Wat is cowashing? Het krulwoordenboek

 

Je haar was je met shampoo. Toch? Niet per se, want er zijn ook andere producten om je haar schoon te maken. Zoals een cowash. In deze nieuwe editie van het krulwoordenboek lees je wat een cowash is en wanneer je het gebruikt.

Wat is een cowash?

De term cowash staat voor conditioning wash. Waar shampoo je haar vaak droog maakt, zorgt een cowash juist voor extra voeding. Sommige mensen gebruiken een gewone conditioner om hun haar mee te wassen. In theorie kan dat, zolang er een reinigend ingrediënt in zit. Bij de meeste conditioners is dat het geval. Er zijn echter ook speciale cowashes te koop, die je haar beter schoonmaken dan een standaard conditioner. Deze hebben dezelfde structuur als een conditioner, maar zijn iets lichter en bevatten meer reinigende ingrediënten. Een favoriet van velen is de cowash van As I Am.

Hoe gebruik je een cowash?

Je gebruikt een cowash in plaats van een shampoo. De werking is ongeveer hetzelfde. Maak je haar nat, doe de cowash in je handen en verdeel het over je haar. Schrob dan met je vingers over je hoofdhuid. Doe dit extra zorgvuldig. In tegenstelling tot een shampoo schuimt een cowash namelijk niet. Je moet dus zelf harder je best doen om het vuil van je hoofdhuid te verwijderen. Een speciale shampooborstel (ofwel: scalp massager) helpt om je hoofdhuid goed schoon te maken.

Spoel daarna de cowash uit en herhaal het proces als dat nodig is. Na de cowash hoef je in principe geen conditioner meer te gebruiken. Heb je heel droog haar? Dan kan dit natuurlijk wel. Breng de conditioner aan zoals je gewend bent, spoel uit en ga daarna verder met de styling van je waves.

Waarom cowashen?

De grote vraag is natuurlijk: waarom gebruik je niet gewoon shampoo? Er zijn verschillende redenen om voor een cowash te kiezen. De belangrijkste is dat shampoo je haar uitdroogt. Zeker als je het elke dag of om de dag wast. Je haar wordt dan steeds stugger en moeilijker in model te brengen, tot het uiteindelijk afbreekt. Door je shampoo af en toe in te wisselen voor een cowash, blijft je haar beter gevoed en glanst het meer.

Net als je haar kan ook je hoofdhuid uitdrogen als je te vaak met shampoo wast of shampoos gebruikt met harde, reinigende ingrediënten. Zeker in de winter, als je huid toch al wat droger is, kan een cowash helpen om een droge hoofdhuid te voorkomen.

Wanneer cowash je je waves?

Is het dan de bedoeling om je golvende haar voortaan alleen nog te cowashen? Nee, zeker niet! Waar sommige mensen met krullen of kroeshaar kunnen wegkomen met voornamelijk cowashen, hebben waves over het algemeen vaker shampoo nodig. Gebruik je alleen een cowash, dan gaat je haar slap hangen. En dat is precies wat je niet wilt. Ook kan het je haar op den duur vet maken omdat het niet lukt om alle olie uit te spoelen.

Wanneer kun je als wavy je haar wel cowashen? Bijvoorbeeld als je fanatiek sport en veel zweet, en je je haar tussen de wasbeurten door wilt opfrissen. Of als je haar eigenlijk nog niet vet is, maar je het wel wilt wassen omdat je de volgende dag een feestje of belangrijke afspraak hebt. Of als je hoofdhuid erg droog is en je hem even wilt ontzien.

Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je je haar ook nog met shampoo blijft wassen. Een cowash maakt je haar namelijk wel schoon, maar verwijdert niet alle build-up. Zeker als je producten gebruikt met siliconen, boter (zoals shea boter) of zware olie (zoals castorolie) heb je af en toe een shampoo nodig. Merk je dat je hoofdhuid jeukt na het gebruiken van een cowash? Haal dan ook gewoon weer de shampoo tevoorschijn.

Waarom niét cowashen?

Cowashen is niet voor iedereen geschikt. Heb je dun of fijn haar, is je haar snel vet of heb je met een shampoo al veel moeite om volume te krijgen? Skip dan die cowash. Kies liever voor een zachte shampoo met milde ingrediënten, zoals die van Sukin of Zarqa. Deze zijn allebei te koop bij de Holland & Barrett. Een milde shampoo reinigt je haar, zonder het volledig uit te drogen.

Is cowashen iets voor mij?

Zoals zo vaak is de enige manier om te ontdekken wat een cowash voor je haar doet, door het gewoon te proberen. Wil je niet (weer…) je geld verspillen aan een product dat niet voor jou werkt? Probeer het dan eens met de lichtste conditioner die in je kast staat. Goed schrobben met je vingertoppen, goed uitspoelen en daarna in model brengen. Lijkt het te werken? Dan kun je een echte cowash aanschaffen. Is je haar al na een halve dag vet of hangt het futloos langs je gezicht? Houd je shampoo dan maar te vriend.

Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief!

Vorige
Vorige

Welke soorten shampoos zijn er?

Volgende
Volgende

Hoe werkt finger rolling? Krultechnieken uitgelegd