Curly Girl Methode en diffusen: zo voorkom je schade aan je krullen
Als je strikte volger van de Curly Girl Methode bent, weet je waarschijnlijk dat die voorschrijft dat je je haar alleen met koude lucht mag drogen. Maar eerlijk: wie heeft daar tijd voor? Daarom in dit blog tips om je haar snel te diffusen zonder schade.
Vanaf welke temperatuur beschadigt je haar?
Allereerst is het goed om te weten wanneer schade aan je haar optreedt. Uit onderzoek blijkt dat dit vanaf een temperatuur van 50 tot 60 graden celsius is. Vanaf die temperatuur raken de haarschubben, die aan de buitenkant van je haar zitten, beschadigd. Hierdoor kan je haar ruw en droog aanvoelen, en gaat het er dof uitzien.
Bij een temperatuur vanaf 150 graden ontstaat schade aan keratine, het eiwit waar je haar grotendeels uit is opgebouwd. Onder invloed van hitte verandert de vorm van deze keratine, wat ertoe leidt dat je haar zwakker wordt.
Vanaf een temperatuur vanaf 230 graden begint je haar daadwerkelijk te verbranden. De zwavelbruggen in je haar, die zorgen voor de elasticiteit, sterkte en vorm van je haar, breken af. Hierdoor krijg je zwakker haar dat sneller breekt en eerder gespleten punten krijgt.
De kans dat je die hoge temperatuur bereikt is echter minimaal. Alleen met een stijltang of krultang op de hoogste stand is dit mogelijk. Een föhn wordt niet zo heet.
Hoe warm wordt een föhn?
De temperatuur van een föhn verschilt per merk. Ik neem de diffuser van Sansbeauté als voorbeeld, omdat deze fijn is voor krullen. Deze föhn heeft drie warmte-instellingen: koud, waarbij de föhn blaast op een temperatuur van 30 graden, warm, met een temperatuur van 50 graden en heet, met een temperatuur van 80 graden.
Om deze temperaturen nog even in perspectief te plaatsen, vergelijken we ze met die van de Dyson. Bij deze föhn is de temperatuur op de middelste stand 80 graden, en op de warmste 100. De temperatuur op de lagere stand wordt niet genoemd. Hoewel de Dyson claimt om geen schade aan je haar aan te brengen, is dat met een temperatuur van 80 graden op de middelste stand wel degelijk mogelijk.
Check dus vooral de gebruiksaanwijzing of specificaties van je eigen föhn, om zeker te weten welke temperaturen je bereikt als je je haar droogt. Benoemt jouw föhn nergens de temperatuur? Meet het zelf met bijvoorbeeld een barbecue-thermometer, die je een paar minuten voor je blazende föhn legt.
Dan over naar de tips, want hoe voorkom je schade aan je haar door diffusen?
Tip 1: diffuse op een veilige temperatuur
De eerste tip is uiteraard: diffuse je haar op een temperatuur waarbij de kans op schade minimaal is. Dit is dus op maximaal 50 graden. Ergens tussen de 40 en 50 graden is ideaal, want zo droogt je haar zo snel mogelijk zonder dat het slecht is voor je haar.
Met de warme stand van bijvoorbeeld de Sansbeauté diffuser, blijf je precies aan de veilige kant om schade aan je haar te voorkomen. Bovendien blijft je haar tijdens het föhnen iets koeler dan de temperatuur van de föhn, waardoor de kans dat je haar op deze stand beschadigd raakt heel klein is.
Het is niet aan te raden om een hogere temperatuur te gebruiken bij diffusen, tenzij je écht niet anders kan (hallo, haast!). Omdat je je waves of krullen vaak in de diffuserkop legt, kan de temperatuur hier aardig oplopen.
Tip 2: houd de diffuser op afstand
Hoewel de kans op schade bij een lage temperatuur kleiner is, is het gevaar nog niet helemaal geweken. Dat komt omdat je haar ook beschadigd kan raken als het water dat erin zit te abrupt verdampt. Je haarschubben vinden die abrupte verdamping niet fijn, waardoor ze omhoog gaan staan.
