Hoe lees je de ingrediëntenlijst van producten? (Curly Girl Methode)
Als je de Curly Girl Methode (CGM) volgt, heb je ongetwijfeld weleens gehoord van de regels rondom ingrediënten. Maar: het lezen van een label is nog niet zo makkelijk.
Hoe kies je producten die geschikt zijn voor de CGM? In dit blog lees je er meer over. Plus: aan het einde deel ik een handige hack!
Curly Girl Methode: de regels
Allereerst is het natuurlijk goed om te weten welke regels er zijn. In het kort zijn dat: vermijd siliconen, sulfaten, uitdrogende alcohol en parabenen. Er zijn er nog veel meer. Als je benieuwd bent naar alle regels, verwijs ik je naar dit blog.
Nu ben ik persoonlijk geen voorstander van het volgen van strenge regels. Ik geloof echter wél dat de Curly Girl Methode je kan helpen om je bewust te zijn van wat je in je haar doet. En daarmee draagt het wel degelijk bij aan het gezonder maken van je haar.
Moet je daarvoor alle regels strikt volgen? Dat is aan jou. Zie het vooral als een goed startpunt in de reis richting mooier haar. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je gaan finetunen. Zo ontwikkel je een routine die werkt voor jou. Of die voldoet aan de ‘regels’, is dan niet meer zo belangrijk.
Ingrediënten herkennen op haarproducten
Voordat het zover is, is het handig om te leren hoe je ingrediënten herkent. Dat lijkt heel ingewikkeld, maar als je eenmaal de basis doorhebt, kom je een heel eind.
Wat is die basis dan?
We nemen siliconen als voorbeeld. Deze komen in vele varianten voor in haarproducten. Ze zijn echter vaak aan dezelfde groepen letters te herkennen. Zo eindigt het grootste deel van de siliconen op -cone. Voorbeelden zijn dimethicone, trimethicone en amodimethicone.
Als je dit weet, is het opeens een stuk makkelijker om ernaar te speuren op de ingrediëntenlijst. Andere herkenningspunten voor siliconen zijn -xane, -conol, -col en -silane. Deze komen minder vaak voor, dus bekijk vooral de hele lijst om zeker te weten dat je ze niet tegenkomt.
Voor sulfaten werkt het op dezelfde manier. Deze komen vooral voor in shampoos en zijn te herkennen aan de term Sulfate. De meest voorkomende zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES). De overtuiging is dat ze te hard zijn voor je haar, waardoor het op den duur uitdroogt en afbreekt.
Een uitzondering is behentrimonium methosulfate: dit ingrediënt is juist voedend en helpt tegen klitten. Laat je hier dus niet door de naam misleiden.
Daarnaast zijn er ingrediënten die heel veel op sulfaten lijken, maar het niet zijn. Voorbeelden zijn coco-sulfate en sodium c14-16 olefin sulfonate. Deze staan bekend als goede reinigers, zonder dat ze je haar uitdrogen.
Uitdrogende alcohol is wat lastiger te herkennen. Dat komt omdat ook vette alcoholsoorten - die goed zijn voor je haar - de naam alcohol bevatten op de ingrediëntenlijst.
Hier heb je dus iets meer studie voor nodig. De bekendste en meest voorkomende uitdrogende alcoholsoorten zijn alcohol denat, isopropyl alcohol en SD alcohol. Ook propanol en ethanol kun je het best vermijden als je de Curly Girl Methode volgt.
Daar staan de vette alcoholsoorten tegenover. Hierbij zijn de bekendste cetearyl alcohol en cetyl alcohol. Deze komen juist veel voor in Curly Girl producten.
Tot slot hebben we nog parabenen. Deze staan al langer onder druk en komen dus steeds minder voor in verzorgingsproducten. Toch is het goed om het wel te controleren. Parabenen herken je soms makkelijk aan het woord ‘parabeen’, bijvoorbeeld ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen of isoparabeen.
Andere keren is het lastiger. Zo hebben parabenen soms een E-nummer (E218) en soms een naam die lastiger te achterhalen is (methyl-4-gydroxybenzoaat).
Om zeker te weten dat je product geen parabenen bevat, ben je soms makkelijker af als je buiten de ingrediëntenlijst kijkt. Veel merken zijn zich namelijk bewust van de slechte naam van parabenen, en zetten groter op hun verpakking dat het product vrij is van parabenen.
