Fijn, normaal of dik haar? Zo kom je erachter
Heb je dun of dik haar? Het lijkt zo’n makkelijke vraag. Maar als je je eenmaal verdiept in de wereld van haarverzorging, blijkt dat er meer is dan alleen ‘dun’ of ‘dik’ haar. In dit blog gaan we in op de details.
Dikte vs. hoeveelheid haar
Om te beginnen zijn er twee factoren die bepalen hoe dik je haar is. De eerste is de dikte van je individuele haren. Oftewel: wat is de doorsnee van 1 haar? Deze kan dun (fijn) zijn, normaal (medium) of dik (coarse).
Daarnaast is er de hoeveelheid haren die je op je hoofd hebt. Hierin onderscheiden we weinig (low density), medium en veel (high density).
Je kunt dus weliswaar fijn haar hebben, maar als je daar heel veel van hebt, lijkt je haar alsnog dik. Het omgekeerde geldt ook: misschien heb je dik haar, maar een lagere densiteit.
Waarom is het belangrijk om deze haareigenschappen te weten? De dikte van je haar maakt uit bij de verzorging ervan. Fijn haar heeft andere problemen - en daarmee andere eisen - dan dik haar. Om die problemen op te lossen, moet je eerst weten waar je mee te maken hebt. Pas dan kun je het effectief aanpakken en ervoor zorgen dat je haar er op z’n mooist uitziet.
Hieronder lees je hoe je de dikte en hoeveelheid van je haar bepaalt.
Dikte van je haar: fijn, normaal of dik
Om de dikte van je haar te bepalen, neem je één haar tussen je duim en wijsvinger. Rol de haar rond en kijk wat je voelt.
Voel je (bijna) niets? Dan heb je fijn of dun haar.
Voel je wel dat er iets tussen je vingers zit, maar voel je het niet ronddraaien als je het rolt? Dan is je haar normaal of medium van dikte.
Voel je je haar duidelijk ronddraaien tussen je vingers? Dan is je haar dik of coarse.
Probeer dit met haar op verschillende plekken. Veel mensen hebben rond hun gezicht en onderin hun nek wat fijner haar dan op de rest van hun hoofd. Kijk wat het meeste voorkomt en neem dat als je uitgangspunt.
Hoeveelheid haar: weinig, medium of veel
Dan over naar de density, ofwel de hoeveelheid haar die je op je hoofd hebt. Doe je haar in een scheiding en kijk wat je ziet:
Zie je je hoofdhuid goed? Dan heb je dun haar, ofwel low density.
Zie je je hoofdhuid een beetje? Dan heb je een normale hoeveelheid haar, ofwel medium density.
Moet je je haar uit elkaar trekken om je hoofdhuid te zien? Dan heb je veel haar, ofwel high density.
Vaak is de hoeveelheid haar achterop je hoofd iets hoger dan bovenop en aan de zijkanten. Neem de plek waar je haar in de scheiding valt als uitgangspunt, dan heb je een goede basis.
Verzorgen van fijn, medium of dik haar
Wat maakt de dikte van je haar uit voor je styling? Het bepaalt onder andere welke producten je nodig hebt, en hoeveel je daarvan moet gebruiken.
Vuistregel is dat de dikte van je haar bepaalt welke producten goed voor je werken. Hieronder een kort overzicht:
Fijn haar
Shampoo: gericht op volume en het goed schoonmaken van je haar. Doorzichtige shampoos werken vaak het best.
Conditioner: lichtgewicht en gericht op het niet verzwaren van je haar.
Leave-in en crème: lichtgewicht en gericht op het niet verzwaren van je haar.
Styling: gel en haarlak met een sterke hold, gericht op het behouden van je look.
Normaal haar
Shampoo: gericht op het onderhouden van je haar. Kies per wasbeurt wat je haar nodig heeft.
Conditioner: met hydraterende ingrediënten die je haar niet verzwaren, maar wel voeden.
Leave-in en crème: afhankelijk van je stylingwensen kies je voor lichtgewicht (volume) of voedend (definitie).
Styling: afhankelijk van je stylingwensen kies je voor mousse (volume) of gel (definitie)
Dik haar
Shampoo: gericht op verzorging en hydratatie van je haar. Crème-achtige shampoos werken vaak het best.
