10 tips om klitten in je waves en krullen te voorkomen
Als je je haar met slag of krullen natuurlijk draagt, kun je het tussen je wasbeurten door niet borstelen. En dat leidt bij sommige wavies of krullenbollen tot flinke klitten. In dit blog lees je hoe je klitten voorkomt én hoe je ze zonder schade weer uit je haar verwijdert.
Hoe ontstaan klitten?
Klitten ontstaan door wrijving. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld als je haar de hele dag over je trui, sjaal of de leuning van je stoel wrijft. Elke keer dat je je hoofd beweegt, krijgen nieuwe haren de kans om met elkaar verstrikt te raken.
Hetzelfde gebeurt als je je haar niet beschermt terwijl je slaapt. Door het draaien over je kussen, raakt er steeds meer haar verstrikt in elkaar. Dat resulteert in een klit.
Een andere oorzaak van klitten zijn openstaande haarschubben. Hoe meer schade je haar heeft opgelopen en hoe droger het is, hoe groter de kans op hardnekkige knopen. Omdat je haren niet meer glad zijn, raken ze namelijk makkelijker in elkaar verstrikt. Net zolang tot zich een klit vormt.
Tips om klitten te voorkomen
Allereerst gaan we in op de klitten die ontstaan door mechanische wrijving. Er zijn verschillende manieren om deze te verminderen of voorkomen.
Tip 1: doe een zijden sjaal om
Raakt je haar in de klit door wrijving over je trui? Leg dan - als je thuis bent - een zijden of satijnen sjaal over je schouders. De zachte stof voorkomt dat er telkens losse haren op je trui blijven hangen, die vervolgens met elkaar verstrikt raken.
Tip 2: leg iets zachts op ruwe oppervlakken
De leuning van je bank, bureaustoel of autostoel kunnen allemaal een ruw oppervlak hebben. Komt je haar hier continu mee in aanraking, dan kan het in de klit raken. Leg daarom over deze plekken een zachte doek, of haal je satijnen sjaal weer tevoorschijn.
Bonus: door gebruik te maken van zachte materialen, blijft je haar ook langer in model.
Tip 3: bescherm je haar als je slaapt
Ook tijdens het slapen is het slim om je haar te beschermen tegen wrijving. Een goed begin is je katoenen kussensloop vervangen voor een zijden of satijnen variant. Helpt dat niet genoeg? Gebruik dan een bonnet, slaapmuts of ander item om je haar te beschermen.
Lees hier meer tips om je haar te beschermen als je slaapt.
Tip 4: kies voor zachte haarelastiekjes of scrunchies
Klitten kunnen ook ontstaan als je je knot of staart uit je haar wilt halen. Wissel je standaard haarelastiekjes daarom om voor zachte scrunchies of spiraalelastiekjes, zodat je haar hier niet in blijft hangen. Scrunchies zijn vaak geschikter voor krullen, terwijl spiraalelastiekjes ideaal zijn voor wavy haar.
Tip 5: droog je haar met een microvezel haarhanddoek
Nog zo’n veroorzaker van klitten: je haar ruw droogwrijven met de handdoek je ook gebruikt voor je lichaam. Het nadeel van een normale handdoek is dat het oppervlak ruw is. Fijn voor je lichaam, niet voor je haar. Gebruik een microvezel haarhanddoek om je haar voorzichtig droog te scrunchen, om zo klitten te voorkomen.
Dan over naar de tips om wrijving door uitdroging of schade aan het haar te voorkomen.
Tip 6: gebruik conditioner
Als je je haar met shampoo wast, gaan de haarschubben openstaan. Conditioner zorgt ervoor dat ze weer op elkaar gaan liggen. Zo voorkomen ze knopen in je haar. Heb je erg veel last van klitten? Vervang je conditioner dan voor een masker, om het optimaal te voeden.
Tip 7: doe leave-in conditioner in
Een conditioner helpt om de haarschubben te sluiten, maar je spoelt het ook weer uit. Het voedende effect is daardoor van korte duur. Door direct na het wassen een leave-in conditioner te gebruiken, maak je je haar zacht en voorkom je dat de haarschubben weer open gaan.