Het is daarom zaak om je haar niet in een hele korte tijd van kletsnat naar droog te laten gaan. Begin het drogen van je haar eerst met een (microvezel) haarhanddoek. Knijp of scrunch het overtollige water uit je haar om het overtollige water te verwijderen.
Start daarna met diffusen op een lage temperatuur en houd de diffuser zo’n 15 centimeter van je haar af. Beweeg de föhn op en neer om de warmte goed te verdelen. Op deze manier droog je je haar geleidelijk. Deze techniek staat ook wel bekend als hover diffusing.
Zodra je haar ongeveer voor de helft droog is, kun je overstappen op pixie diffusing. Hierbij leg je de punten van je haar in de diffuserkop en breng je deze omhoog, om je waves maximaal op te laten springen.
Tip 3: voed je haar goed voor je het föhnt
Naast dat je je haar blootstelt aan warmte, kan diffusen er ook voor zorgen dat je haar droog wordt. Om te voorkomen dat je het uitdroogt, is het slim om het goed te voeden voor je begint met diffusen.
Dit doe je door minimaal een leave-in conditioner aan te brengen na het wassen. Zo geef je extra verzorging aan je haar en voorkom je dat het snel uitdroogt.
Voor extra bescherming kun je deze leave-in ‘insluiten’ met een gel of ander stylingproduct. Hiermee creëer je een laagje om je lokken dat invloeden van buitenaf tegenhoudt. Uiteraard helpt gel ook om je krullen in model te brengen en pluis te voorkomen. Win-win, dus.
Tip 4: gebruik een hittebeschermer
Voor extra zekerheid kun je na de leave-in (en voor de gel) ook een heat protectant aanbrengen. De ingrediënten in zo’n product zijn bestand tegen hitte, waardoor je haar hogere temperaturen kan doorstaan zonder beschadigd te raken.
Ingrediënten die tegen hitte beschermen zijn onder andere:
Siliconen, zoals (amo)dimethicone, cyclopentasiloxane en cyclomethicone. Let wel op als je de Curly Girl Methode strikt volgt, want deze zijn niet CG-goedgekeurd.
Polymeren, zoals PVP copolymer of polyquaternium-55/70. Deze ingrediënten vind je ook in gels, omdat ze zorgen voor de ‘hold’ in die producten.
Glycerine of propylene glycol, die beschermen tot 150 graden celsius.
Hydrolyzed wheat protein, een vorm van proteïne en daardoor goed voor fijn of beschadigd haar
Je leest soms ook over oliën die het haar beschermen tegen hitte, maar wees hier voorzichtig mee. Sommige soorten olie hebben weliswaar eigenschappen die het haar beschermen, maar tegen hele hoge temperaturen zijn ze meestal niet bestand.
Het is beter om te kiezen voor een heat protectant die als zodanig is bedoeld. Zo weet je zeker dat je goed zit. Ook als je föhnt op een hoge temperatuur.
Tip 5: gebruik een bond builder
Ook al is de kans klein dat je haar beschadigd raakt als je het diffuset op lage temperatuur en een hittebeschermer gebruikt, extra verzorging kan nooit kwaad. Gebruik daarom een bond builder.
Deze herstelt de beschadigingen in je haar, zodat het langer gezond blijft. Hiermee voorkom je op lange termijn haarbreuk en gespleten punten. In dit blog lees je er meer over.
Omdat de effecten van een bond builder tijdelijk zijn, is het goed om de behandeling regelmatig te herhalen. Als je haar beschadigd is, kun je de aanwijzingen op de verpakking aanhouden. Heb je gezond haar? Gebruik dan één keer per maand een bond builder. Dit is genoeg om je haar gezond te houden.
Diffusen en de Curly Girl Methode: zo kan het
Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je haar zonder schade te diffusen. Alleen gebruik maken van koude lucht en zo meer dan een uur (plus lamme armen) bezig zijn, hoeft echt niet. Zolang je een de temperatuur niet te hoog zet en je haar goed beschermt, is er niks aan de hand.