Droog haar door shampoo? 5 tips
Heb je alles al geprobeerd om droog haar te voorkomen, maar veranderen jouw lokken na het wassen nog steeds in een bos stro? Wij geven tips om je droge haar te veranderen in een zachte, glanzende coupe.
Voor we beginnen
Om uitgedroogd haar te voorkomen, is het goed om eerst de basis op orde te hebben. Ofwel: gebruik een shampoo die zacht is voor je haar, breng altijd conditioner aan na het wassen en gebruik eens per 4 à 5 wasbeurten een haarmasker.
Doe je dit nog niet, dan zijn dit de eerste stappen richting zacht en gevoed haar. Heb je echter al alle producten bij de drogist geprobeerd en is je haar nog steeds droog? Ga dan aan de slag met onderstaande tips.
#1 Pre-shampoo olie
De eerste tip is simpel maar doeltreffend: breng vlak voordat je je haar wast, een olie aan op de haarlengtes. Als je deze tip nog nooit eerder hebt gehoord, klinkt het misschien tegenstrijdig. Waarom zou je je haar nog vetter maken dan het is voor je het gaat wassen?
De verklaring is vrij eenvoudig. Shampoo is gemaakt om vet en olie uit je haar te wassen. Deze natuurlijke oliën komen vanaf je hoofdhuid. Je haarwortels zijn het eerste vet, en moeten dus het eerste worden gewassen.
Deze oliën bereiken echter zelden de lengtes van je haar. Daar hoeft de shampoo dus geen vet weg te wassen. Maar: dat doet-ie wel. Bij gebrek aan olie wast het de zogenaamde lipiden in je haar weg. Dit zijn natuurlijke vetten die je haar soepel houden.
Eenmaal weg, komen deze lipiden niet meer terug. Het resultaat is dat je haar steeds droger wordt, tot het dof is of zelfs afbreekt.
Door voor het wassen een olie toe te voegen, zorg je ervoor dat je shampoo eerst deze olie verwijdert. Zo voorkom je dat de lipiden meteen uit je haar worden gewassen en blijft je haar langer gezond en glanzend.
Hoe voeg je een pre-shampoo olie toe? Heel simpel: doe een aantal druppels olie in je hand, verdeel over je handpalmen en wrijf in je haar. Focus op de lengtes vanaf je oren, tot in de punten en zorg ervoor dat al je haar een klein laagje krijgt.
Welke olie gebruik je? In principe kun je elke haarolie kiezen: zolang het vet is, doet het wat het moet doen. Neem dus vooral een goedkope olie, of maak een olie die je eerder niet fijn vond op.
Sommige mensen zweren bij kokosolie, omdat dit dieper doordringt in je haar. Anderen vinden juist dat hun haar hierdoor stroef en droog wordt. Wat voor jou geldt, is een kwestie van proberen.
Hoeveel olie breng je aan? Er is geen vaste hoeveelheid die je moet aanhouden. Neem genoeg om al je haar te kunnen bedekken, maar niet zoveel dat je de olie niet meer uitgespoeld krijgt. Ook hier geldt: probeer het uit.
Wanneer breng je de pre-shampoo olie aan? Kokosolie heeft even tijd nodig om in te trekken. Als je dit gebruikt, doe het dan 10 minuten voor je je haar wast. Voor elke andere soort olie is net voor het wassen, op droog haar, genoeg.
In tegenstelling tot wat je soms leest, is het niet nodig om olie de hele nacht in te laten trekken. Je hoeft dus niet de hele nacht (of dag) rond te lopen met vet haar om je haar te beschermen.
Conditioner voor het wassen
Een andere trend die recent is opgedoken, is om eerst conditioner aan te brengen en je haar daarna pas met shampoo te wassen. Maar: heeft het zin om dit te doen?
Ja, zolang het conditioner ook nog ná het wassen aanbrengt.
Conditioner voor het wassen werkt in principe hetzelfde als de pre-shampoo olie: door een extra laagje aan te brengen, voorkom je dat je shampoo je haar uitdroogt.
Conditioner is echter vooral bedoeld om de haarschubben, die zich door shampoo openen, weer te sluiten. Je hebt het dus ook nog nodig ná het wassen, om klitten en uitdroging te voorkomen.
Hoe voeg je condtioner voor het wassen toe? Anders dan bij de pre-shampoo olie, maak je je haar bij het aanbrengen van conditioner wél eerst nat. Daarna breng je hem aan in de lengtes, net zoals je doet na het wassen.
Welke conditioner gebruik je? Omdat deze conditioner maar heel even op je haar blijft zitten, is het niet nodig om alles uit de kast te trekken. Pak een goedkope conditioner van de drogist of kies er één die al lang staat te verstoffen.
Hoeveel conditioner breng je aan? Voor deze techniek wil je genoeg conditioner gebruiken om je haar te kunnen beschermen. Omdat conditioner makkelijker uitspoelt dan olie, mag je ruim nemen. In dit geval geldt: liever te veel, dan te weinig.
Wanneer breng je de pre-shampoo conditioner aan? Net voor het wassen, als je haar nat is. Laat het eerst intrekken volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking en ga dan meteen verder met je shampoo. Eerst uitspoelen is dus niet nodig.
Alleen de hoofdhuid wassen
De volgende tip om droog haar door shampoo te voorkomen, is om tijdens het wassen puur te focussen op je hoofdhuid. Shampoo is bedoeld om de oliën die je hoofdhuid produceert te verwijderen.
Maar zoals je inmiddels weet, maakt de shampoo zelf geen onderscheid tussen waar deze olie zich bevindt. Daarom moet je dit zelf doen. En wel door tijdens het wassen te focussen op je hoofdhuid, en de lengtes zoveel mogelijk met rust te laten.
