Diffusen vs. aan de lucht laten drogen: wat is beter voor je krullen?

vrouw met wavy haar in de zon

Jarenlang hoorde je dat het föhnen van je haar schade oplevert. En dus liet je het braaf aan de lucht drogen. Die uren wachten? Die nam je op de koop toe. Tot je las dat je haar aan de lucht laten drogen ook schadelijk is… Dus, wat nu? In dit blog lees je welke methode het beste is voor je haar.

Plus: we bespreken de andere voordelen van beide droogmethodes, zodat jij een keuze kunt maken die bij jou past.

Overweging 1: gezondheid van je haar

Hitte kan schadelijk zijn voor je haar. Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wat je misschien nog niet weet, is dat ook aan de lucht drogen schade veroorzaakt.

Aan de lucht laten drogen

Hoe komt dat? Nat haar is kwetsbaar. Veel kwetsbaarder dan haar dat droog is.

Dat zit zo: als je haar nat is, zet het uit. De binnenste laag van je haar, de cortex of haarschacht, zwelt op door het water. De buitenste laag, je haarschubben of cuticula, blijven echter stug en strak om het haar heen zitten.

Dit verschil zorgt ervoor dat de haarschubben omhoog komen. Dat maakt ze kwetsbaar. Kam je vervolgens je haar of wrijf je het ruw droog met een handdoek, dan kan dat al leiden tot schade aan je haarschubben. En zijn die eenmaal beschadigd, dan raken ook de binnenste delen van je haar steeds kwetsbaarder. De buitenste beschermlaag is immers kapot.

Daarbij komt ook nog eens dat hoe langer je je haar nat laat, hoe meer het gaat zwellen. Als je het dus een paar uur duurt voor je haar droogt aan de lucht, is de kans op schade nog groter.

Bovendien krijgen bacteriën en schimmels op je hoofdhuid volop de kans om te groeien als je haar lang nat blijft. Dat resulteert in jeuk en schilfers. Buiten dat dit zelf niet fijn is, is het ook geen fijne omgeving voor nieuw haar om lang te groeien. Dubbel pech, dus.

Diffusen

Aan de andere kant brengt diffusen met een föhn weer andere risico’s met zich mee. Hitte vanaf 50 tot 60 °C kan je haar uitdrogen en zelfs de haarschubben laten barsten. Heet föhnen zonder je haar te beschermen tegen hitte eindigt ongetwijfeld in droog, breekbaar, poreus haar met punten die sneller splijten dan je kapper ze kan knippen.

Dit kun je echter voorkomen door op een lage temperatuur en met lage snelheid te diffusen. Ga voorzichtig te werk, blaas je haar niet alle kanten op en houd de diffuser op afstand tot je haar ongeveer voor de helft droog is, zodat het water niet te snel verdampt (want ja, ook dat vinden je haarschubben niet leuk…).

Het gebruik van een goede diffuser is hierbij al de helft van het werk. Een persoonlijke favoriet is de Sansbeauté diffuser. Deze verdeelt de lucht goed en bereikt op de middelste warmtestand een temperatuur van 50 graden, waardoor kans op schade minimaal is.

Maak daarnaast altijd gebruik van een hittebeschermer of heat protector, zodat de kans op schade zo goed als 0 is.

Conclusie

Als je het diffuseproces op deze manier aanpakt, is diffusen in veel gevallen gezonder voor je haar dan het aan de lucht laten drogen.

Overweging 2: praktische haalbaarheid

Natuurlijk draait het drogen van je waves niet alleen om gezondheid; je hebt ook nog een leven buiten je haar. Dus, wat zijn de praktische overwegingen als het gaat om diffusen versus aan de lucht laten drogen?

Droogtijd

Hoe lang het duurt om je haar aan de lucht te laten drogen, verschilt enorm per persoon. Waar dun, fijn haar in een half uur droog is, kan het voor dik en lang haar soms wel 6 uur duren voor het water 100% verdampt is. Gebruik je leave-in en gel om je wavy haar te stylen, dan duurt het sowieso langer.

Of je de tijd hebt om daarop te wachten, is aan jou. Feit is dat je je haarwasmomenten goed moet timen. Met nat haar gaan slapen is geen goed idee (hallo schade, pluis en jeuk), maar ‘s ochtends met nat haar naar je werk is ook niet ideaal.

Natuurlijk kost diffusen ook tijd. Met een beetje geluk zo’n 15 tot 20 minuten, maar voor genoeg wavies duurt het droogproces een half uur. Ook die tijd moet je dus inplannen.

Een mix van beide kan natuurlijk ook. Was en style je haar, pak daarna wat eten of doe klusjes in huis, en diffuse je haar vervolgens tot zo’n 80 procent. De rest kun je aan de lucht laten drogen. Zo is je in minimale tijd toch droog genoeg om op pad (of naar bed) te gaan.