Scheelt jou weer zoekwerk ;-)
Online shoppen: gooi de ingrediëntenlijst in isitcg.com
Nu je de basis kent, is het tijd om handige hacks te leren. Meestal is het namelijk helemaal niet nodig om alle ingrediënten handmatig af te speuren naar ‘verboden’ ingrediënten.
Als je online winkelt, kun je namelijk gewoon de ingrediëntenlijst kopiëren en de plakken op de website isitcg.com. Deze geeft automatisch een overzicht van de ingrediënten die goedgekeurd zijn, de twijfelgevallen en de verboden ingrediënten.
Goedgekeurde producten krijgen het oordeel ‘CG-approved’. Is een product niet CG, dan kun je in de uitleg bekijken door welke ingrediënten dat komt. Handig, want zo leer je er zelf ook meteen wat van.
Een nadeel van deze website is dat het alleen werkt als er komma’s tussen de ingrediënten staan. Sommige websites gebruiken andere leestekens of zetten de producten gewoon achter elkaar.
Voordat je zelf overal komma’s van gaat maken, kun je proberen om de ingrediëntenlijst of het product te googelen, en te kijken of je ‘m ergens met komma’s tegenkomt. Scheelt weer werk.
In de winkel shoppen: maak een foto met ChatGPT
Natuurlijk is het kopiëren van de ingrediëntenlijst niet zo makkelijk als je gewoon in de winkel staat. Zelf alles intypen dan maar?
Dat hoeft niet meer, want dankzij AI is het supermakkelijk om je productverpakking te lezen. Open de app van ChatGPT, maak een foto van de ingrediëntenlijst en vraag: “Voldoet dit product aan de regels van de Curly Girl Methode?”
Binnen luttele seconden krijg je een antwoord waaruit niet alleen blijkt of je product CG-proof is, maar heb je ook een overzicht waarom dit wel of niet zo is. Kijk maar:
Het enige nadeel? Deze functie is vooralsnog alleen beschikbaar in de betaalde versie van ChatGPT. Als je die al hebt, is het dus een handig extraatje.
Heb je dat niet? Dan kun je alsnog even naar Google, zoeken naar het product en de ingrediëntenlijst daar kopiëren. Plak die vervolgens in ChatGPT, en stel dezelfde vraag. Zo heb je alsnog snel antwoord.
Merkkeuze: lijnen of merken die alleen CG-proof producten hebben
Dan is er nog een andere manier om zeker te weten dat je producten voldoen: je koopt alleen nog van merken die volledig CG-proof zijn. Zo hebben As I Am en Yari Green Curls (beide beschikbaar bij het Kruidvat) enkel producten die voldoen aan de Curly Girl Methode.
Online zijn er ook genoeg van deze merken te vinden. Denk aan Curlsmith en Flora & Curl, of van Nederlandse bodem Pretty Curly Girl en Curly Secret. Koop je iets van deze merken, dan hoef je zelf dus geen onderzoek meer te doen naar de ingrediënten.
Dankzij de toegenomen populariteit van de Curly Girl Methode zijn er ook steeds meer grote merken die komen met een speciale lijn voor krullen. Een goed voorbeeld is Redken: de Acidic Bonding-lijn heeft, naast de ‘standaard’ producten, ook een lijn speciaal voor Curly Girls.
Bovendien zetten producenten dit maar al te graag op de verpakking. Handig, want zo hoeven we er zelf niet meer over na te denken.
Alleen CG-proof?
Als je de Curly Girl Methode strikt volgt, kun je op deze manieren makkelijk controleren of je producten voldoen aan de regels.
Maar: is dat ook nodig? Dat is aan jou. Steeds meer wavies en krullenbollen ontdekken namelijk dat de ‘regels’ helemaal niet zo strikt hoeven te zijn. Zo is een sulfaat soms best fijn als je last hebt van een vette hoofdhuid. Of helpen siliconen om je haar sneller uit de klit te halen.
En daar gedijt het haar prima op.
Laat je dus vooral niet bang maken voor bepaalde ingrediënten. Als je haar er mooi uitziet als je ze gebruikt, kun je ze gerust in je kast laten staan.
Alleen bij jeuk of eczeem is het beter om het gebruik te stoppen, omdat je daarmee wel de gezondheid van je haar in gevaar brengt. Heb je daar geen last van? Dan is de keuze helemaal aan jou. CG of niet CG.