Hoe doe je dat? Het is immers niet mogelijk om je wortels te wassen zonder de rest van je haar te raken. Maar: je kunt wel je best doen om de lengtes zo min mogelijk te raken. Dat doe je door de shampoo heel bewust op je hoofdhuid aan te brengen.
Hoe ga je te werk? Doe eerst de benodigde hoeveelheid shampoo in je handen. Dip dan de vingers van je andere hand in de shampoo en breng deze aan op de plek waar je haar het vetst is. Bij veel mensen is dit op de kruin, maar doe vooral wat voor jou geldt.
Wrijf vervolgens je handen over elkaar om de shampoo te verdelen, zonder ‘m al op te schuimen. Verdeel de shampoo die aan je vingers zit over de rest van je hoofdhuid. Begin aan de zijkanten, wrijf je handen weer over elkaar en dan naar de bovenkant van je hoofd. Verdeel het laatste beetje shampoo weer over je handen en breng dit vanuit je nek aan over je achterhoofd.
Op deze manier heb je je hele hoofdhuid gehad, en zit de shampoo alleen bij je wortels.
Dan is het tijd om je haar te gaan wassen. Gebruik hiervoor je vingertoppen (niet je nagels!) en ga met zachte rondjes over je hoofdhuid. Zo maak je het vuil los. Als je dat hebt gedaan spoel je de shampoo uit en - indien nodig - herhaal je dit proces.
Wat als de lengtes vies zijn? Misschien vraag je je af of de lengtes van je haar wel schoon worden op deze manier. En tenzij ze ontzettend vies zijn - bijvoorbeeld door heel veel haarproducten of omdat je hebt gezwommen - hoef je je nergens zorgen over te maken.
Bij het uitspoelen loopt de shampoo namelijk alsnog over de haarlengtes. Hier neemt het vet en vuil mee. Denk je toch dat het nodig is om je lengtes te wassen? Doe dit dan voorzichtig met het schuim dat je overhebt van het wassen van je hoofdhuid. Meer is écht niet nodig, en zorgt alleen maar voor droog haar.
Leave-in gebruiken
De volgende stap om uitdrogen van je haar te voorkomen, is door je haar ook na het wassen gevoed te houden. Conditioner is een goede eerste stap, maar het grote nadeel is dat je deze weer uitspoelt na het wassen. Dit houdt dus geen vocht vast als je haar weer droog is.
Enter: de leave-in conditioner. Zoals de naam al zegt is dit een conditioner die je in je haar laat na het wassen. Hiermee breng je een laagje aan rond je haar dat ervoor zorgt dat je haar gevoed blijft. Zo voorkom je dat het uitdroogt.
Welke leave-in gebruik je? Als je dun of fijn haar hebt, of je haar snel volume verliest, kun je het beste kiezen voor een leave-in spray. Deze breng je op nat haar aan na het wassen. Knijp eerst het overtollige water uit je haar en spray het dan over je hele haar. Denk ook aan het onderste haar.
Heb je dikker haar of krullen, dan kun je kiezen voor een crème. Een crème is vaak wat zwaarder, maar biedt daarom ook betere voeding. Verdeel de crème over je handen en breng aan op nat haar. Laat vervolgens even intrekken voor je je haar verder droogt.
Hoeveel leave-in gebruik je? Voor een spray kun je denken aan 6 tot 12 sprays, afhankelijk van de dikte en lengte van je haar, en de kwaliteit van het product. Voor een crème houd je de grootte van een euromunt tot een knikker aan.
Het beste is om te voelen of je genoeg hebt gebruikt. Is de leave-in helemaal in je haar getrokken (zit er niets meer aan je handen) en voelt je haar zacht aan? Dan zit je goed. Slaat je haar wit uit, dan heb je te veel gebruikt. Is je haar nog steeds lastig doorkambaar of kom je klitten tegen, dan kun je meer toevoegen.
Wanneer breng je de leave-in aan? Het beste is om je leave-in direct na het uitspoelen van je conditioner aan te brengen. Op nat haar dus. Zo kun je het goed over al je lokken verspreiden én voorkom je dat je haar al uit begint te drogen. Als je het niet fijn vindt dat je natte haar nog op je lichaam drupt, kun je een douchemuts opzetten.
Minder vaak wassen
De laatste stap om droog haar door shampoo te voorkomen, is door je haar simpelweg minder vaak te wassen. Elke keer dat je shampoo gebruikt, breng je een klein beetje schade aan. Dat is nu eenmaal niet te voorkomen, hoe hard je ook je best doet.
Rondlopen met vet haar of een jeukende hoofdhuid is echter ook geen optie. Maar hoe voorkom je dat? Daarover lees je meer in dit blog met 5 tips om je haar minder te wassen. Buiten de bekende wegen zoals droogshampoo, vind je hier vooral manieren om je haar beter te wassen, zodat het ook minder vaak nodig is.
Moet je toch elke dag je haar wassen, bijvoorbeeld omdat je veel sport of snel zweet? Overweeg dan om je shampoo af te wisselen met een cowash. Dit is een reinigende conditioner die vuil uit je haar verwijdert en het tegelijkertijd voedt. Zo voorkom je uitdrogen tussen shampoobeurten door.
Niet langer droog haar door shampoo
Ben je het zat om rond te lopen met uitgedroogde, doffe lokken? Hopelijk lukt het met deze tips om je haar gevoed te houden. Onthoud wel dat eenmaal beschadigd of uitgedroogd haar lastig te herstellen is. Maar: zelfs als je haar al extreem droog is, helpt het nog om deze tips toe te passen. Zo groei je langzaam naar gezond, glanzend haar.