10 redenen waarom je haar niet meer krult
Had je altijd een prachtige bos krullen, maar zijn de krullen de laatste tijd nergens meer te bekennen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. In dit blog lees je 10 redenen waarom je haar niet meer krult.
Reden 1: je haar is beschadigd
Haar dat beschadigd is, verliest vaak het natuurlijke krulpatroon. Schade aan het haar kan op allerlei manieren ontstaan. De bekende redenen zijn door je haar te verven - en dan met name blonderen, door het gebruik van hete stylingtools zoals steiltangen en krultangen, en door chemische behandelingen om je haar steil te maken.
Maar er zijn ook minder bekende oorzaken van schade aan het haar. Bijvoorbeeld UV-schade: als je je haar lang blootstelt aan de felle zon, kan het net zoveel schade oplopen als door het te verven. Ook de borstel doet soms meer kwaad dan goed. Trek je elke dag hardhandig aan je haar, dan raakt het op den duur beschadigd.
Ook je haar te vaak of te lang nat laten kan schade veroorzaken. Dit komt omdat je haar opzwelt als het nat is. Doet het dat te vaak, dan kan het op den duur niet meer terugkeren naar de normale staat. Dit staat bekend als hygral fatigue. Tot slot kan ook een hete föhn de boosdoener zijn, omdat je haar al vanaf een temperatuur van 50 graden beschadigd raakt.
Oplossing: geduld en bond builders
Haar dat eenmaal beschadigd is, kan bijna niet meer herstellen. Geduld is dus je beste vriend, want je zult de schade uit moeten laten groeien om je krullen weer terug te krijgen. Gelukkig is er wel een tussenoplossing in de vorm van bond builders. Deze herstellen je haar tijdelijk, zodat je krulpatroon weer terugkomt.
Lees hier meer over het herstellen van beschadigd haar.
Reden 2: je hebt last van build-up
Een andere veelvoorkomende oorzaak van het verlies van je natuurlijke krullen, is build-up. Build-up ontstaat als je te veel producten gebruikt of je haar niet goed wast. Door deze opeenstapeling wordt je haar zwaar en lukt het niet meer om te krullen.
Build-up kan op verschillende manieren ontstaan. Allereerst doordat je te veel producten gebruikt. Een leave-in conditioner, crème, gel, mousse en daarna nog haarspray? Het werkt voor sommige (dikke) haartypes, maar voor de meeste krullen is dit simpelweg te veel.
Build-up kan ook ontstaan omdat je je haar niet goed wast. Gebruik je bijvoorbeeld altijd een milde, zachte shampoo? Dan kan het gebeuren dat die niet alle oliën en boters uit je haarproducten uitspoelt. Na verloop van tijd verlies je je krulpatroon, omdat je haar zwaar is van alle producten die erin zijn blijven plakken.
Daarnaast zijn er nog andere vormen van build-up. Ten eerste hard water. In Nederland is het water redelijk hard. Dat betekent dat er veel mineralen zoals kalk in zitten. Die kalk zet zich vast aan je haar. Om hem te verwijderen heb je een speciale detox of chelating shampoo nodig.
Ook luchtvervuiling kan build-up veroorzaken. Vooral in de stad hangt veel fijnstof. Dit hecht zich makkelijk aan je haar. Lukt het je shampoo niet om dit te verwijderen, dan stapelt het zich op, net zolang tot je krullen zo goed als verdwenen zijn.
Oplossing: goede shampoo en minder product
De beste oplossing tegen build-up is je haar regelmatig wassen met een goede, reinigende shampoo. Hiermee verwijder je alle producten, vuil en mineralen van je haar. Daarnaast is het slim om te minderen met de hoeveelheid producten die je gebruikt. Zeker bij fijn haar heb je soms al genoeg aan een hoeveelheid ter grootte van een erwt. Voeg liever wat extra water toe om je haar te stylen, dan nog meer crèmes.
Reden 3: je bent net naar de kapper geweest
Na een kappersbezoek verwacht je misschien dat je haar meer gaat krullen dan voorheen, maar veel krullenbollen ervaren dit toch net even anders. Hun haar wordt namelijk moeilijk handelbaar, pluizig en soms zelfs bijna steil.
Hoe komt het dat de krullen verdwijnen als je naar de kapper bent geweest? Wees gerust: dit heeft niets te maken met je kapper, maar alles met een fenomeen dat we curl shock noemen. Vooral haar met slag of een losser krulpatroon kan hier last van hebben.
