Proteïne vs. moisture: hoe zit het nu echt? (Curly Girl Methode)

weegschaal met twee schalen ter illustratie van protein moisture balans

De proteïne-moisture balans: als je de Curly Girl Methode volgt, heb je deze vast weleens voorbij horen komen. Maar hoe zit het nu echt? En hoe weet je wat je haar nodig heeft? In dit blog lees je er meer over en tippen we producten met en zonder proteïne.

Wat is de proteïne-moisture balans?

De proteïne-moisture balans is een balans tussen hoe sterk je haar is en hoe zacht het is. Het idee is dat proteïne ervoor zorgt dat je haar sterker wordt, en dat moisture je haar voedt en zacht maakt.

Bij haar met slag en krullen is deze balans extra belangrijk, omdat het invloed heeft op hoe je haar eruit ziet. Als je haar zacht is en je krullen snel uitzakken, heb je proteïne nodig. Is het stug en pluizig, dan heeft het moisture nodig.

Althans, dat is wat de influencers je willen doen geloven. In werkelijkheid komt er namelijk meer bij kijken. Maar voordat we die kant op gaan, ontdek je eerst meer over wat proteïne en moisture eigenlijk zijn.

Wat is proteïne in haarverzorging?

Simpel gezegd is proteïne een ander woord voor eiwit. Ons haar bestaat voor 95% uit keratine, een type eiwit. In haarproducten herken je proteïne aan termen termen als hydrolyzed, protein en amino acid. Ook keratin, collagen en peptides duiden op proteïne.

De belangrijkste eigenschap van proteïne in haarverzorging, is dat het helpt om het haar sterker te maken. Dit doet het door tijdelijk de gaten tussen je haarschubben te vullen. Proteïne komt daarom vooral voor in haarproducten die gericht zijn op beschadigd haar.

Wat is moisture in haarverzorging?

Moisture gaat over ingrediënten die het haar voeden. Hiertoe behoren onder andere vette alcoholsoorten, oliën, boters, aloë vera en glycerine. Dit type ingrediënten zijn te vinden in alle conditioners, haarmaskers, leave-ins en crèmes.

Het doel van voedende ingrediënten is om het haar zacht te maken. Dat doen ze door een laagje om het haar te leggen. Hierdoor voelt het zacht aan en blijft het beter beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Hoe zit het echt met de balans tussen proteïne en moisture?

Zoals gezegd lijkt het soms alsof het vinden van de juiste balans tussen proteïne en moisture de heilige graal is richting mooie krullen. De realiteit is echter dat deze ‘balans’ een mythe is.

Dat zit zo: beide type ingrediënten hebben alleen tijdelijk invloed op je haar. Dat komt omdat ze niets veranderen aan je haarstructuur. Zodra je je haar wast met een goed reinigende shampoo, verdwijnen ze weer.

Bovendien zijn de twee ingrediënten geen tegenovergestelden van elkaar. Proteïne is namelijk, net als oliën en boters, bedoeld om het haar te voeden. Er is dus geen sprake van een schaal waarop ze beide aan een andere kant staan, maar eerder een verschil in de manier waarop ze het haar voeden.

Waarom is de proteïne-moisture balans dan zo’n groot ding in de Curly Girl-wereld? Dat komt door twee kenmerken van de Curly Girl Methode.

Ten eerste schrijft de methode voor dat je je haar alleen mag wassen met een shampoo die geen sulfaten bevat. Anders zou je je haar uitdrogen.

Hoewel er niets mis is met deze mildere shampoos - sterker nog: ze zijn juist heel fijn als je droog haar of een droge hoofdhuid hebt - betekent dit ook dat ze niet alles uit je haar verwijderen. Als je enkel dit soort milde shampoos gebruikt, kan het gebeuren dat je haar op termijn niet meer goed schoon wordt.

Ten tweede gebruik je bij het volgen van de Curly Girl Methode best veel haarproducten. In plaats van alleen een shampoo en conditioner, gebruik je bijvoorbeeld ook haarmaskers, leave-ins, crèmes, gels, haarolie en misschien nog wel meer.

Was je die producten vervolgens niet goed uit omdat je shampoo niet sterk genoeg is, dan krijg je op den duur build-up. Dit is een ophoping van producten die een laagje om je haar leggen. Vooral olie is lastig uit je haar te wassen als je alleen milde reinigers gebruikt. Maar ook mineralen uit het (harde) water waar je je haar mee wast, spoel je niet weg met een zachte shampoo.

Deze build-up wordt vaak vergeleken met haar dat ‘uit balans’ is.

