Dit zijn de regels van de Curly Girl Methode (die je niet hoeft te volgen)

Over de Curly Girl Methode (CGM) is al veel gezegd en geschreven. Maar wat zijn de regels nu eigenlijk? En moet je je aan die regels houden om mooi haar te krijgen? In dit blog lees je er meer over.

Achtergrond van de Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode (CGM) is bedacht door Lorraine Massey. Ze schreef in 2010 een handboek over haar methode voor mooie krullen. In dit boek staan alle ‘regels’ die je moet volgen om je haar gezond te maken.

Het omarmen van je natuurlijke haar nam een vlucht toen we door corona massaal thuiszaten. Veel mensen ontdekten toen ze weinig of niets meer aan hun haar deden, dat het helemaal niet zo steil was als gedacht.

En zo won de CGM langzaam maar zeker aan populariteit. Inclusief bijbehorende producten. Want opeens ‘mag’ je allerlei producten niet meer gebruiken omdat ze een bepaald ingrediënt bevatten. In dit blog lees je over welke ingrediënten dat gaat, en waarom het helemaal niet nodig is om ze te vermijden.

Regel 1: vermijd siliconen

We beginnen met alle ingrediënten die je volgens de Curly Girl Methode niet mag gebruiken. Met op één: siliconen. Siliconen zijn polymeren die een laagje om je haar leggen.

En daar gaat het volgens de CGM fout: omdat siliconen een laagje om je haar leggen, sluiten ze je haar af. Ingrediënten die je haar voeden kunnen er vervolgens niet meer bij. Daardoor droogt je haar steeds verder uit. Tot het dood is en afbreekt.

Oh, en als ze eenmaal in je haar zitten, krijg je ze er niet meer uit.

De horror.

Zijn siliconen echt zo erg? Dat valt alles mee. Het probleem zit hier niet in de siliconen. Het zit in de manier waarop je je haar wast. Shampoo is namelijk volgens de CGM ook uit den boze (daarover later meer trouwens).

Als je gewoon een goede shampoo gebruikt, vormen de siliconen geen gevaar. Sterker nog: ze maken je haar juist zacht. Dat maakt ze vooral ideaal bij beschadigd haar of haar dat snel in de klit raakt.

Siliconen zijn overigens niet de enige ingrediënten die een laagje om je haar leggen. Olie doet precies hetzelfde, net als ingrediënten zoals sheaboter. Ook die krijg je alleen uit je haar als je het goed wast.

Regel 1 mag je dus aan je laars lappen.

Meer weten over siliconen? Lees het hier

Regel 2: vermijd sulfaten

Ingrediënt nummer 2 dat volgens de CGM de duivel is: sulfaten. Sulfaten vind je vooral in shampoos, als één van de reinigende ingrediënten.

Het grote probleem volgens de Curly Girl-aanhangers? Ze drogen je haar uit. Sulfaten zijn zó hard voor je haar, dat je na het wassen niets meer overhoudt dan een droge bos stro.

Wederom de vraag: zijn sulfaten echt zo erg? Sulfaten zijn inderdaad ‘harde’ reinigende ingrediënten. Maar: dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn.

Zeker als je snel vet haar hebt of veel haarproducten gebruikt, heb je soms sulfaten nodig om je haar goed schoon te krijgen.

Het gevaar van uitdrogende shampoo zit vooral in de lengtes van je haar. Daar komen de natuurlijk oliën van je hoofdhuid namelijk niet zo makkelijk bij. Zeker niet als je waves of krullen hebt.

Als je een shampoo met sulfaten gebruikt, is het daarom belangrijk om goed op je haarlengtes te letten. Dat doe je door:

Door deze stappen te nemen, voorkom je dat sulfaten je haar uitdrogen.

Dat wil niet zeggen dat sulfaten voor iedereen geschikt zijn. Heb je een gevoelige hoofdhuid of heel droog haar, dan kunnen ze alsnog te hard zijn. Krijg je jeuk of eczeem van shampoo met sulfaten? Stap dan over op een shampoo zonder sulfaten. Je herkent ze aan de termen ‘vrij van sulfaten’ of ‘vrij van SLS’ op de verpakking.

