4 mythes over proteïne in haarverzorging
Als je al dieper in de Curly (of Wavy) Girl Methode bent gedoken, heb je waarschijnlijk wel gehoord over proteïne. Maar: over proteïne zwerven nogal wat mythes rond op het internet. Zo zou je balans moet houden tussen proteïne en moisture. En kan teveel proteïne je haar beschadigen.
Kloppen deze claims eigenlijk wel? In dit blog lees je er meer over.
Wat is proteïne?
Om te beginnen is het goed om te bepalen wat proteïne eigenlijk is. Simpel gezegd is proteïne een ander woord voor eiwit. Er zijn verschillende soorten proteïne. In de context van haar speelt vooral keratine een grote rol. Ons haar bestaat namelijk voor 95% uit dit type eiwit.
In haarproducten herken je proteïne aan de volgende termen:
Hydrolyzed wheat / rice / silk protein
Keratin
Amino acids
Collagen
Peptides
Als het gaat om haarverzorging, wordt vaak geclaimd dat proteïne fungeert als een hersteller en versterker voor je haar. Wanneer je haar beschadigd is door factoren zoals hitte, chemische behandelingen of zelfs gewoon dagelijkse slijtage, zou het helpen bij het opvullen van eventuele beschadigingen in de haarschacht.
Maar is dat wel zo? Tijd voor de mythes.
Mythe 1: je moet zorgen dat proteïne en moisture in balans zijn
Als je leest over proteÏne, kom je hoogstwaarschijnlijk ook de zogenaamde proteïne-moisture-balans tegen. Deze zegt dat in je haar proteïne en moisture in gelijke mate aanwezig moeten zijn in je haarproducten. Is je haar te zacht, dan heb je proteïne nodig. En is je haar droog, dan heb je moisture (ofwel: vocht) nodig.
Werkt dat echt zo? Het korte antwoord is: nee.
Om dat te verklaren, moeten we verschillende misvattingen bespreken.
Misvatting 1: Je haar heeft vocht nodig om gezond te blijven
Te beginnen met de term moisture. Die verwijst naar vocht. Volgens de theorie van vele influencers, hebben krullen vocht nodig om mooi te blijven. Dat is al een mythe op zich.
Haar is namelijk gemaakt over water af te stoten. Als je haar heel gezond is, merk je dat het onder de douche lang duurt om het nat te krijgen. Dat komt omdat de buitenste laag geen water toelaat.
Pas als je haar schade oploopt - door hitte, ruw borstelen of verven bijvoorbeeld - wordt het makkelijker nat. Dat komt omdat de buitenste laag open gaat staan. Met het blote oog zie je dit bijvoorbeeld doordat het haar doffer wordt. Omdat de schubben niet meer netjes op elkaar liggen, weerkaatsen ze het licht niet meer zo goed als toen het haar nog gezond was.
Lang verhaal kort: je haar heeft geen vocht nodig. Ook niet als het beschadigd is.
Maar waar komt de term moisture dan vandaan? Als mensen verwijzen naar moisture, dan bedoelen ze in feite conditioner. Conditioner zorgt er namelijk voor dat er een beschermend laagje om je haar komt te liggen. Daarmee beschermt het beschadigd haar.
Misvatting 2: Proteïne en moisture staan tegenover elkaar
Hoe zit het dan met proteïne in dit verhaal? In de Curly Girl Methode zetten mensen proteïne en moisture vaak tegenover elkaar. Is je haar droog, dan heb je moisture nodig. Is je haar slap, dan heb je proteïne nodig.
Maar zoals je weet heeft haar geen moisture nodig, maar simpelweg conditioner. Daarin zitten ingrediënten zoals kokosolie, boters of siliconen die de gaten in je haar tijdelijk opvullen.
Proteïne is net zo’n ingrediënt. Het vult de gaten in je haar tijdelijk op en biedt voeding. Proteïne en moisture staan dus niet tegenover elkaar, maar doen ongeveer hetzelfde.
Afhankelijk van de gezondheid van je haar, kun je wel meer baat hebben bij een bepaald ingrediënt. Zo maken olie en boter je haar vooral zacht, terwijl proteïnen de gaten in je haar opvullen. Dat laatste werkt vooral goed bij beschadigd haar.
Hoe zit het dan met die balans? Die is niet zo belangrijk. Stem liever het product dat je koopt af op de behoeften van je haar. In producten voor beschadigd haar hebben fabrikanten al meer proteïne toegevoegd, in producten voor droog haar al meer oliën en boters. Daar hoef je zelf dus niet meer over na te denken. En al helemaal geen ingewikkelde labels voor te lezen.