In feite is je haar helemaal niet uit balans, maar heeft het gewoon een reset nodig. Die geef je door je haar te wassen met een sterke reiniger, zoals de Ouai Detox shampoo. Hiermee was je alle producten en mineralen uit je haar, zodat je een schone basis hebt om weer opnieuw te beginnen.

Hoe weet je wat je haar nodig heeft?

Wat betekent dit voor het gebruik van proteïne en moisture in je haar met slag en krullen? De meeste haartypes hebben beide type ingrediënten nodig. Een paar richtlijnen om te ontdekken wat voor jou haar werkt:

Haardikte

Fijn en dun haar heeft vaak van nature iets meer proteïne nodig. Zorg ervoor dat in ieder geval één van de producten in je routine proteïne bevat. Dat kan een (lichtgewicht) conditioner of leave-in zijn, of een styler met proteïne.

Dik haar bevat van nature al meer proteïne, en heeft meestal meer moisture nodig. Kies voor een voedende conditioner of gebruik een haarmasker om je haar moisture te geven. Ook een goede leave-in is onmisbaar.

Gezondheid van het haar

Beschadigd haar heeft vaak zowel meer proteïne als meer moisture nodig. Proteïne om gaten tijdelijk op te vullen, moisture om het zacht te maken en te beschermen. Wissel haarmaskers met en zonder proteïne af om je haar zo goed mogelijk te helpen.

Is je haar heel gezond, dan heeft het van beide ingrediënten minder nodig. Sla de haarmaskers over en ga in plaats daarvan voor lichtgewicht producten zoals een conditioner en een spray leave-in.

Gevoel

Haar dat erg zacht en glad aanvoelt, heeft vaak proteïne nodig. Zorg ervoor dat je het eerst goed wast met een sterke shampoo. Breng daarna een lichte conditioner met proteïne aan. Beperk het gebruik van leave-in.

Voelt je haar daarentegen stug aan, pluist het al als het nat is en breekt het snel, dan heeft het meer moisture nodig. Gebruik een haarmasker met voedende ingrediënten en een dikkere leave-in om het weer zacht te maken.

Uitstraling

Haar dat er slap en levenloos uitziet en de krul niet vast kan houden, kan meestal proteïne gebruiken. Kies voor een leave-in met proteïne en gebruik daarna een sterke gel.

Is het haar pluizig, droog en krijgt het snel klitten, dan is moisture waarschijnlijk welkom. Ga voor een leave-in en voeg eventueel ook een crème toe om het maximaal te voeden.

Goed om te weten: dit zijn slechts richtlijnen. Het kan zomaar zijn dat je dik haar hebt dat dol is op proteïne. De enige manier om daarachter te komen, is door het gewoon te proberen.

Producten met proteïne (en moisture)

Nu je beter weet wat je haar nodig heeft, is het tijd om de juiste producten te kiezen. Als je haar vooral moisture nodig heeft, kost dit weinig moeite. Bijna alle haarproducten gericht op krullen bevatten namelijk voedende ingrediënten. We zetten een paar opties op een rij:

Goed om te weten: van zowel de Garnier, Maui Moisture en Elvive kun je ook de andere producten uit de lijn gebruiken. Ook die zijn namelijk gericht op het voeden van je haar.

Voor producten met proteïne is de zoektocht vaak iets langer. Hoewel er genoeg producten zijn die proteïne bevatten, bevatten deze vaak ook veel voedende ingrediënten. Staar je dus niet blind op alleen het vinden van een proteïne op de achterkant, maar kijk ook naar wat het product belooft te doen. Als het zich richt op beschadigd haar of haarherstel, zit je meestal in de goede richting.

Ook hier geldt dat de andere producten uit de genoemde lijnen vaak proteïne bevatten. Je controleert dit zelf door op de verpakking te letten op de termen ‘hydrolyzed’ en ‘protein’. Of check hier meer tips om de ingrediënten te controleren.

Ik noem hier overigens geen stylers, omdat deze vaak pas als laatste komen in je routine. Proteïnen hebben dan minder invloed dan wanneer je ze rechtstreeks op je haar doet, zoals met conditioner en leave-in het geval is.

Wat is een protein overload bij krullen?

Als je hebt gehoord van de proteïne-moisture balans, dan ken je waarschijnlijk ook de proteïne overload. Oftewel: het overschot aan proteïne in je haar.

Kenmerken hiervan zijn haar dat droog en stug aanvoelt, sneller breekt en soms ook dof oogt. Het pluist bovendien snel, zelfs als het nog nat is.