Wat doen we met regel 2? Niet volgen, tenzij je hoofdhuid tegenstribbelt.

Regel 3: vermijd uitdrogende alcohol

Of we al door de lijst met verboden ingrediënten heen zijn? Nee hoor, nog lang niet. Er zijn namelijk nog meer ingrediënten die je moet vermijden. Waaronder uitdrogende alcoholsoorten.

Wat zijn dat dan? In haarproducten zitten verschillende soorten alcohol. Die kun je in grofweg twee categorieën indelen: vette en vluchtige alcohol.

Cetyl en cetearyl alcohol zijn vette alcoholsoorten. Die maken je haar zacht, en kun je dus gewoon gebruiken.

Vluchtige alcoholsoorten zijn bijvoorbeeld ethanol, alcohol denat (gedenaturaliseerde alcohol) en isopropyl alcohol. Ook deze vind je in veel haarproducten. De overtuiging is dat deze je haar uitdrogen.

Maar: als dat zo is, waarom zitten ze dan in haarproducten? Dat komt omdat ze worden gebruikt als oplosmiddel of middel om andere ingrediënten met elkaar te mengen.

Vergelijk het met olie en water: hoe hard je ook schudt, deze twee mengen niet met elkaar. Pas als je een derde ingrediënt toevoegt - zoals een vluchtige alcohol - komen ze bij elkaar. Daarmee is zo’n alcohol een essentieel onderdeel van een product.

Drogen ze je haar dan uit? Die kans is heel klein. Omdat deze alcoholsoorten vluchtig zijn, zijn ze vaak al verdampt voor ze goed en wel in de fles zitten. En al helemaal als jij ze eenmaal in je haar doet. Het kleine beetje dat eventueel wél in je haar terechtkomt, is binnen korte tijd verdwenen.

Daarmee is de kans dat ze zorgen voor uitgedroogd haar écht heel klein.

Ook voor regel 3 hoef je de ingrediëntenlijst dus niet uitgebreid te bestuderen.

Regel 4: vermijd parabenen

Nog een ingrediënt op de verboden lijst van de CGM: parabenen. Parabenen zijn middelen die ervoor zorgen dat je haarproducten langer goed blijven.

Parabenen zijn weleens slecht in het nieuws geweest, omdat ze je hormonen zouden verstoren. Die claim is deels waar. Daarom zit er een maximum aan de hoeveelheid parabenen die in een product mogen zetten. Op de website van de overheid vind je hier meer informatie over.

Ook zouden parabenen borstkanker veroorzaken. Die claim is wetenschappelijk weerlegd. Oftewel: dit is niet waar.

Waarom gebruiken producenten van haarproducten dan nog parabenen? Dat doen ze omdat ze de groei van bacteriën en schimmels tegengaan. Daarmee blijven je producten veel langer goed.

Omdat het gebruik van parabenen in de Europese Unie beperkt is, is de kans klein dat je er teveel mee in aanraking komt. Je kunt ze daarom gewoon veilig gebruiken. Behalve als je een wondje hebt of jeuk en een geïrriteerde huid krijgt na het gebruik van parabenen. Dan kun je ze beter overslaan.

Gelukkig zijn er inmiddels genoeg alternatieven beschikbaar. Vaak staat het op de verpakking van een product als het vrij is van parabenen. Zie je het nergens staan? Loop dan de ingrediëntenlijst na. Parabenen zijn als volgt te vinden: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen.

Wat doen we dus met regel 4? In principe niets, omdat ze veilig te gebruiken zijn. Maar vermijden mag ook - zolang je er maar op let dat je een product niet langer open laat staan dan op de verpakking vermeld staat.

Regel 5: was je haar alleen met een cowash

Shampoo om je haar te wassen? Dat is volgens de CGM zoooo 2007. Nee, je haar wassen doe je met een zogenaamde cowash.

Cowash staat voor conditioner wash. De cowash is dus een soort conditioner, maar dan met reinigende ingrediënten.

De gedachte achter cowash is dat het je haar voedt tijdens het wassen, in plaats van dat het het uitdroogt. En omdat je geen siliconen gebruikt, heb je volgens de CGM ook geen ‘harde’ shampoo nodig.