Conditioner: gericht op het hydrateren en verzachten van je haar.
Leave-in en crème: voedend en vaak verrijkt met olie of ingrediënten zoals sheaboter.
Styling: gel met hydraterende ingrediënten, gericht op het zacht houden van je haar.
Deze producten zijn voorbeelden van Curly Girl-haarproducten. Je kunt natuurlijk ook de complete lijn van één merk kiezen. Merken als Noughty, Shea Moisture en As I Am zijn bij de meeste filialen van Kruidvat te koop. Kleiner budget? Begin met wat je in huis hebt, kijkt wat het doet met je haar (veel / weinig volume? Snel vet of juist niet?) en ga van daaruit verder.
Densiteit
Heb je de juiste producten bepaald, dan moet je achterhalen hoeveel je ervan nodig hebt. Daarvoor ga je uit van de hoeveelheid haar die je hebt.
Als vuistregel kun je de volgende techniek toepassen: pak je haar in een staart, onderin je nek. Leg daar je duim en wijsvinger losjes omheen. De grootte van de cirkel die je nu maakt, is de hoeveelheid product die je nodig hebt.
Om wat richtlijnen te geven: als je fijn haar hebt, met een lage densiteit, dan heb je voor shampoo en conditioner ongeveer een euromunt nodig. Voor je leave-in heb je genoeg aan de grootte van een erwt. Gel heb je dan juist wat meer nodig, om je look langer mooi te houden.
Als je dik haar hebt, met een hoge densiteit, kan je haar veel meer product gebruiken. Een handige truc om te kijken of je genoeg leave-in of crème in je haar hebt, is om te kijken wat je ziet als je je natte haar (voorzichtig!) uitwringt. Blijft het doorzichtig, dan heb je meer nodig. Zie je een beetje wit tevoorschijn komen, dan zit je goed. Word je hele haar wit, dan heb je teveel gebruikt.
Uiteraard maakt ook de lengte van je haar uit voor de hoeveelheid product die je nodig hebt. Hoe langer je haar, hoe meer je moet gebruiken.
Ook de kwaliteit van producten maakt verschil. Dure producten zijn vaak hoger geconcentreerd, waardoor je er minder van nodig hebt. Dit is een kwestie van uitproberen.
Kun je de dikte van je haar veranderen?
Als je dun haar hebt, wens je soms misschien dat het wat dikker was. Maar kun je eigenlijk wat aan de dikte van je haar veranderen? Ja en nee.
Laten we beginnen bij de ‘nee’. Hoeveel haar je hebt en hoe dik dat is, is genetisch bepaald. Hier kun je dus niets aan doen. Heb je fijn haar, dan blijft het fijn.
Toch zijn er soms onderliggende oorzaken waardoor je haar minder dik is dan het kan zijn. Denk aan:
Gezondheid: eet je gezond, krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt, sport je genoeg? Daar begint het mee. Heb je last van haaruitval, dan is het slim om naar de huisarts te gaan. Die kan helpen of je bijvoorbeeld een ijzertekort hebt, een veelvoorkomende oorzaak van dunner wordend haar.
Hoofdhuid: was je je haar goed, gebruik je een goede shampoo en verzorg je je hoofdhuid? Net zoals de huid van je gezicht verzorging nodig heeft, geldt dat ook voor je hoofdhuid. Heb je last van jeuk, een droog gevoel of overmatige olieproductie, dan groeit je haar niet zo goed als zou kunnen.
Haar: verzorg je de lengtes van je haar goed, bescherm je het tegen hitte en ga je er voorzichtig mee om? Als je haar afbreekt voor het lang kan groeien, lijkt het dunner dan nodig. Borstelen, steilen, verven en zelfs in de zon zitten maakt je haar broos. Daardoor breekt het sneller af en krijg je gespleten punten. Hoe beter je je haar verzorgt, hoe mooier het groeit.
Je kunt je haar dus - tot op zekere hoogte - dikker maken door het goed te verzorgen. Wil je hier meer over weten? Stuur een bericht met je vraag, dan gaan we kijken of we ‘m kunnen beantwoorden in een volgend blog.
Twijfel je of jouw haar wavy is? In dit blog lees je 7 tekenen die onthullen dat je haar niet steil is - zoals je dacht - maar prachtige waves verbergt.