Inspanning

Aan de andere kant kost diffusen natuurlijk wel meer moeite dan je haar aan de lucht laten drogen. In dat laatste geval is het enige wat je hoeft te doen, plaatsnemen op de bank en wachten tot je haar droog is. Het nadeel is dat je verder weinig kunt doen. Wil je nog een rondje wandelen, dan keer je gegarandeerd als een pluizenbol terug.

Diffusen kost natuurlijk ook inspanning. Lamme armen zijn zeker geen onbekend verschijnsel voor wavies of krullenbollen. Maak het jezelf makkelijk(er) door ondertussen een podcast te luisteren met noise cancelling oortjes of - als het je lukt om een hand vrij te hebben - op je telefoon te scrollen. Kost het net zo veel tijd, maar gaat-ie wel een stuk sneller voorbij.

Conclusie

Beide manieren van je haar drogen hebben voor- en nadelen. Het is dus vooral persoonlijke voorkeur waar je keuze naar uit gaat. En die kan natuurlijk ook per keer verschillen.

Zo vind ik het zelf in de zomer of op vakantie - als ik mijn haar toch vaak in een knot of clip doe - fijn om het aan de lucht te laten drogen. In de winter is dit voor mij geen optie, omdat het drogen veel te lang duurt.

Overweging 3: stijl

Dan is er nog een laatste overweging die je moet maken als je kiest tussen je haar aan de lucht laten drogen of diffusen: hoe je wilt dat het eruit ziet. Want daarin maakt je droogmethode een enorm verschil.

Pluis

Pluis hoort bij wavy haar. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we het meestal tot een minimum proberen te beperken. Je grootste kans om dat te doen, heb je als je je haar diffuset. Dat komt vooral omdat je hier sneller mee klaar bent dan wanneer je het aan de lucht laat drogen.

Veroorzaakt je diffuser juist pluis? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:

  • Je diffuserkop verdeelt de lucht niet goed: als de luchtstroom uit je föhn te sterk is, krijg je pluis.

  • Je gebruikt niet genoeg stylers: als je geen (of niet genoeg) gel gebruikt, blaas je haren sneller los, wat uitmondt in pluis.

Bij aan de lucht laten drogen heb je minder controle over pluis. Loop je naar buiten terwijl je haar nog niet droog is of ben je veel in beweging, dan hebben je waves meer kans om hun eigen ding te gaan doen. En dat resulteert meestal in pluis.

Volume

Ben je een fan van volumineuze krullen? Dan is diffusen waarschijnlijk jouw beste vriend. Door je haar ondersteboven te diffusen of regelmatig van kant te wisselen terwijl je diffuset, krijg je een mooie lift bij de wortels. Daardoor heeft je haar meer volume.

Aan de lucht laten drogen leidt juist tot plattere, meer uitgezakte waves, omdat het water in je haar het naar beneden trekt terwijl het droogt. Een mogelijke oplossing is om haarclips bij de wortels te doen, zodat ze alsnog omhoog drogen. Een andere optie is om je haar regelmatig van kant te wisselen, zodat er meer beweging in komt.

Krulpatroon

Als het gaat om het behouden van een consistent krulpatroon, kunnen beide methoden werken. Maar: het hangt ervan af hoe je ze toepast.

Diffusen kan helpen je krullen te definiëren en te fixeren in een bepaalde vorm. Vaak is dit met maximale krul, omdat je met de diffuser de punten omhoog kunt brengen.

Door je haar aan de lucht te laten drogen, laat je krullen hun natuurlijke vorm aannemen. Dat leidt meestal tot een zachter, meer uitgerekt krulpatroon. De bekende beachwaves.

Conclusie

Hoe je je haar droogt, heeft grote invloed op de uiteindelijke look. De keuze is in dit geval dus vooral persoonlijk. En hangt misschien ook af van je doel: ga je naar een feestje, of werk je de hele week thuis?

De ideale combi voor gezonde waves

Wil je je haar niet aan de lucht laten drogen, maar heb je ook geen zin om een half uur te diffusen? Kies dan voor de middenweg, waarin je beide methodes combineert.

Dat ziet er als volgt uit:

  1. Was en style je haar zoals je gewend bent

  2. Pak een microvezel handdoek of katoenen T-shirt en ‘plop’ je haar, om overtollig water te verwijderen

  3. Diffuse je haar tot het 70 à 80 procent droog is

  4. Laat het verder aan de lucht drogen

  5. Scrunch de gelcast als je haar volledig droog is

Op deze manier optimaliseer je niet alleen de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het drogen van je haar, je bent ook zo gezond mogelijk bezig. Je haar is immers niet te lang nat én wordt niet te lang blootgesteld aan hitte. Het beste van twee werelden.

Wat is jouw favoriete droogmethode?

 
Vorige
Vorige

Zo krijg je volume in je wavy haar

Volgende
Volgende

Heb je speciale krulproducten nodig voor wavy haar?