!
Vind je het zonde van je haar om te gaan sporten? Dan wil je vast weten dat sporten wel degelijk een positief effect heeft op je haar. Zo helpt het bijvoorbeeld bij de bloedsomloop. Op je hoofdhuid is die belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar goed groeit.
Ook helpt sporten om stress te verminderen. En laat stress nu net één van de grootste oorzaken van haaruitval zijn. Nog een reden om de sportschool een bezoek te brengen of de hardloopschoenen onder te binden.