Hoe het ontstaat is lastig te verklaren. De theorie is dat het haar een ‘geheugen’ heeft. Waarschijnlijk merk je zelf ook dat dezelfde krullen elkaar altijd weten te vinden. Na een bezoek aan de kapper zijn deze krulfamilies verstoord. Omdat ze niet meer weten bij wie ze nu horen, kan je haar pluizig worden of zelfs bijna steil.
Curl shock is vaak erger naarmate je meer haar afknipt. Ook kunnen andere laagjes ervoor zorgen dat je krullen in de war raken. Uitdunnen is nog zo’n veroorzaker van curl shock. Maar dat is sowieso geen goed idee, dus laat die uitdunschaar vooral liggen.
Oplossing: geduld en minder rigoureus laten knippen
Curl shock gaat vanzelf weer over, vaak na een paar keer wassen. Het is in het begin niet leuk, maar vertrouw erop dat je krulpatroon weer terugkomt. Een manier om curl shock te verminderen is om je haar minder rigoureus af te laten knippen. Hoe minder lengte je verwijdert, hoe kleiner de kans dat je haar in shock raakt.
Lees hier meer over curl shock.
Reden 4: je hormonen zijn in de war
Hormonen kunnen een grote invloed hebben op hoe je haar eruitziet. Ben je zwanger, net aan de pil (of ervan af) of in de overgang? Dan kan het zomaar zijn dat je krulpatroon er heel anders uitziet dan je gewend bent.
Dit komt omdat je hormoonniveaus veranderen als je als vrouw door een grote lichamelijke verandering gaat. Vooral de hoeveelheid oestrogeen kan invloed hebben op je haar(structuur).
Oplossing: wachten en accepteren
Helaas is er weinig te veranderen aan krulverlies door hormonen. Als je hormoonverandering komt door de pil, kun je overwegen om over te stappen op een alternatief. Maar een zwangerschap of de overgang zijn nu eenmaal niet te beïnvloeden. Het enige wat je kunt doen is de verandering accepteren en je haarverzorgingsroutine waar nodig aanpassen.
Reden 5: je haar is (extreem) droog
Heb je je haar jarenlang alleen met een sterke shampoo gewassen en de conditioner overgeslagen? Grote kans dat je haar ontzettend uitgedroogd is. De natuurlijke krullen die je voorheen had, zijn dan misschien nergens meer te bekennen.
Dit komt omdat je haar zijn natuurlijke elasticiteit heeft verloren. Gezond, goed gevoed haar is licht elastisch. Als je eraan trekt, rekt het een stukje uit en veert het weer terug. Droog haar doet dat niet: als je daaraan trekt, breekt het meteen af. Zie het als een oud elastiekje: als je hieraan trekt, gaat het kapot. Zo werkt het ook met je haar.
Oplossing: haar weer voeden
De oplossing bij droog haar is simpel: geef het weer voeding. Pak er een haarmasker bij, doe na het wassen een voedende leave-in in je haar en sluit je haarroutine af met olie, zodat je haar tussendoor geen vocht verliest.
Neem ook afscheid van producten die je haar uitdrogen. Denk aan gel of haarspray met het ingrediënt alcohol denat en aan zout- en volumesprays. Beide maken je haar alleen maar droger, en dat is het laatste wat je krullen kunnen gebruiken.
Als je haar na het wassen met shampoo heel stroef voelt, kun je ook overwegen om een mildere shampoo te kopen. Wissel regelmatig af zodat je je haar wel goed reinigt, zonder het uit te drogen.
Reden 6: je gebruikt te veel haarmaskers
Aan de andere kant van het spectrum zit haar dat juist te goed gevoed is. Gebruik je na elke wasbeurt een voedend haarmasker dat je vervolgens 15 minuten of langer laat zitten, dan kan het zomaar gebeuren dat je haar slap wordt en je je krulpatroon verliest.
Haarmaskers bevatten extra veel voedende ingrediënten. Dat maakt ze ideaal als je haar beschadigd of droog is. Maar als je haar (redelijk) gezond is en van nature niet droog, heeft het die extra voeding helemaal niet nodig. De vele haarmaskers verzwaren het dan alleen maar onnodig.
Oplossing: stap over op (leave-in) conditioner
Anders dan de Curly Girl Methode voorschrijft is het echt niet nodig om je haar elke week te voorzien van een haarmasker. Sterker nog: fijn en dun haar heeft het vaak helemaal nooit nodig.
De oplossing is dus om over te stappen op een lichte conditioner. Is dat nog te zwaar voor je haar? Gebruik dan alleen een leave-in, en het liefst een lichte variant. Als je haar van nature zacht en fijn is, is dat meer dan genoeg.