Tip 8: voeg een haarolie toe
Kan je haar eenmaal droog nog wel extra hulp te gebruiken om niet in de klit te raken? Door een paar druppels olie in je haar te doen maak je het oppervlak gladder. Hierdoor glijden je haren makkelijker over elkaar, in plaats van aan elkaar te blijven haken.
Tip 9: kies voor producten met siliconen
Siliconen lijken soms vervloekt - zeker in de Curly Girl Methode - maar ze kunnen juist ontzettend nuttig zijn. Siliconen zijn namelijk heel klein, waardoor ze door kunnen dringen in het haar. Het laagje dat ze op die manier vormen, maakt je haar glad. En dat helpt om klitten te voorkomen.
Tip 10: ga naar de kapper
Helpt dit allemaal niet? Dan is je haar misschien zo beschadigd dat er weinig meer aan te doen is. Gespleten punten zijn meester in het samenkomen als klit. Breng een bezoek aan de kapper om je dode punten af te knippen, zodat de kans op klitten kleiner is.
Wanneer kun je klitten uit je krullen halen?
Waar mensen met steil haar hun haar simpelweg kunnen borstelen als er klitten in zitten, is dat voor krullen niet zo simpel. Haal er één keer de borstel door, en je mooie krullen zijn veranderd in een bos pluis.
Hoe ga je dan met klitten om?
Tijdens het wassen
Het beste is om ze alleen te verwijderen als je je haar wast. Je wast je haar met shampoo, doet de conditioner of het haarmasker in en laat dat even intrekken. Na een paar minuten ga je eerst met je vingers de grootste knopen verwijderen.
Als dat is gelukt, pak je de borstel (bijvoorbeeld een Tangle Teezer) en borstel je je haar glad. Zorg ervoor dat je haar echt nat is én dat er genoeg conditioner in zit. Je haar is namelijk op z’n kwetsbaarst als het nat is. Het laatste wat je wil is dat er haar afbreekt omdat je te ruw te werk gaat.
Voor het wassen
Zijn je klitten zo erg dat je een kwartier bezig bent om ze te verwijderen? Dan is het beter om je haar al voor het wassen uit te borstelen. Doe olie in je haar en breng wat extra aan op de plekken waar je klitten zitten. Daarna borstel je zachtjes de klitten uit je haar. Begin bij de punten, en werk van daaruit langzaam naar boven.
Een hardnekkige knoop kun je soms het beste met je handen ontwarren. Kijk welke haren al loskomen en haal die uit de klit. Borstel het overgebleven haar, en maak de losse haren weer voorzichtig los. Zo haal je de klit stukje bij beetje uit de knoop. Voeg gerust extra olie toe om het haar gladder te maken.
Tussen wasbeurten door
Wat nu als je al veel hardnekkige klitten krijgt, ruim voordat je je haar gaat wassen? Dan zit er niks anders op dan ze toch tussendoor te verwijderen. In dat geval is het het handigst om je klit(ten) apart te houden en de rest van je haar vast te zetten met een clip of klem. Zo blijft het meeste mooi in model.
Daarna ga je de klit uitborstelen. Dit kan met olie, maar het is handiger om een beetje leave-in conditioner of anti-klitspray te gebruiken. Daar wordt je haar namelijk minder snel vet van. Doe de conditioner of spray op je klit en borstel hem van de punten naar boven uit.
Om je krul daarna weer in model te brengen, maak je je haar nat, doe wat gel of foam in je handen en scrunch hem in model. Eventueel kun je ook met je vingers de krul terugbrengen. Laat aan de lucht drogen of droog met de diffuser, en je bent weer klaar om te gaan.
Klitten in krullen: voorkomen is beter dan genezen
Klitten zijn voor niemand fijn, maar als je haar met slag of krullen hebt vormen ze een extra pain in the ass. Het beste is dus om ze te voorkomen. Bescherm je haar, zorg dat het goed gevoed is en voorkom wrijving, dan is de kans op klitten het kleinst.
Je gaat ook merken dat je, als je je goed verzorgt, steeds minder last krijgt van klitten. Bij gezond haar liggen de haarschubben namelijk netjes op elkaar. Daardoor hebben ze minder kans om aan elkaar te blijven hangen, met minder knopen tot gevolg.
Dat maakt het gebruik van conditioners, haarmaskers en leave-ins dus dubbel de moeite waard.