Haarverzorging boven de 60 (Curly Girl Methode)

Je bent misschien geen ‘girl’ meer, maar ook als je boven de 60 bent, kun je nog prima beginnen met het verzorgen van je haar met slag en krullen. Al heb je wel wat extra dingen om op te letten. In dit blog lees je er meer over.

Curly Girl Methode: haarverzorging voor haar met slag en krullen

Allereerst een korte introductie in de Curly Girl Methode (CGM). Dit is een manier die steeds meer mensen omarmen om hun natuurlijk haar met slag of krullen te verzorgen en stylen. Als je hier meer over wilt lezen, dan verwijs ik je graag eerst naar dit blog.

Hoewel de stappen in dat blog een goed begin zijn om je krullen beter te leren verzorgen, zijn er nog wat extra dingen waar je rekening mee moet houden als je ouder wordt. Zo krijgen veel vrouwen in de overgang te maken met een verandering van hun haarstructuur.

Misschien had je zelfs nooit eerder krullen, en zijn deze door de hormoonverandering ontstaan. Of is je haar tegelijkertijd met het grijs worden ook van dikte veranderd. Dit zijn allemaal factoren die het op latere leeftijd lastiger kunnen maken om goed voor je haar te zorgen. Daarom nemen we ze in dit blog door.

Grijs haar

Allereerst iets waar we allemaal te maken mee krijgen: grijs haar. Bij de meeste mensen komen de eerste grijze haren al veel eerder dan op hun 60e tevoorschijn. Maar die paar grijze haren die je hebt als je 30 bent, wegen niet op tegen een volledig grijze coupe.

Grijs worden is namelijk meer dan alleen een kleurverandering. Zo merken veel vrouwen dat de structuur van hun grijze haren anders is dan die van hun nog blonde of bruine lokken. Grijs haar:

  • … is vaak van nature wat droger, waardoor het stugger aanvoelt en sneller gaat pluizen.

  • … kan dunner zijn, omdat het geen pigment meer bevat.

  • … heeft een andere haarvezelstructuur, waardoor het kwetsbaarder is en sneller breekt.

Dat betekent dat je - als je haar grotendeels grijs is - het ook anders moet gaan verzorgen. Droger haar heeft bijvoorbeeld meer voeding nodig. Kies een voedende conditioner of masker en gebruik een leave-in of crème na het wassen om je haar gevoed te houden tussen wasbeurten door. Wees daarnaast extra voorzichtig met borstelen en stylen, om schade en haarbreuk te voorkomen.

Grijs haar kent bovendien nog eigen uitdagingen. Bijvoorbeeld de bekende gele gloed. Een zilvershampoo of conditioner met paarse pigmenten helpt om deze gloed weg te halen. Ook ziet grijs haar er vaak wat doffer uit, omdat er geen pigmenten zijn die het licht weerspiegelen. Met een haarolie breng je de glans terug.

Verf je je grijze haar? Dan heeft het een andere soort verzorging nodig. Daarover lees je in dit blog meer.

Droge hoofdhuid

Met het vorderen van de jaren merk je waarschijnlijk ook dat je haar minder snel vet wordt. Dat heeft alles te maken met je talgproductie. Deze gaat namelijk steeds langzamer als je ouder wordt.

Het voordeel is dat je je haar minder vaak hoeft te wassen. Was je haar vroeger na 2 dagen vet, dan kan het nu best zo zijn dat het er na een week nog steeds schoon uitziet. Pas hier je wasschema op aan. Doe je dit niet en was je je haar voordat het vet is, dan droog je je hoofdhuid onnodig uit.

Misschien had je tijdens je jonge jaren al een droge hoofdhuid, waardoor je haar nu helemaal niet meer vet wordt. Als je het om hygiëneredenen tóch vaker wilt wassen (wat logisch is), kun je tussendoor een hoofdhuidolie aanbrengen. Hiermee vervang je het gebrek aan natuurlijke talg. Bovendien verzorgt een olie je hoofdhuid, wat ook je haargroei ten goede komt.

In de schappen van de drogist zijn verschillende hoofdhuidoliën te vinden. Zo vind je bij het Kruidvat de Mielle Rosemary Mint, die ook bijdraagt aan haargroei. Holland & Barrett heeft de Dr. Organic Argan olie. Ook dit is een fijne optie, die je bovendien ook kunt gebruiken voor je haarlengtes, nagels en lippen.

Blijf je last houden van een droge hoofdhuid? Kijk dan eens naar je shampoo. Een shampoo die goed reinigt is fijn, maar soms kan zo’n sterke shampoo er ook voor zorgen dat je hoofdhuid uitdroogt. Zoek naar shampoos met termen als ‘voedend’, ‘sulfaatvrij’ of ‘voor de gevoelige huid’.