Reden 7: de lucht is droog
De luchtvochtigheid buiten kan een enorme invloed hebben op je haar. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je haar na een regenbui opeens begon te pluizen. Dat komt omdat de lucht dan veel vocht bevat. Zeker als je droog haar hebt, wil het die vochtigheid graag opnemen.
Het tegenovergestelde gebeurt als de lucht buiten droog is. Dit is vaak het geval als het vriest of als het juist heel warm is. Je krullen hebben dan geen vocht van buitenaf waarmee ze omhoog kunnen springen. Dat maakt ze droger, waardoor ze slap gaan hangen en soms zelfs nagenoeg steil worden.
Overigens kan dit ook andersom gebeuren: bij sommige mensen krult hun haar juist beter als de lucht droger is, en wordt het slap bij een hoge luchtvochtigheid.
Oplossing: gel met een sterke hold
Een oplossing om de luchtvochtigheid te beïnvloeden is er helaas niet. Natuurlijk kun je binnenshuis wel proberen om droge lucht te voorkomen als de verwarming aan staat, door bakjes water op de radiator te plaatsen of een luchtbevochtiger te plaatsen.
Buiten gaat dat echter niet. En dus moet je je haar voorbereiden op de droge lucht. Dat lukt het best door een gel met sterke hold te gebruiken. Een voorbeeld is de Ouidad Climate Control. Deze is speciaal gemaakt om je haar te beschermen tegen luchtvochtigheid.
Reden 8: je haar is te lang
Soms is de reden van een verminderd krulpatroon simpelweg de zwaartekracht. Zeker als je wavy haar of losse krullen hebt, kan je lange haar te zwaar worden om nog op te krullen. De kans is groot dat je onderin nog wel je natuurlijke krullen ziet, maar dat je haar bovenin vrijwel helemaal steil is.
Vaak gaat de verandering geleidelijk, maar het kan ook gebeuren dat je haar de ene maand nog goed krult en de volgende maand niet meer. Als geen van de andere oorzaken bij jou aan de hand is, kan het zo zijn dat je haar een punt heeft bereikt waarop het gewoon lastiger handelbaar is.
Oplossing: knip een stuk af of laat laagjes knippen
De oplossing ligt voor de hand: knip een stuk van je haar af. Wil je je lengte écht behouden? Kies dan voor laagjes. Zo kan het bovenste deel van je haar beter krullen, en heb je toch de lange lokken waar je van houdt.
Reden 9: je haar is ‘te’ gezond
Volg je al jaren alle adviezen op om je haar gezond te houden, gebruik je trouw alle producten die nodig zijn voor mooi haar en raak je alsnog je krullen kwijt?
Dan ben je misschien iets té goed bezig geweest. Ja, schade verstoort het krulpatroon. Maar soms hebben krullen gewoon een beetje schade nodig om hun structuur te behouden. Dit geldt niet voor iedereen, maar het komt zeker voor.
Oplossing: gebruik producten die structuur toevoegen
De oplossing is niet om je haar dan maar bewust te beschadigen. Je hebt immers niet voor niets zo hard gewerkt. Maar je kunt wel overwegen om een tijdje geen bond builders te gebruiken, of iets minder conditioner te gebruiken zodat het wat droger wordt.
Daarnaast zijn zoutsprays, volumepoeders en haarlak je beste vriend. Deze voegen structuur toe aan je haar, waardoor je krullen weer makkelijker vormen.
Reden 10: je hebt een bepaalde leeftijd bereikt
Naarmate je ouder wordt, kan de structuur van je haar veranderen. Het wordt bijvoorbeeld fijner en dunner, of het verliest pigment en wordt grijs. Deze veranderingen kunnen betekenen dat je krullen verdwijnen.
Verandering van de haarstructuur komt overigens ook voor bij kinderen. Sommige baby’s worden geboren met krullen en groeien op met steil haar, of andersom. Ook in de puberteit kan de structuur van het haar veranderen.
Oplossing: collageen
Helaas is er nog geen tijdmachine uitgevonden waarmee je terug kunt naar je beste haarjaren. Je krullen terugkrijgen is dus bijna niet mogelijk.
Wat je wel kunt proberen, is om de voedingsstoffen die minder worden naarmate je leeftijd vordert, aan te vullen met supplementen. Een belangrijk voorbeeld is collageen. Het is bekend dat de productie hiervan al vanaf halverwege de twintig afneemt.
Je kunt dit aanvullen met een supplement. Dit lost niet alles op, maar kan er wel voor zorgen dat je haar weer sterker groeit en iets van de natuurlijke krul terugkrijgt.
Hopelijk helpen deze tips om je natuurlijke krullen weer terug te krijgen. Wil je meer weten over haarverzorging? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!