Zijn siliconen slecht voor je (wavy) haar?
Er zijn weinig ingrediënten die in zó veel haarproducten worden gebruikt. Maar: er zijn ook weinig ingrediënten met zó’n slechte reputatie. Waar we het over hebben? Siliconen. In dit blog lees je wat het zijn en of het terecht is dat ze vervloekt worden door de Curly Girl Methode.
Wat zijn siliconen?
Laten we bij het begin beginnen. Wat zijn siliconen eigenlijk? Wetenschappelijk gezien zijn het synthetische polymeren, een soort vloeibare vorm van plastic of rubber.
In de praktijk zijn siliconen tovenaars die een laagje om je haar leggen, waardoor het glad en glanzend lijkt. Zelfs als het eigenlijk beschadigd is.
Hoe herken je siliconen in je haarproducten?
De beste manier om siliconen te vinden in je haarproducten, is door te kijken naar het ingrediëntenlabel. Siliconen hebben verschillende namen, maar ze eindigen vaak op -cone, -conol of -xane.
Veelvoorkomende siliconen zijn dimethicone, cyclomethicone en amodimethicone.
Maar: om te weten of je haarproducten siliconen bevatten, hoef je niet per se het label te checken. Vaak voel je het namelijk ook. Siliconen maken je haar glad en zacht. Producten waar ze in zitten voelen vaak ‘glibberiger’ aan dat haarproducten zonder siliconen.
Waarom hebben siliconen zo’n slechte reputatie?
Sinds de Curly Girl Methode (of Wavy Girl Methode, voor ons wavies) meer bekendheid kreeg, vermijden veel krullenbollen ze als de pest.
Siliconen zouden er namelijk voor zorgen dat je haar niet gladder en glanzender wordt, maar juist uitdroogt. De gedachte is dat ze een laagje om je haar leggen. Dat laagje maakt het moeilijk om je haar te hydrateren. En daardoor wordt het droog.
Ook veroorzaken siliconen build-up. Hoe vaker je ze gebruikt, hoe groter het laagje om je haar wordt. Uiteindelijk veranderen je mooie waves in een droge, futloze, vette bos stro.
Is de theorie, dan.
Zijn siliconen echt zo slecht voor je haar?
Dat ligt eraan. Zoals gezegd krijgen siliconen vooral een slechte naam doordat ze een laagje om je haar leggen. Daar is niets aan gelogen.
Dat laagje kun je echter gewoon weghalen. Hoe? Door je haar met shampoo te wassen. Een clarifying shampoo helpt je in één wasbeurt van als je build-up af.
En daar gaat het mis in de Curly Girl Methode. Als je deze methode strikt volgt, mag je je haar alleen wassen met een cowash. Dit is een conditioner die zachte, reinigende ingrediënten bevat.
Een cowash kan goed zijn voor je haar, omdat het uitdroging voorkomt. Maar juist omdat het zo mild is, haalt het niet alle build-up weg. Zeker niet die van siliconen. De conclusie is dan al snel dat je ze maar beter kunt vermijden.
Je kunt je afvragen waar het probleem ligt. Bij de siliconen die een laagje om je haar leggen? Of bij de cowash die je haar niet écht schoon krijgt?
Kunnen siliconen ook goed zijn voor je waves?
Als siliconen echt zo slecht zijn als sommige mensen ons willen laten geloven, waarom gebruiken zoveel haarmerken ze dan?
Goede vraag.
Siliconen hebben namelijk wel degelijk voordelen. Zoals gezegd maken ze je haar zacht en glanzend. Dat is vooral fijn als het beschadigd is.
Ook helpen ze om je haar te beschermen tegen (verdere) schade. De kleine moleculen vullen gaten in je haar op, waardoor het minder kwetsbaar is.
Bovendien hebben siliconen eigenschappen die je haar beschermen tegen de hitte van je diffuser. Daarmee zijn ze dus ook sterk in het voorkomen van hitteschade.
Natuurlijk hangt het er wel vanaf in welke producten je siliconen zitten. Zo zijn ze nuttig in je conditioner of heat protectant, maar heb je er niets aan in je shampoo. Bij die laatste doen ze juist meer kwaad dan goed, omdat ze verbloemen dat de shampoo eigenlijk je haar uitdroogt.
Heb je siliconen nodig om je haar zacht te maken?
Siliconen zorgen voor zacht haar. De grote hamvraag is: heb je ze ook echt nodig? Nee hoor, er zijn genoeg alternatieven voor siliconen:
Oliën. Kokosolie, arganolie, jojoba-olie, avocado-olie… Vrijwel elke soort olie kan je haar laten glanzen. Je ziet deze ingrediënten dan ook terugkomen in veel producten voor krullen.
Boters. Cacaoboter en sheaboter maken je haar zacht en zorgen ervoor dat het gehydrateerd blijft.
Hemi-squalene: dit is een recente vondst in haarverzorging die gemaakt is van planten. Hemi-squalene wordt snel geabsorbeerd en is niet vet.
Natuurlijk zijn ook deze ingrediënten niet heilig. Zo kun je ook van olie build-up krijgen. Wassen met shampoo blijft dus een must. Boters zijn erg zwaar. Voor veel wavies zelfs zo zwaar dat hun waves niets meer doen behalve slap hangen.
Hemi-squalene is op dit moment de beste vervanger van siliconen voor wavy haar. Het is licht van gewicht, trekt snel in en houdt het vocht in je haar. Maar ook dit ingrediënt kan op termijn build-up veroorzaken.
Conclusie: zijn siliconen slecht voor je haar?
Nee, zolang je je haar blijft wassen met een goede shampoo, kunnen siliconen geen kwaad. Je kunt ze dus prima gebruiken als je je haar extra wilt laten glanzen of op zoek bent naar een goede hittebeschermer.
Het grootste nadeel van siliconen is misschien nog wel het feit dat ze slecht zijn voor het milieu. Ze zijn - net als microplastics - niet biologisch afbreekbaar.
Dat maakt alternatieven zoals hemi-squalene een betere keuze, als je let op duurzaamheid. Het ingrediënt is net zo goed voor je haar, maar beter voor de planeet.
De keuze is aan jou.
Meer leren over je haar? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!