Is dit de waarheid, of zit er een addertje onder het gras? Dat laatste is het geval. Want zelfs als je alle regels van de Curly Girl Methode volgt, is alleen cowashen niet genoeg om al het vuil uit je haar te halen.

Siliconen zijn namelijk niet de enige ingrediënten die je alleen met een goede shampoo uit je haar krijgt. Ook olieën, boters en copolymeren uit gel zijn alleen te verwijderen met een goede reiniger. Net als het talg dat je hoofdhuid aanmaakt.

Niet voor niets krijgen mensen die hun haar alleen nog wassen met een cowash, op den duur last van jeuk, eczeem en zelfs haaruitval. Hun hoofdhuid wordt simpelweg niet schoon genoeg.

Betekent dit dat je helemaal niet kunt cowashen? Als je een droge hoofdhuid hebt of je haar wilt wassen als het nog niet vet is, kun je het wel degelijk doen. Maar blijf altijd óók een shampoo gebruiken.

Meer over cowashen

Regel 6: was je haar zo min mogelijk

Je haar wassen als het vet is? Hoe logisch het ook klinkt, volgens de CGM is dat absoluut niet de bedoeling. Je haar was je namelijk zo min mogelijk. Het liefst maar één keer per week.

Vaker wassen zou namelijk zorgen voor - je raadt het al - uitgedroogde lokken. En dus is het véél beter om rond te wandelen met haar waar je een kroket in zou kunnen bakken.

Toch?

Nou, nee dus. Want dat vet blokkeert je hoofdhuid volledig. Daardoor kunnen je haarzakjes niet meer ademen. Met alle gevolgen van dien: haar dat langzamer groeit, ongezond wordt of zelfs uitvalt.

Hoe moet het dan wel? Was je haar gewoon als het vet is. De volgende dagen zijn een richtlijn:

  • Fijn of dun haar: elke 3 dagen

  • Medium of normaal haar: elke 5 dagen

  • Dik haar: één keer per week

Natuurlijk mag je hier nog steeds van afwijken. Doe wat werkt voor jou en je haar. Dat is het allerbeste.

Regel 7: stop met het verven van je haar

Dat haarverf je haar beschadigt, weten we inmiddels. Vooral blonderen kan je lokken uitdrogen en je krulpatroon verstoren. De oplossing van Curly Girls? Niet meer verven.

Natuurlijk is iets niet meer doen, de beste manier om schade te voorkomen. Maar als je niet blij bent met je haarkleur, is het ook niet echt een optie.

Hoe kun je dan je haar verven zonder je krullen te ruïneren? Daar zijn verschillende manieren voor:

  • Stop met (extreem) blonderen: je haar bleken is het schadelijkst. Kies een andere, donkerdere haarkleur om de schade te minimaliseren

  • Gebruik bond builders: producten zoals Olaplex, K18 en Redken Acidic Bonding herstellen je haar en draaien schade (tijdelijk) terug

  • Kies voor een semi- of demi-permanente verf: deze werken op een andere manier, waardoor er minder schade ontstaat

Verven is dus inderdaad niet goed voor je haar, maar dat wil niet zeggen dat je je haar niet kunt verven als je mooie krullen wilt. Het vraagt simpelweg iets meer aandacht en onderhoud.

Als je bereid bent om die tijd eraan te besteden, staat niets een mooi gekleurde coupe in de weg.

Regel 8: gebruik geen hitte op je haar

Heb jij je steiltang en krultang al aan de wilgen gehangen nu je je waves of krullen omarmt? Nee? Doet dan dan maar snel, want hitte ruïneert je haar.

En als je toch bezig bent, kun je ook de warme stand van je diffuser of föhn met pensioen sturen. Die mag je namelijk volgens de CGM-bijbel ook niet meer gebruiken.

Voortaan dan maar gewoon uren wachten tot je haar droog is? En nooit meer iets anders met je haar doen?

