Je haar laten groeien? Het kan met deze 5 stappen
Droom jij van lange lokken, maar blijft je haar steken op schouderlengte? Dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben moeite om hun haar te laten groeien. Maar we hebben goed nieuws: met deze 5 tips om haargroei te stimuleren, kun jij binnenkort Rapunzel jaloers maken.
Voor je begint: achterhaal waar het mis gaat
Als je haar maar niet langer wordt, krijg je soms het idee dat het niet groeit. De grote vraag is echter: klopt dat wel? Haar dat niet groeit, komt namelijk maar heel weinig voor.
Veel vaker is het zo dat je haar wel groeit, maar dat het net zo snel weer afbreekt. Daardoor komt er nooit lengte bij. Zelfs al groeit het op normale snelheid - zo’n 1 centimeter per maand.
Tijd dus om te achterhalen of je haar écht niet groeit, of dat het probleem in de punten zit. Hoe kom je daarachter? Als je je haar geverfd hebt, is het makkelijk. Heb je na één maand één centimeter uitgroei? Dan groeit je haar gewoon zoals het hoort.
Zonder geverfd haar is het iets lastiger te ontdekken of je haar daadwerkelijk groeit. Sommige mensen krijgen in de zomer wat lichter haar door de zon. Als je in de winter dan ziet dat je wortels weer donkerder zijn, is dit je ‘uitgroei’.
Heb jij dat niet, dan kun je proberen om je haar te meten op een plek waar het het sterkst is. Vaak is dat ergens achter op je hoofd. Deze methode is echter niet helemaal waterdicht, omdat ook dat haar kan afbreken.
Weet je waar het probleem ligt? Lees dan verder bij het scenario dat bij jou past:
Scenario 1: je haar groeit niet of nauwelijks
Scenario 2: je haar groeit wel, maar breekt ook weer af
Scenario 1: je haar groeit niet (of nauwelijks)
Dat je haar niet of nauwelijks groeit, kan grofweg twee verschillende oorzaken hebben:
Je hebt slechte (of minder gunstige 😉) genen
Er is een medische reden voor het gebrek aan haargroei
Groeit je haar al je hele leven langzaam, dan is kun je daar weinig doen. Behalve: geduld hebben. Het zit simpelweg in je genen. Voor jou is het extra belangrijk om het haar dát groeit, te koesteren. Ofwel: goed verzorgen. Hoe je dat doet, lees je in scenario 2.
Groeit je haar normaal gesproken wel, maar is dat sinds een tijdje veel minder? Dan is het goed om op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak. Hier kun je naar kijken:
Je voedingspatroon
Heb je recent je voedingspatroon veranderd? Bijvoorbeeld omdat je vegetarisch en veganistisch bent gaan eten? Dan kan dit de oorzaak zijn van haaruitval. Zeker als je te weinig eiwitten binnenkrijgt, merk je dat aan je haar.
Probeer er daarom voor te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Het kan zinvol zijn om dit met een diëtist te bespreken, zeker als je vegan bent gaan eten.
Stress of ziekte
We hebben het allemaal weleens: stress. In principe is een korte periode van stress geen probleem. Heb jij echter al lang last van stress? Dan kan je haar daar last van hebben.
Ook ziekte of medicijngebruik - een lichamelijke vorm van stress - kan zorgen voor haaruitval. In beide gevallen is het goed om met je huisarts af te stemmen wat je kunt doen om weer beter in je vel te zitten.
Tekorten
Een andere mogelijke oorzaak van haaruitval of minder haargroei, is een tekort aan ijzer. Vooral vrouwen kunnen hier last van hebben (hallo maandelijks ongemak).
Heb je naast haaruitval ook last van moeheid, een licht gevoel in je hoofd of een slechte conditie? Laat dan zeker je bloed onderzoeken. Zo weet je zeker waar het probleem ligt.
Bewegen
Tot slot is het niet alleen voor je lichaam belangrijk om genoeg te bewegen, maar zeker ook voor je haar. Beweging stimuleert de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof bij je haarzakjes komt.
Toegegeven: de kans is klein dat je haaruitval alléén komt door een gebrek aan beweging. Maar een beetje sporten kan geen kwaad, toch?
Scenario 2: je haar breekt af
Dan over naar het tweede scenario: je haar groeit wel, maar het breekt net zo snel weer af. Daardoor wordt het nooit echt langer.
Dit scenario heeft alles te maken met de verzorging van je haar. Haar dat beschadigd, droog of broos is, breekt nu eenmaal veel sneller af dan haar dat gezond is.
Volg onderstaande tips om je haar weer gezond te krijgen - en dus sneller te laten groeien.
Stap 1: stop met schade aanbrengen
Is dit wat je wilt horen? Misschien niet. Maar is dit wat er moet gebeuren? Dat wel. Hitte, verven en andere chemische behandelingen zijn een aanslag op je haar. Wil je je haar laten herstellen, dan is het beter om de steiltang, krultang en haarverf een tijdje te laten liggen.
Kun je écht écht niet zonder? Bescherm je haar dan zoveel mogelijk. Breng een heat protectant aan, en volg de tips uit de volgende stap op alsof het gaat om leven of dood (en dat gaat het voor je haar)
Stap 2: herstel bestaande schade
Dankzij de komst van bond builders is het tegenwoordig mogelijk om de schade die je aan je haar hebt aangebracht, te herstellen. Wij zeggen: hoera voor de wetenschap!