Mythe 2: je haar kan een overschot aan proteïne hebben
De zogenaamde ‘protein overload’ is voor veel krullenbollen een nachtmerrie. En dus zijn ze bang om producten met proteïne te gebruiken. Want dat overschot aan proteïne zou zomaar kunnen leiden tot droog haar of - erger - haarbreuk.
Dat wil natuurlijk niemand.
Maar is proteïn overload wel echt een ding? Ja en nee. Dat zit zo. Ja, je kunt teveel proteïne gebruiken in je haar. Bijvoorbeeld als je conditioner, leave-in en gel of mousse allemaal een grote hoeveelheid proteïne bevatten. Je haar voelt dan stug aan, in plaats van zacht.
Dit is echter geen ‘protein overload’, maar build-up. De grote hoeveelheid proteïne die je hebt gebruikt, heeft een laagje om je haar gelegd. Dat laagje voelt stug aan.
Het goede nieuws? Bij je volgende wasbeurt spoel je dit laagje er gewoon weer uit. Daar hoef je niets anders voor te doen dan je haar te wassen met een goed reinigende shampoo.
Extra ‘moisture’ toevoegen of producten met proteïne vermijden, is dus helemaal niet nodig. Liever niet zelfs, want ook deze producten kunnen build-up veroorzaken. En dan ben je weer net zo ver van huis.
Mythe 3: proteïne kan beschadigd haar herstellen
Haar dat beschadigd is, bevat ‘gaten’. Met het blote oog zijn deze niet zichtbaar, maar ze zitten er wel. Door proteïne toe te voegen aan je haar, zou je deze schade kunnen herstellen.
Of toch niet?
Helaas is het niet zo’n feest. Proteïne doet namelijk niets anders dan gaten tijdelijk opvullen. Zodra je je haar wast, komen ze weer tevoorschijn.
Een proteïnemasker dat claimt je haar te herstellen, hoef je dus niet op de mooie verpakking te geloven. Andere ingrediënten - zoals olie of siliconen - doen namelijk precies hetzelfde. Ze leggen een laagje om je haar om het tegen verdere schade te beschermen.
Maar om je haar te herstellen, heb je toch echt een bond builder nodig. Deze herstelt de beschadigde verbindingen in je haar. Hoewel ook dit effect tijdelijk is, blijft het wel langer goed dan één wasbeurt.
Mythe 4: rijstwater is goed voor je haar
Weleens iemand rijst zien koken, om het water vervolgens te gebruiken om het haar mee te spoelen? Waarschijnlijk zei diegene dat de proteïne uit de rijst goed was voor het haar.
Maar zoals je inmiddels weet, is proteïne niet in staat om je haar blijvend te herstellen. En de proteïne in rijstwater al helemaal niet.
De proteïnes die in haarproducten zitten, zijn namelijk speciaal in stukjes geknipt. Zo zijn de moleculen klein genoeg om de gaten in je haar op te vullen. Op de verpakking herken je dit aan de term ‘hydrolyzed’.
Als je thuis water met rijst kookt, blijven de moleculen gewoon in hun oorspronkelijke vorm. Oftewel: ze zijn veel te groot om daadwerkelijk iets te doen voor je haar.
Daarnaast spoel je de eventuele proteïnen die wel zijn blijven plakken, gewoon weer weg tijdens de volgende wasbeurt.
De moeite van het maken van rijstwater kun je je dus beter besparen.
Proteïne in haarverzorging: gebruiken of niet?
De hamvraag is nu natuurlijk: kun je proteïne gebruiken in je haarverzorging? Ja, dat kan gewoon. Wel verschilt het per haartype of en hoeveel je het nodig hebt.
Voor beschadigd, fijn of dun haar is proteïne een uitkomst. Hierbij kan het net dat beetje extra grip geven om volume te behouden en het haar te laten glanzen. Ook biedt het bescherming tegen verdere schade.
Aan de andere kant kan dik of heel gezond haar soms slecht reageren op producten met veel proteïne. Het oogt dan dof en voelt stug, waardoor het lastiger te stylen is. Deze haartypes hebben vaak geen of heel weinig proteïne nodig.
Zoals zo vaak is het kiezen van de juiste producten voor je haar een kwestie van proberen. Maar: zolang je producten kiest die bij je haartype passen, is de kans groot dat je goed zit.