Geen zorgen: met de juiste aanpak kunnen hitte en gezond haar gewoon samengaan. Dat wil zeggen: als je je aan een paar vuistregels houdt. Komen ze:

  • Gebruik altijd een hittebeschermer (heat protector) in je haar

  • Beperk het aantal keren dat je hitte gebruikt. Diffusen kan elke wasdag - liefst op de middelste stand - maar gun de steiltang en krultang (en je haar) een pauze

  • Vermijd hitte als je haar erg beschadigd is, bijvoorbeeld door blonderen

Het belangrijkste als je hete stylingtools wilt gebruiken, is dat je nadenkt over wat het met je haar doet. Breekt je haar nu al af omdat het zo droog en beschadigd is? Dan is het misschien beter om het niet nog erger te beschadigen met hitte.

Maar is je haar gezond en wil je een keer wat anders? Dan kun je het gerust stylen op de manier die je wilt. Van één keer hitte gaat je haar echt niet meteen dood. Zeker niet als je het goed beschermt en verzorgt.

Regel 9: borstel je haar niet

Misschien had je er nog nooit gevaar in gezien, maar als je eenmaal de CGM volgt, weet je: borstels zijn levensgevaarlijk. Voor je haar dan.

Want wie zijn haar borstelt, doet eigenlijk niets anders dan het helemaal kapot trekken. Een misdaad, met als hoofdverdachte je geliefde stekelige vriend.

Moet je voortaan dan maar met een baal klitten door het leven?

Alsjeblieft niet!

Oké, voor een deel is deze ‘regel’ waar. Je haar borstelen als het droog is, is namelijk redelijk funest voor je waves en krullen. Velen van ons zijn in hun jeugd immers getraumatiseerd door haar waar een gemiddeld schaap nog jaloers op zou zijn.

Maar: dat betekent niet dat je je haar nooit mag borstelen. Sterker nog: een borstel kan zelfs ontzettend helpen bij het stylen van je haar.

Hoe ga je dan te werk? De meeste wavies en curlies borstelen hun haar als het nat is. Hierbij is het trouwens wel opletten geblazen. Haar is namelijk kwetsbaarder als het nat is.

Je haar borstelen doe je daarom alleen als er genoeg conditioner in zit. Breng die eerst aan, van de punten naar boven. Laat het even intrekken en pak dan je borstel erbij. Begin onderin, en werk pluk voor pluk naar boven. Zet daarbij zo min mogelijk kracht, om te voorkomen dat je je natte haar beschadigt of afbreekt.

Heb je erg veel last van klitten, ook als je haar droog is? Dan kun je proberen om ze met een beetje olie uit je haar te halen. Doe wat olie op je handen en haal voorzichtig je klit los met je vingers.

Natuurlijk is het het best om klitten te voorkomen. Zorg ervoor dat je haar goed gevoed is (hallo leave-in conditioner!), doe het in een knot, vlecht of staart als je slaapt of een sjaal draagt en haal kleine klitten er zo snel mogelijk uit, zodat ze niet de kans krijgen om groter te worden.

Conclusie: borstel mag zeker, zolang er maar conditioner in je haar zit én je voorzichtig te werk gaat.

Regel 10: houd je aan alle regels

De belangrijkste regel van de CGM is misschien nog wel dat je je aan alle regels MOET houden. Doe je dat niet, dan ben je gegarandeerd bezig met het beschadigen van je waves en krullen.

Niets is minder waar. Gelukkig.

De beste regel is een regel die voor jou werkt. Is dat af en toe je haar verven omdat je daar blij van wordt? Zorg dan gewoon dat je het extra goed verzorgt met conditioner en bond builders.

Krijg jij alleen zacht en glanzend haar van producten van siliconen? Gebruik ze dan, en was je haar met een goede shampoo om build-up te voorkomen.

Het maakt niet uit of jouw favoriete product een ‘verboden’ ingrediënt bevat of dat je af en toe iets met je haar doet dat ‘ongezond’ is. Het is jouw haar, en dus zijn het jouw regels.

Zolang je in de basis goed voor je haar zorgt, komt het met je slag en krullen wel goed.

Wil je meer weten over haarverzorging? Check Science meets Cosmetics op Instagram. Oprichter Heleen is een Nederlandse wetenschapper en weet alles over haar- en huidverzorging. Ze weerlegt regelmatig mythes uit de Curly Girl-wereld.

 
Vorige
Vorige

Review: Bumble & Bumble Bond-Building Repair Treatment

Volgende
Volgende

Dit zijn de beste content creators over (wavy) haar