Gelukkig is een protein overload makkelijk op te lossen. Simpelweg door je haar te wassen. Want zoals je inmiddels weet, voegen producten slechts tijdelijk proteïne toe aan het haar. Zodra je het wast met een sterke shampoo, spoel je deze weer uit. En zijn de symptomen van het overschot aan proteïne weer weg.

Heb je last van een proteïne overload, dan is het wel goed om te kijken naar de producten die je hebt gebruikt op je wasdag. Waarschijnlijk zat er ofwel één product tussen dat te veel proteïne bevatte voor je haar, of heb je zoveel producten met proteïne gebruikt dat het zich heeft opgestapeld.

Voor de volgende keer dat je je haar wast, is het slim om producten zonder proteïne te gebruiken. Ga niet meteen voor het andere uiterste door je haar te veel moisture te geven. Zeker als je fijn haar hebt, is dat namelijk helemaal niet nodig.

Kies liever voor lichte, voedende producten. Ziet je haar er weer zacht en glanzend uit, dan kun je de producten met proteïne één voor één toevoegen. Net zolang tot je de gewenste resultaten krijgt.

Je kunt je producten met proteïne ook afwisselen. Gebruik bijvoorbeeld de ene keer een conditioner met proteïne en combineer dit met proteïnevrije stylers, en de volgende keer een moisturizing conditioner die je combineert met een leave-in met proteïne. Zo voorkom je een overload.

Overigens kunnen de kenmerken van een proteïne overload (droog haar dat snel breekt) behoorlijk lijken op die van beschadigd haar. Terwijl je haar dan juist wél behoefte heeft aan proteïne. Kijk dus vooral goed naar wat er echt aan de hand is, voordat je proteïne volledig skipt uit je routine.

Wat is een moisture overload bij krullen?

Net als een overschot aan proteïne, kun je ook een overschot aan moisture creëren. Kenmerken hiervan zijn haar dat extreem zacht aanvoelt, slap hangt en er na het drogen vettig uitziet. Ook wil het met geen mogelijkheid de krul vasthouden.

Een overschot aan moisture ontstaat meestal als je te veel voedende producten gebruikt. Denk: conditioner, haarmasker, leave-in én crème. En dan nog een voedende gel en een olie om het af te maken.

Dit is voor bijna alle haartypes teveel van het goede. Het advies is om twee voedende producten te kiezen. Heb je dun of fijn haar, dan is alleen een conditioner of een leave-in genoeg. Is je haar dik en beschadigd, dan kun je gaan voor een haarmasker en crème.

Bij alle haartypen daartussenin zou ik gaan voor een conditioner met een leave-in als je basis, met ter afwisseling een haarmasker. Dit kun je dan, afhankelijk van je haar en hoe vaak je het wast, één keer per week, twee weken of maand gebruiken.

Je styler (bijvoorbeeld je gel) kies je op basis van de hold die je nodig hebt. Voor haar met slag dat snel uitzakt, ga je voor een sterke hold. Heb je krullen die hun vorm makkelijk behouden, dan kun je gaan voor een lichte tot medium hold.

Overigens kun je een moisture overload op dezelfde manier oplossen als een proteïne overload: door je haar te wassen. Spoel alle conditioners uit je haar en begin opnieuw, deze keer met iets minder voeding. Probeer eerst wat er gebeurt als je de haarmasker en crèmes overslaat en in plaats daarvan lichtere producten gebruikt.

Blijft je haar slap en zacht? Misschien gebruik je dan te veel van ieder product. Mensen met dun haar hebben soms al genoeg aan een hoeveelheid leave-in ter grootte van een erwt. Lijkt dit niet genoeg om je haar volledig te bedekken? Wrijf het even tussen je handen met wat water, zodat je het daarna goed kunt verdelen.

Is dat nog niet de oplossing, dan voeg je langzaam proteïne toe aan je routine. Een goed begin is in je conditioner. Zo kun je namelijk zien en voelen hoe je haar reageert. Voelt het na het uitspoelen al beter aan, dan kun je ook een leave-in met proteïne gaan toevoegen.

Zo experimenteer je net zo lang tot je jouw ideale productcombinatie hebt gevonden. Voor de een is dat helemaal zonder proteïne, voor de ander in elk product. Houd er ook rekening mee dat je haar in de loop der tijd kan veranderen. Als het heel beschadigd was toen je begon, wordt het op den duur steeds gezonder. De kans is groot dat het dan ook steeds minder proteïne en moisture nodig heeft.

Mythes over proteïne

Zoals je misschien al hebt gemerkt, gaan er over proteïne nogal wat misvatting rond. In dit blog lees je er meer over.

 
Volgende
Volgende

Haarverzorging boven de 60 (Curly Girl Methode)