Bekende voorbeelden van bond builders zijn Olaplex 3 en K18. Olaplex 3 breng je aan voor het wassen, K18 daarna. Beide helpen ze om beschadigd haar te herstellen. En dat doen ze goed. Het enige nadeel? Aan deze producten hangt ook een behoorlijk prijskaartje.
Gelukkig brengen steeds meer merken hun eigen bond repair-lijn uit. Google, lees reviews én kijk naar je budget om te bepalen welke bij jou past.
Tip: als je een bond repair-product koopt, kies dan altijd voor de bond builder die hier specifiek voor gemaakt is. Veel merken - waaronder Olaplex en K18 - brengen ook shampoos en conditioners uit. Die zitten vaak te kort op je haar om echt verschil te maken. Dat geld kun je dus beter in je zak laten zitten.
Stap 3: was met goede shampoo en conditioner
Nu je bezig bent om de schade aan je haar te stoppen en herstellen, is het tijd om je wasroutine onder de loep te nemen. Ook daar valt namelijk winst te behalen.
Te beginnen met een goede shampooroutine. Dat lijkt misschien makkelijk, maar toch wassen nog steeds te veel mensen hun haar niet goed. In dit blog lees je hoe een goede shampooroutine eruitziet.
Ook de producten die je kiest maken verschil. Zo reinigen sulfaten weliswaar je haar, maar kunnen ze het ook droog maken. En als ze dat vervolgens maskeren met siliconen, wordt je haar ook nog eens sneller vet. In het eerste punt van dit blog lees je hoe je een goede shampoo kiest.
Dan over naar conditioner. Gebruik je die nog niet, dan is dit je teken om naar de winkel te rennen. Conditioner is essentieel voor je haar, omdat het de pH-waarde weer naar beneden brengt. Klinkt ingewikkeld? Is het ook. Maar het gebruiken van conditioner is dat niet. Gewoon doen dus ;-)
Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de video’s van Abbey Yung. Zij is een heuse haarnerd (in de positiefste zin) en deelt veel informatie over de wetenschap achter haar.
Stap 4: gebruik leave-in conditioner en olie
Hadden we al gezegd dat het laten groeien van je haar een proces is? Nee? Bij deze dan 😅 Met alleen shampoo en conditioner ben je er namelijk nog niet.
Waarom niet? Nou, omdat conditioner je haar weliswaar hydrateert, maar je het er ook weer uitspoelt. Laat je je haar na het wassen gewoon opdrogen, dan droogt het binnen de kortste keren weer uit. En zoals je inmiddels weet is droog haar een recept voor haar dat afbreekt.
Daarom heb je naast je gewone conditioner, ook een leave-in conditioner nodig. Deze breng je meteen na het wassen aan, op haar dat nog nat is. Voor wavy haar is bijvoorbeeld de Giovanni Direct Leave-in een aanrader. Maar ook bij het Kruidvat zijn er genoeg opties, bijvoorbeeld van As I Am, Yari of Nature Box.
Hoeveel je nodig hebt, hangt af van de dikte van je haar. Zorg ervoor dat je genoeg hebt om al je lokken te beschermen, maar niet zoveel dat je haar er vet van wordt. Hoeveel dat voor jou is, is een kwestie van uitproberen.
Tot slot voeg je, als je haar eenmaal droog is, nog een paar druppels olie toe. Dit helpt om de hydratatie in je haar te houden. Verdeel een paar druppels in je handen, begin bij de puntjes en werk zo langzaam omhoog.
Stap 5: bescherm je haar tegen verdere schade
Shampoo en conditioner, check. Leave-in, check. Olie, check. Moet er nog meer gebeuren? Het móet niet, maar om de kans op lang haar zo groot mogelijk te maken, is het wel slim om je haar verder te beschermen.
Hoe je dat doet? Met deze goede haargewoontes:
Slaap op een zijden of satijnen kussensloop, om uitdrogen te voorkomen
Bescherm je haar tegen zon, zee, strand en andere weersinvloeden
Draag zo min mogelijk strakke staarten, knotten of andere haarstijlen
Borstel je haar voorzichtig - en voeg extra olie of leave-in toe bij flinke klitten
Knip dode en gespleten punten op tijd af (met een kappersschaar)
Er zijn nog veel meer manieren om je haar te beschermen. Maar met deze basis kom je een heel eind.
En dan is het (eindelijk!) tijd om naar het laatste scenario te gaan…
Scenario 3: je haar groeit weer, en lang ook!
Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Maar geloof ons: de inspanning loont. Vanaf het moment dat je deze tips om haargroei te stimuleren toepast, ga je het verschil merken. Zelfs al zie je de groei niet meteen.
We sluiten af met nog een laatste tip: houd je voortgang bij. Maak foto’s, meet je haar op en schrijf op hoe het aanvoelt. Zo kun je altijd terugkijken waar je vandaan komt. Misschien ben je nu nog niet trots, maar als je haar over een half jaar ineens tot over je schouders hangt, ben je dat ongetwijfeld wel.
Veel succes! Wil je meer tips ontvangen? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief
Aii, na een paar uur in de badkamer ziet je haar eruit als een puinhoop… Wees gerust, met deze tips red je je harde werk.