Welke soorten shampoos zijn er?

 

Je dacht dat shampoo shampoo is? En dat ze allemaal hetzelfde doen, namelijk je haar schoonmaken? Ha, niet dus. In dit blog lees je welke soorten shampoo er zijn, en hoe je ze herkent aan het label.

3 soorten shampoo

In totaal onderscheiden we drie soorten shampoo. De eerste is een cleansing shampoo. Deze is het zachtst voor je haar en hoofdhuid. De tweede is een clarifying shampoo. Deze is harder en gebruik je bijvoorbeeld om build-up van je haar te verwijderen. En tot slot is daar de chelating shampoo. Deze bevat harde reinigende ingrediënten om mineralen zoals chloor en kalk uit hard water van je haar te verwijderen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten shampoo. Denk aan de paarse shampoo om gele tonen uit geblondeerd haar te krijgen, cowashes of anti-roosshampoo. Maar in dit artikel gaan we vooral in op de categorieën ‘normale’ shampoos die verkrijgbaar zijn bij de drogist. Aan de slag…

Cleansing shampoo

Zoals gezegd is de cleansing shampoo de zachtste manier om je haar schoon te maken. Dit type shampoo bevat reinigende ingrediënten die mild zijn voor je haar en hoofdhuid. Ze schuimen daardoor vaak wat minder hard dan shampoos met harde ingrediënten.

Hoe herken je een cleansing shampoo?

De makkelijkste manier om een cleansing shampoo te herkennen, is door te kijken wat er op de fles staat. Beschrijft die de shampoo als verzorgend, hydraterend of ‘moisturizing’, dan zitten er waarschijnlijk alle milde reinigers in.

Natuurlijk vertelt het label je ook een hoop. Voorbeelden van milde, reinigende ingrediënten zijn:

  • Cocamidopropyl Betaïne

  • Decyl Glucoside

  • Sodium Lauroyl Lactylate

Wanneer gebruik je een cleansing shampoo?

De cleansing shampoo is de shampoo waarmee je je haar standaard wast. Natuurlijk is er onderling nog verschil in hoe goed de cleansing shampoo je haar schoonmaakt. De een laat je haar lekker zacht aanvoelen, de ander geeft dat lichte, ‘squeeky clean’ gevoel. Het beste is om verschillende shampoos in je kast te hebben en ze om de beurt te gebruiken. Zo is de kans dat je je haar uitdroogt of niet goed reinigt, het kleinst.

Voorbeelden van cleansing shampoos

Welke shampoo kun je kiezen als je op zoek bent naar een cleansing shampoo? Hieronder vind je een paar goede opties:

Onthoud dat elke hoofdhuid anders reageert op shampoo. Een shampoo die voor de een goed werkt, doet voor de ander niets. Tip: probeer dure shampoos uit in reisformaat om te kijken of het voor ze voor je werken.

Clarifying shampoo

De volgende categorie is de clarifying shampoo. Deze bevat ingrediënten die build-up van je haar kunnen verwijderen. Denk aan resten van siliconen, zware olie (zoals castorolie of kokosolie) en boter (zoals shea boter). Dat is handig, want zo blijft je haar goed schoon, gezond en glanzend. Maar het heeft ook een nadeel. De ingrediënten zijn hard voor je haar en hoofdhuid. Gebruik je ze te vaak, dan kun je last krijgen van schilfers, jeuk of haarbreuk. En dat is minder.

Hoe herken je een clarifying shampoo?

Je weet of je te maken hebt met een clarifying shampoo door de ingrediëntenlijst op de verpakking te lezen. Staat daar bij de eerste 5 ingrediënten een sulfaat? Dan is de shampoo clarifying.

Dit zijn veelvoorkomende harde sulfaten in shampoos:

  • Sodium lauryl sulfaat

  • Sodium laureth sulfaat

  • Ammonium lauryl sulfaat

  • Ammonium laureth sulfaat

Je hebt daarnaast ook sulfaten die wat milder zijn. Deze zijn minder hard voor de hoofdhuid, en reinigen daardoor ook minder effectief.

Dit zijn veelvoorkomende milde sulfaten in shampoos:

  • Sodium C14-16 Sulfonate

  • Sodium Cocyl Isethionate

  • Sodium Lauryl Sarconsinate

Zijn sulfaten slecht voor je haar?

Sulfaten hebben de afgelopen jaren een slechte naam gekregen. Deels is dat terecht, want ze kunnen je haar en hoofdhuid enorm uitdrogen. Maar ze hebben ook belangrijke voordelen. Ze reinigen goed en zorgen voor schuim, waardoor het makkelijker is om de shampoo over je haar te verdelen. En dat is juist goed.

Zolang je geen last hebt van sulfaten - in de vorm van een droge huid of jeuk - kun je prima een shampoo met sulfaten gebruiken. Kies wel voor een variant die ook verzorgende ingrediënten bevat, zodat je je haar niet uitdroogt. En wissel het af met een cleansing shampoo of cowash op de dagen dat je haar niet echt vet is.

Tip: in sommige krulproducten zit het ingrediënt Behentrimonium Methosulfate. De naam doet vermoeden dat dit een sulfaat is, maar dat is het niet. Dit ingrediënt maakt haarproducten juist zacht. Je hoeft het daarom zeker niet te vermijden.

Wanneer gebruik je een clarifying shampoo?