Daarnaast zijn er specifieke shampoos voor ouder wordend haar. Een paar voorbeelden:

Een shampoo die gericht is op krullen én ouder wordend haar, ben ik nog niet tegengekomen. Hierin is het dus aan jou om een afweging te maken. Afwisselen kan natuurlijk ook: gebruik de ene wasbeurt een shampoo voor krullen, en de volgende keer een shampoo gericht op ouder wordend haar.

Voelt je hoofdhuid na het wassen trekkerig of geïrriteerd aan? Dan is er nog de optie van een hoofdhuidmasker (zoals deze van Neofollics). Dit breng je aan op nat haar en laat je even intrekken. Na het uitspoelen voelt je hoofdhuid dan weer zacht en rustig aan.

Dunner wordend haar

Nog zo’n ‘fijne’ bijkomstigheid van ouder worden: je haar wordt dunner. Dit gebeurt omdat de productie van het hormoon oestrogeen afneemt. Hierdoor delen haarcellen zich minder makkelijk, wat resultaat in haar dat minder goed groeit.

Het dunner worden van je haar kan verergeren door stress of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners of bloeddrukmedicatie en pijnstillers zoals ibuprofen. Ook ziekte kan invloed hebben op de dikte van je haar.

Wat kun je hieraan doen? Niet zo veel, helaas. Het belangrijkste is om te focussen op je gezondheid. Hierdoor krijgt ook je haar de kans om zo goed mogelijk te groeien. Daarnaast zijn er producten die de haargroei bevorderen. De bekendste is Minoxidil. De huisarts kan dit voorschrijven.

Daarnaast zijn er haargroeiserums verkrijgbaar. Die beloven de haargroei te bevorderen. Hoewel niet alles wetenschappelijk bewezen is, hebben veel mensen hier wel positieve ervaringen mee. Enkele voorbeelden:

Een andere manier om je haargroei te stimuleren, is door je hoofdhuid te masseren. Hiermee stimuleer je de bloedomloop, waardoor er meer zuurstof bij de haarzakjes komt. Je kunt dit gewoon doen met je vingertoppen, of een speciale massageborstel gebruiken.

Meer weten over haargroei? In dit blog lees je er alles over.

Als je krullen dunner worden, is het ook slim om het haar dat hebt te beschermen. Zo houd je het - ondanks de verminderde groei - wel zo dik mogelijk. Probeer om het zo min mogelijk te borstelen en gebruik altijd een olie of conditioner om hard trekken te voorkomen. Vermijd daarnaast strakke staarten en knotjes. Daarmee trek je aan de haarlijn, wat haaruitval nog kan verergeren.

Stylen van je krullen

Wie op YouTube kijkt, ziet vaak instructievideo’s waarbij de krullenbol een half uur op haar kop hangt om haar krullen te wassen en stylen. Leuk als je 25 bent, maar met de jaren is de kans groot dat je hierdoor last krijgt van je rug, nek of schouders. Of alle drie ;-)

Het stylen van je krullen vraagt daarom ook om een andere aanpak. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je haar mooi te maken zonder pijn. Het beste resultaat krijg je door te stylen met een borstel. Hiermee kun je gewoon overeind blijven staan, terwijl je toch volume creëert. In dit blog lees je er meer over.

Heb je beperkte mobiliteit, waardoor je bijvoorbeeld niet meer achter of boven je kunt reiken, dan wordt het stylen met een borstel ook lastig. In dat geval werk je gewoon met je handen. Breng je producten aan en kneed ze er voorzichtig in. Zo vorm je de krullen. Het vergt waarschijnlijk oefening om te ontdekken hoe je de beste resultaten krijgt, maar als je dat eenmaal hebt gevonden, kun je zeker een mooi kapsel creëren.

Ook het drogen van je haar komt misschien met wat extra uitdagingen. Aan de lucht laten drogen is natuurlijk altijd een optie, maar voor de mooiste krullen is het vaak beter om het te diffusen. Een traditionele föhn kan echter behoorlijk zwaar zijn, zeker als lang bezig bent om je haar te drogen.

Kies daarom voor een lichtgewicht föhn. In dit blog heb ik er een paar op een rij gezet. De Sansbeauté is de lichtste, maar de Ted Hilley en Laifen zijn ook niet zwaar. Extra voordeel van deze föhns is dat ze makkelijker vast te houden zijn. Dankzij het ontwerp zit het meeste gewicht in de steel, waar je je hand hebt. Je hoeft daardoor niet zwaar te manoeuvreren om je hele haar te diffusen.

Haarverzorging als je ouder wordt: mooi haar hebben kan nog steeds

Hoewel er niets mis is met kort haar (sterker nog: met goede styling kan dit juist heel mooi zijn), snappen we het ook volledig als je graag je lange lokken behoudt. Met goede verzorging, een paar aanpassingen in je routine en styling die bij je past, kun je je coupe mooi krullend dragen.

 
Volgende
Volgende

Krullen mooi houden op dag 2, 3 en verder