Je gebruikt een clarifying shampoo als je (denkt dat je) last hebt van build-up. Dat herken je aan dof haar dat snel vet wordt, slap hangt of zich anders gedraagt dan je gewend bent. De een gebruikt een clarifying shampoo standaard 1x per week of 1x per maand, de ander alleen als het nodig is.

Hoe vaak jij hem gebruikt, hangt af van je haartype en de manier waarop je je haar stylet. Breng je heel veel producten aan en gebruik je siliconen? Dan moet je je haar vaker clarifyen. Houd je het minimaal en natuurlijk, dan kom je ermee weg om het alleen te clarifyen als je voelt dat het nodig is.

Om je haar gevoed te houden, is het slim om na het gebruiken van een clarifying shampoo een conditioner of masker aan te brengen. Zo voorkom je dat je haar uitdroogt of - erger - afbreekt.

Voorbeelden van clarifying shampoos

Clarifying shampoo zijn volop te koop, zowel in goedkope als dure variant. Het belangrijkste aandachtspunt is om een shampoo te kiezen mét sulfaten, maar zonder siliconen. Hieronder vind je een paar opties die makkelijk verkrijgbaar zijn:

Chelating shampoo

Tot slot is daar de chelating shampoo. Dit is de meest reinigende shampoo die er is. Waar een clarifying shampoo alleen de build-up van producten en vet verwijdert, gaat een chelating shampoo nog een stap verder. Die verwijdert namelijk ook mineralen die je vindt in hard water.

Hoe herken je een chelating shampoo?

Om een chelating shampoo te herkennen, kun je wederom naar de beschrijving op de verpakking kijken. Staan daar termen zoals diep reinigend, detox of hard water? Dan heb je meestal te maken met een chelating shampoo.

De ingrediëntenlijst op de achterkant geeft uitsluitend. Zoek naar ingrediënten met de naam:

  • Disodium EDTA

  • Tetrasodium EDTA

  • Diisopropyl oxalate

  • HEDTA

  • Sodium oxalate

Let erop dat deze ingrediënten ergens bovenaan in de lijst staan. Een ingrediënt zoals Tetrasodium EDTA werkt namelijk ook om een product langer goed te houden. Als het daarvoor bedoeld is, bungelt het vaak ergens onderaan in de ingrediëntenlijst. Het zit er dan wel in, maar niet genoeg om je haar echt te reinigen.

Wanneer gebruik je een chelating shampoo?

Het cheleren van je haar is vooral nodig als je veel zwemt in water met chloor of als er hard water uit de kraan komt. Ook als je je haar wilt verven, is het slim om van tevoren alle mineralen te verwijderen. Dat doe je met een chelating shampoo.

Is je haar levenloos, dof of is de kleur vervaagd? Ook dan kan er sprake zijn van build-up van mineralen. Was je haar met een chelating shampoo om te kijken of het er daarna beter uitziet. Is dat het geval? Zorg er dan voor dat je 1 tot 2 keer per maand je diep reinigende shampoo uit de kast haalt, om nieuwe build-up te voorkomen.

Is chelating shampoo slecht voor je haar?

Chelating is de diepste vorm van reinigen die je kunt kiezen als het gaat om shampoo. Je kunt je voorstellen dat het daarmee ook de meest uitdrogende is. Het is daarom niet aan te raden om je haar elke keer te wassen met een chelator. Zorg er daarnaast voor dat je na het wassen altijd een masker gebruikt om het haar weer te voeden. Daarmee voorkom je problemen.

Voorbeelden van chelating shampoos

In tegenstelling tot clarifying shampoos zijn chelating shampoos minder makkelijk te vinden. Online scoor je onder andere deze shampoos:

Goede termen om op te letten op de verpakking, zijn ‘detox’, ‘verwijdert mineralen’ of ‘verwijdert chloor’ (vooral handig als je veel zwemt).

Wat is een goede shampoo routine?

Welke shampoo-routine werkt voor jou, haar helemaal af van de eigenschappen van je haar en hoofdhuid. Heb je droog en dik haar? Dan kom je waarschijnlijk weg met 1x per week wassen. Gebruik de eerste week een cleansing shampoo, daarna een cowash, daarna weer een cleansing shampoo en tot slot een clarifying shampoo. Tip: was je haar per wasbeurt twee keer, zodat je het echt goed schoonmaakt.

Heb je dun, fijn haar dat snel vet wordt? Dan kun je de reinigende shampoos vaker tevoorschijn halen en de cowash overslaan. Je kunt proberen om je haar twee keer te wassen, zodat je meer dagen vooruit kunt. Lukt dat niet? Houd het dan bij één keer wassen of gebruik twee verschillende shampoos tijdens je wasbeurt: eerst een clarifying shampoo, en voor de tweede een cleansing shampoo. Zo verklein je de kans dat je je haar uitdroogt.

En hoe zit het met droogshampoo?

Droogshampoo hoort eigenlijk niet bij de categorie shampoo. Maar: het kan natuurlijk wel helpen om meer dagen tussen je wasbeurten te laten. Alleen zijn de meeste droogshampoos erg slecht voor je haar en hoofdhuid vanwege de uitdrogende alcohol (alcohol denat) die erin zit. Een tip is om droogshampoo in poedervorm te kopen. Deze bevatten geen alcohol. Foamies heeft een goede optie voor zowel blond als bruin haar. Even aanbrengen, ‘uitschudden’ en je kunt weer een dag vooruit.

 
Vorige
Vorige

Hoe weet je of je krullen hebt? 7 tekenen

Volgende
Volgende

Wat is cowashing? Het krulwoordenboek